Suyun Aktığı Yerde Kanal Oluşur

Suyun aktığı yerde kanal oluşur. Endişelenmek gereksizdir, sarfedilen eforun sonuçları doğal olarak başarıya dönüşecektir.
Suyun aktığı yerde kanal oluşur. Endişelenmek gereksizdir, sarfedilen eforun sonuçları doğal olarak başarıya dönüşecektir. (Igor Karon /Photos.com)

Bir Çin deyimi olan “Suyun aktığı yerde kanal oluşur” sözü, başarının gerekli şartlar yerine getirildiğinde kendiliğinden geleceğini; takıntılı bir şekilde peşine düşmeye gerek olmadığını anlatır.

Bu deyim Song Hanedanlığı döneminde yazılan bir hikaye ile ortaya çıkmıştır. (A.D. 960–1279).

Hikaye Su Dongpo adında birinin, arkadaşı Qin Taixu’ya yazdığı mektup temel alınarak yazılmıştır. Mektupta Su yeterli geliri olmadığı bir halde ailesini nasıl geçindireceği ile ilgili endişeler yaşadığı bir dönemi anlatmıştı.

Su Dongpo başlangıçta aşırı derecede endişelenmiş fakat daha sonra kötü durumunu değiştirmeye karar vererek harcamalarına dikkat etmeye ve tasarruf etmeye karar vermişti.

Başarı gerekli şartlar yerine getirildiğinde kendiliğinden ortaya çıkacaktır, güçlü bir zihinsel takıntı ile peşine düşmeye gerek yoktur.

Arkadaşı Jia Yun’u kendine örnek alarak onu takip etmeye karar verdi. Her ayın ilk haftası 4,500 nakit parayı 30’a bölerek günlük 150 nakit ayırdı. Ayırdığı 30 parçanın herbirini evin çatı kirişlerine astı.

Her sabah bir tırmık kullanarak paranın bir parçasını aldı ve aile üyelerinden birine de tırmığı saklamasını söyledi.

Bu parça o gün için ayrılmış günlük ihtiyaçları karşılayacak olan paraydı. Eğer günün sonunda arta para kalırsa onu ince bir bambu tüpün içine koyarak, misafirleri ağırlamak için kullanmaya karar verdi.

 “Hala geçen seneden kalan kullanabileceğim para var. Böylelikle diğer planlarımı da yapabiliyorum.”  “Suyun aktığı yerde kanal oluşur; dolayısıyla su aktığı sürece endişe etmeye gerek yoktur, artık kalbimde hiçbir endişe olmamasının sebebi budur” diye yazıyordu mektubunda.

Daha sonra insanlar Su Dongpo’nun mektubundaki bu ifadesini kullanmaya başladı. “Suyun aktığı yerde kanal oluşur” bu ifade ile şartlar olgunlaşıyorsa başarının kendiliğinden geleceği anlatılmak isteniyordu.

Bu deyim aynı zamanda bir sonuç almak için fazladan güç sarfetmenin, endişelenmenin veya kalbinde büyük bir hırs ve takıntı ile bir amacın peşinden koşmanın bir anlamı olmadığını; zamanı geldiğinde sarfedilen eforların sonuçlarının görüleceğini anlatmaktadır.

The Epoch Times publishes in 35 countries and in 19 languages. Subscribe to our e-newsletter.

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.