Türkiye İle Gürcistan Arasındaki Gümrük Kapıları Ortak Kullanılacak

 

İSTANBULDevlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Gürcistan Maliye Bakanı Kakha Bainduraşvili, iki ülke arasındaki gümrük kapılarının ortak kullanılması için protokol imzaladı. Antlaşmayla birlikte iki ülke de aralarındaki sınır kapılarını ortak kullanacak. Polat Renaissance Hotel’de düzenlenen programda Gürcistan ile Türkiye arasında protokol imzalandı. İmza töreninde konuşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, “Yaptığımız bu anlaşmayla iki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz.” dedi. İki ülke arasında 3 sınır kapısının olduğunu hatırlatan Yazıcı, “Anlaşmada ki uygulamalar Türkiye ile Gürcistan açısından bir ilk olacak. Bu kapıların ortak kullanımına ilişkin bir anlaşmayı imzalamak için buradayız. Dünya da bu anlaşmanın 3 örneği var 4. olan örneğini komşumuz Gürcistan ile hayata geçirmek için adım atıyoruz. Ortak kapı anlaşmasıyla ne olacak. Bir defa ortak kapı uygulamasının anlamı özet olarak; ticaret erbabının girişte beyan da bulunması çıkışta kontrolünün yapılmasıdır. Çıkışta beyan, girişte kontrolün yapılmasıdır.” şeklinde konuştu. 

İki ülke arasındaki anlaşmanın kolay anlaşılması için bir örnek veren Yazıcı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Örnek olarak diyelim ki bir Türk tüccarı Sarp sınır kapısından Gürcistan’a ürün ihracatı yapacak. Çıkışta Türk gümrüğüne beyanda bulunacak. Gümrük bunu karşı tarafa iletecek ve ürün çıkışında karşı taraf gerek görürse kendisine daha önce iletilmiş beyana göre kontrolü yapacak. Örnek verdiğim işlemler çerçevesiyle gümrükteki işlemler yüzde 40 oranında azalma olacak. Başka bir ifadeyle işlemler yüzde 40 oranında hızlanacak. Tabi ki bu anlaşmayla hemen gümrüklerde amaçladığımız birlikte kullanma işlemi hemen başlaması mümkün değil. Bu anlaşmaya bağlı olarak başka protokollerinde imzalanması gerekir. Şimdiden bu protokollerin başlanılıp imzalanma aşamasına gelmesi için arkadaşlarımıza talimatı veriyoruz.”

Gürcistan Maliye Bakanı Kakha Bainduraşvili de, anlaşmanın iki ülke arasındaki ilişkiler açısından tarihi bir olay olduğunu söyledi. Türkiye’nin Gürcistan için önemli stratejik ülkelerden biri olduğunu aktaran Bainduraşvili, “Türkiye ile Gürcistan zaten aynı ulaştırma koridorunun iki ülkesidir. Ancak bahsettiğimiz anlaşmanın imzalanması iki ülke arasında mevcut olan ticari ilişkilerin geliştirilmesinde önemli katkılarda bulunacaktır. Bizimde ulaştırma koridorumuzu geliştirecektir.” ifadelerini kullandı. 

 

Anlaşma ile sınır kapılarındaki engellerin tamamen kalkacağını aktaran Bainduraşvili, “Aynı zaman da bu sözleşmenin siyasi altını da çizmek isterim. Bu tabi ki iki ülke Hükumetleri arasındaki gösterilen çok büyük bir siyasi istikrardır. Uzun yıllar boyunca iki ülke arasındaki iyi dostluk olmasıydı bu anlaşmanın imzalanması mümkün olamazdı. Aynı zamanda şunu da özellikle ifade etmek isterim ki bu bizim bölgemizdeki ilk anlaşmadır. Böylelikle umarım bizim gibi diğer ülkelerde aynı anlaşmalar yapar.” dedi. 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.