Temiz Su Sıkıntısı Yüzünden Her Yıl Dünyada 10 Milyon Kişi Hayatını Kaybediyor

Dünyada birçok ülke içme suyu sıkıntısı yaşarken, içme suyu temin eden ülkelerde de vatandaşların kullandığı sular temiz olmayabiliyor. Uzmanlar, yaşanan bu sıkıntı nedeniyle içme suyu temini yapılamaması ve içme suyunun temiz olmaması yüzünden dünyada her yıl 10 milyon kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Bu durum ise model su ve atık su sistemi olan ülkelere göre, toplam kişi başına milli hasılanın yüzde 3- 4’ü kadar ekonomide büyük kayıplara neden oluyor.Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü’nün ev sahipliği yaptığı ‘Geleceğin şehirleri’ Türkiye Ulusal Programı Kayseri Çalıştayı’na katılan Dünya Su Kuruluşu Başkanı Glen Daigger, dünya genelinde ülkelerin yaşadıkları su sıkıntılarını ve çözüm önerilerini dile getirdi. ‘Dünyada petrol yerine su savaşlarının mı alacağı’ yönündeki bir soru üzerine Başkan Glen Daigger, “Bazı projelere başladık. Bu projelerin hayata geçirilmesi adına çalışıyor. Bunlardan birisi de Kayseri’deki programımız. Bu programları Kayseri gibi iller ve Türkiye gibi ülkelerde yapabilmek aslında çok kolay. Şimdi faaliyete geçmezsek, önlemler almazsak bu tür sorunlar çıkabilir. Ama burada Kayseri ve Türkiye örnek olabilir. Bu sorunların çözümüne örnek olabilirler.” dedi. 

Dünyada milyarlarca insanın temiz su bulmakta zorlandığını dile getiren Daigger, şöyle konuştu: “Milenyum gelişme amaçları adlı program var. Bu amaçlar ve programlar çerçevesinde gelişmekte olan ülkeler ve milyarlarca temiz su bulamayan insanlara bu suları sağlayabilmek için çalışmalar var. Uluslar arası su kuruluşu da bu çalışmaların tam olarak içindedir.” 

Daigger, temiz su bulmanın güçlüğünün ülke ekonomilerine de büyük maliyetler getirdiğini anımsatarak, şu bilgileri verdi: “Her yıl temiz su bulunamadığı için 10 milyon insan hayatını kaybediyor. Model su ve atık su sistemi olan ülkelere göre toplam kişi başına milli hasılanın yüzde 3- 4 ü kadar ekonomide büyük kayıplar oluyor. Bunlara sahip olamayan ülkelerde. Model su sistemi olmayan kişiler suya ulaşmakta çok daha zorlandıkları için bu onların yaşam kalitesini ve sağlıklarını çok kötü etkiliyor. Model su sistem olanlar bile 2- 3 gün su bulamazken etkileniyor. Onlar bunlardan daha çok etkileniyor. Ekonomik ve sağlıkları çok ciddi etkileniyor.” 

Sorunun çözümü noktasında su kuruluşu olarak ne yapılacağını çok iyi bildiklerini de anımsatan Daigger, “Ne yapılacağını çok iyi biliyoruz. Bunun yapılamamasını sebebi teknik değil. Kurumların bu sistemleri büyük kararlılıkla uygulamaları ve dirayet içinde olmaları gerekir. Uluslararası su kuruluşunun amaçlarından birisi de geleceğin şehirleri projesi kapsamında bu bilgiyi insanların algılaması ve eğitmek. Neler yapabileceklerini öğrenmelerine fırsat tanımaktır. Burada geleceğin şehirleri olarak tanımlamak gerekir. Teknik olarak bu mümkün. Nasıl yapılacağı konusunda biraz teknik ve biraz eğitim verilmesi yeterlidir.” şeklinde konuştu. 

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.