Türkiye’nin İsrail Tavrı Tüm Dünyada Endişelere Sebep Oldu

(Getty Images/AFP/Adem Altan)

Orta Doğu’da önemli bir konuma sahip olan Türkiye’nin İsrail’e karşı tavırlarının diğer ülkeleri de etkileyebileceği endişesi yaratıyor.

Financial Times’e göre, özellikle bu durum Mısır ve Ürdün’ü etkileyebilir, ayrıca İsrail ile ilişkilerine yansıması ihtimali İsrail yetkililerini endişelendiren bir konu.

Başbakan Erdoğan İsrail ile ilgili sorulan sorular karşısında İsrail’i “şımarık oğlan” olarak nitelendirdi.

Erdoğan gazetecilere yaptığı konuşmasında,

“Şu andaki adım, ‘B Planı’ olarak değerlendirilse bunun ‘C Planı’ olacaktır. Aynı şekilde gelişmelere göre daha değişik adımlar atılması da söz konusudur. Çünkü İsrail, bugüne kadar Türkiye’nin özellikle bölgede kendi siyasi amaçları için ortaklığını kaybetmiştir. Dolayısıyla bugüne kadar dünyada BM’nin İsrail ile ilgili almış olduğu kararlar karşısında İsrail, her zaman bir şımarık oğlan rolünü oynamıştır ve bu şımarık oğlanlığının devamlı süre gideceğini zannetmiştir. Türkiye olarak biz, bu uluslararası sularda meydana gelen olayın gayrı insani olduğunu, vahşet olduğunu, bir devlet terörü olduğunu daha önce zaten ifade etmiştik.

Ama bu açıklanan rapor aslında İsrail ‘in beklentilerine cevap veren bir rapor değil. Cenevre kararı çok açık ve net ortada, BM Güvenlik Konseyinde çıkan karar çok açık ve net ortada. Zaten şu anda açıklananın da bizim açımızdan herhangi bir kıymeti harbiyesi yok.

Şu anda Türkiye olarak bu adımı attık, bu adım kararlı şekilde sürecektir. Bildiğiniz gibi yarın itibariyle biz, 2. katip seviyesine zaten diplomatik ilişkilerimizi düşürüyoruz. Aynı şekilde Türkiye’deki onların diplomatlarının da aynı seviyeye düşürülmesi, ticari ilişkilerimiz, askeri ilişkilerimiz, savunma sanayine yönelik bunları tamamen askıya alıyoruz. Bunlar tamamıyla donduruluyor ve bu süreci çok daha farklı yaptırımlar da takip edecektir.”

Gazze ziyaretinin belli olup olmadığı sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şu anda Mısır, Tunus ve Libya ziyaretlerinin netleştiğini söylerken Gazze ziyaretinin kesinleşmediğini belirtti.

Bir gazetecinin, ”Ticari ilişkilerle ilgili açıklamanız İsrail’de yanlış anlamalara yol açtı ve onun üzerine tepkilere oldu, bu noktada bunu tam olarak nasıl açıklamamız gerekiyor?” sorusuna Erdoğan, şu yanıtı verdi:

‘Daha çok tepkileri olacaktır. Benim özellikle söylediğim savunma sanayine yönelik bu konuda atılan adımlar. Bakın savunma sanayi noktasında da şu ana kadar bir defa aramızdaki anlaşmalarımıza sadakatleri yoktur. Yani bu noktada her tarafı dökülüyor bunun. Mesela insansız hava araçları alınmıştır, insansız hava araçlarının bakımıyla alakalı geri gönderilmiştir, aramızdaki bu sıkıntılar sebebiyle insansız hava araçlarımızı hala bakımını yapıp geri göndermemişlerdir. Bunlar ahlaki midir? Birisiyle aranızda sıkıntılar, kırgınlıklar olabilir, görüşmeye bilirsiniz, bütün bunlar olabilir ama uluslararası anlaşmalarda bir uluslararası ticari ahlak vardır. Bu ahlakın kurallarına uyarsınız. Şunu da söyleyeyim, bunun bedeli 15 milyon dolar olurmuş, 150 milyon dolar olurmuş, Türkiye olarak biz buna da değer vermeyiz, yeri geldiği zaman. Bizim için önemli olan kendi onurumuzu, gururumuzu kimseye çiğnetmemektir. Bunun bedeli yoktur.”

Independent gazetesinden İsrail’in eski Ankara elçilerinden Alon Liel yaptığı açıklamada:

“Şayet Erdoğan Gazze’ye giderse Tanrı gibi karşılanacaktır.” İsrail ve ABD’nin ilişkilerin zedelenmemesi için olası Gazze ziyaretini engellemek için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini belirtti.

 

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.