Suriye’den Gelen Mülteci Sayısı 130.000’i Aştı

Fotoğraf: İHA
Fotoğraf: İHA

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, son günlerde IŞİD tehdidinden kaçarak sınırdan Türkiye’ye girenlerin sayısının 130 bini aştığını söyledi. Daha da artabileceğine işaret etti.

Kurtulmuş, Hilton Hotel’de gerçekleşen Japonya-Türkiye ortak sempozyumuna katıldı. Sempozyum sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş, bir gazetecinin Suriye’den gelen mültecilerle ilgili sorusu üzerine, “Perşembe gecesinden itibaren Kobani bölgesi Kürtçe adıyla, o bölgeden kaçan Kürt kökenli kardeşlerimizin Türkiye’ye doğru yoğun akışları oldu. Perşembe gecesi Cuma sabahına kadar 4 bin 500 civarında kişi geldi ama IŞİD birliklerinin çok yakın bir noktaya gelmiş olması oradan çok hızlı bir kaçışın başlamasına vesile oldu. Bizler de oradan kaçan insanlara ilk planımız sınır dışında onları ağırlamak, orada insani yardımlar sunmaktı ama taşıdıkları insani risk, hayat tehlikesi göz önünde bulundurularak kapımız açıldı” diye konuştu.

Gelen mülteci sayısının ve bundan sonra kaç kişiye karşı hazır olunduğunun sorulması üzerine Kurtulmuş, “Net sayımız yaklaşık 130 bin civarında. Hatta 130 bini aşmış bir sayıdan bahsedebiliriz. Söz konusu bölgenin toplam nüfusu 400 küsur bin. Yoğun yüz binlerle ifade edilebilecek göç dalgası muhtemeldir. Bu muhtemel dalgaya karşı hazırlıklı olduğumuzu ifade etmek isterim” dedi. Türkiye’nin fedakârlıklarla 24 saat dolmadan 70 bin kişiden bir kişinin bile burnunun kanamadan içeriye alınıp ilgili yerlere nakledilmesinin kolay olmadığını belirten Kurtulmuş, “Çok zor bir iş başarılıyor. Bu doğal afet değil. Karşı karşıya kaldığımız şey maalesef insan eliyle yaratılan bir felakettir. Dolayısıyla daha kaç köyün basılacağı, daha kaç kişinin göçmen haline getirileceğini bilmiyoruz. Karşı tarafta kontrol edilemez bir güç sivil insanlara karşı bir saldırı içerisinde. Dolayısıyla afetin boyutu, doğal bir afetin boyutundan daha tehlikeli, daha riskli, daha bilinmezleri içeren bir durumdur. Tüm bunların hepsine hazırlıklıyız. Bu da Türkiye’nin gücünü gösteriyor” şeklinde konuştu.

“YAKLAŞIK 70 BİN İNSAN KOBANİ BÖLGESİNDEN URFA’NIN SURUÇ İLÇESİNE VE ÇEVRESİNDEKİ YERLERE GELMİŞ OLDU”
Açılan kapının bilinen sınır kapısı anlamında olmadığını kaydeden Kurtulmuş, “Yaklaşık 30 kilometrelik bir alanda 8 ayrı noktada tel örgüler kesilerek bu insanların Türkiye’ye girmesine müsaade edildi. Cuma günü yaklaşık saat 13’te kapı açılmıştı. Cumartesi sabahına kadar yaklaşık 70 bin insan Suriyeli Kobani bölgesinden Urfa’nın Suruç ilçesine ve çevresindeki yerlere gelmiş oldu. İlk andan itibaren gelen Suriyelilerin kendi akrabalarının yanına yerleştirilmesi kontrollü olarak sağlandı. Biz Cumartesi günü İçişleri Bakanı Efkan Ala Bey, Tarım Bakanımız Mehdi Eker Bey ile birlikte oradaki göçmenlerin sorunlarını yerinde incelemek için sınır bölgesine, Suruç’a ve sınır bölgesine Mürşitpınar kapısına ve diğer yerlere ziyaretlerde bulunduk. Orada memnuniyetle ifade etmek isterim ki, akrabaları olmayanlar yatılı bölge okuluna, yatılı bölge okulunun bahçesindeki çadır kente yerleştirildi. Ayrıca sınır bölgesinden gelenler de kontrollü bir şekilde kayıt altına alınarak içeriye sokulmaya çalışıldı” ifadelerini kullandı.

“PERŞEMBE GECESİ YAPTIĞIMIZ TOPLANTIDA EN KÖTÜ SENARYOYA DA HAZIRLIKLIYDIK”
“Perşembe gecesi yaptığımız toplantıda en kötü senaryoya da hazırlıklıydık” diyen Kurtulmuş, şunları kaydetti:
“En kötü senaryo da şu; yüz binleri bulan bir göçmen dalgası olursa ne yapacağız? Bununla ilgili her türlü hazırlığımızı yaptık. Lojistik desteklerimiz, AFAD’ın yardımları, bu gelenlerin güvenliklerinin sağlanması konusunda en ufak bir ayrıntıyı dahi ihmal etmeden hazırlıklar yapıldı. Çok şükür beklediğimiz oranda bir göç dalgası olmadı. Ümit ederiz şimdiye kadar göç etmiş olanlar da en kısa zamanda barış ortamı sağlanarak kendi memleketlerine dönmeyi başarırlar. Dün itibariyle sınırın hemen yanındaki bölge insansız bölge haline getirildi. Yani sadece Suriye’den gelenler oraya girebildiler. Oranın çıkışında da Suriye’den gelenlerimiz tamamıyla kayıt altına alınarak ilgili yerlere aktarılmış oldular. Son derece ciddi bir şekilde en ufak bir detay ihmal edilmeksizin gelenler kontrollü bir şekilde Türkiye’ye kabul edildi. IŞİD’in saldırıları devam ederse Kobani bölgesinde tam karşısında, Mürşitpınar Sınır Kapımızın karşısında şehir var. Hem o şehirde hem o bölgeden şehre gelmiş insanların Türkiye’ye daha yoğun bir şekilde gelişleri söz konusu olabilir. Bunlarla ilgili de hazırlıklarımız devam ediyor. Ümit ederim ki çok kalabalık bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya kalmayız. Kalırsak da her türlü tedbirimizi almış bulunmaktayız.”

“HİÇ KİMSE SURİYE’DEN GELEN, KOBANİ’DEN GELEN KÜRT KARDEŞLERİMİZ ÜZERİNDEN SİYASİ BİR ŞOV YAPMAYA KALKMASIN”
“Hiç kimse Suriye’den gelen, Kobani’den gelen Kürt kardeşlerimiz üzerinden siyasi bir şov yapmaya kalkmasın” diyen Kurtulmuş, “Hiç kimse oradaki yardım faaliyetlerini zorlaştıracak eylem içerisinde olmasın. Özellikle bunu istirham ediyorum. Biz gelenin kimliğinin ne olduğuna bakmıyoruz” ifadelerini kullandı. İnsanların geri dönmesinin oradaki siyasal şartların iyileşmesiyle orantılı olduğunu bildiren Kurtulmuş, “Oradan gelen mülteciler, hele cumartesi gününden sonra çok daha düzenli bir şekilde herkes tek tek kaydediliyor. İki ana giriş noktasından itibaren kaydediliyor. Bunların hepsi kontrol altındadır. Kimse endişe duymasın” dedi.

Kaynak: İHA

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.