Türkiye Genelinde Çin Karşıtı Protesto

Çin’in Doğu Türkistan’da Uygurlara gösterdiği zulüm Türkiye genelinde protesto edildi.

İstanbul’da Fatih Camisi’nin avlusunda toplanan kalabalık, “Kardeşini öldüren sessizliğindir.” yazılı pankart açtı. Göstericiler ellerine meşalelerini alarak Türk ve Doğu Türkistan bayraklarıyla Beyazıt Meydanına kadar yürüdü.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde buluşan grup aynı zamanda Urfa’da Balıklıgöl Yerleşkesi’ndeki Dergah Camisi önünde de toplandı.

Grup adına basın açıklaması yapan İHH Şanlıurfa İnsani Yardım Vakfı Temsilcisi Behçet Atilla, “Tüm dünyadaki vicdan sahipleri, Çin hukuksuz uygulamalarına son verinceye kadar Çin mallarını boykot etmelidir. Çin’in insanlık dışı hukuksuz uygulamadan tüm dünyada yüksek sesle duyurulmalıdır” dedi.

Eylemler ‘Sessiz Çığlık’ ismi ile anıldı. on binlerce kişinin katıldığı protestoda “Katil Çin”, “Doğu Türkistan’da zulme dur de”, “Doğu Türkistan’a ses ver”, Doğu Türkistan yalnız değildir” yazılı pankartlar yer aldı.

Geçtiğimiz günlerde Çankırı, Erzurum, Kütahya, Samsun ve Tokat’ta da gösteriler düzenlendi.

Arsenal forması giyen Türk asıllı Alman futbolcu Mesut Özil, Doğu Türkistan’da bulunan Uygurların sahip çıklıması gerektiğini sosyal medya üzerinden duyurması üzerine Çin’den sert tepki almıştı. Bunun üzerine göstericiler başarılı futbolcuya destek mesajları da verdi.

Uygurlar, Doğu Türkistan’da Çin tarafından yaklaşık bin 300 adet toplama kampı inşa ettiğini ve ‘eğitim merkezi’ adı altında soykırım ve asimilasyon faaliyetleri yürüttüğünü belirtiyor.

Birleşmiş Milletler verilerine göre ise Uygur ve diğer Türk azınlıklarına mensup kişilerin sayısı 1 ila 2 milyon arası.

ABD Dışileri Bakanlığı’nın verdiği rakam ise 3 milyon civarında.

Çok sayıda uluslararası kuruluş kamplara gidip araştırma yapmak istiyor ancak Çin hükümeti kendi belirlediği kamplara sınırlı sayıda gazeteci alıyor.

Avrupa Parlamnetosu’dan Tartışıldı


Öte yandan Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda toplanan Avrupalı vekiller, toplama kamplarının kapatılma çağrısında bulundu.

Çinli yetkililerin mal varlıklarının dondurulması istenerek, gözlemcilerin ve bağımsız gazetecilerin olayları yakından incelemeleri için kamplara giriş izni verilmesi gerektiğini savundu.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.