Twitter Yasağına Tepkiler Devam Ediyor
Türkiye’de kısa sürede alınan bir karar ile Twitter’a erişimin engellenmesi dünya gündemine oturdu. Perşembe günü Bursa mitinginde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sosyal medya ağı olan Twitter’ı sert bir şekilde eleştirmiş ve “Hepsinin kökünü kazıyacağız” demişti. Aynı gün gece 23’ten sonra, Twitter’a erişimin engellediği bildirildi.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Amerika merkezli sosyal paylaşım sitesi Twitter’ın kapatılması ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Vatandaşlarımızın şikayetleri üzerine, Twitter’da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararları verilmiştir. Bu kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ulaşmış ve Başkanlığımız tarafından içeriğin çıkarılması Twitter’dan istenmiştir. Ancak, mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. … Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter’a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. …Yurt dışı merkezli söz konusu internet sitesi, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verilecektir.”
Türkiye’de Twitter’ın aktif kullanıcı sayısı 15 milyon kişi. AK Parti Twitter’ı en çok kullanan siyasi parti olarak öne çıkmaktaydı. Başbakan Erdoğan Twitter ile 4,2 milyon takipçisine düzenli mesajlar göndermekteydi. Abdullah Gül’ün takipçi sayısı ise 4,4 milyon kişiydi.
Türk internet kullanıcıları yasağa rağmen, DNS değiştirme veya VPN servisi kullanma gibi alternatif çözümler ile dün tekrar Twitter’a kavuştu. #TwitterisblockedinTurkey ve #Turkeyblockedtwitter hashtag’leri dünya trendi listesinde ilk sıralara yükseldi.
Twitter kurucusu Jack Dorsey, Twitter ‘ın küresel hesaplarından biri olan Policy tarafından yazılan şu mesajı retweet ederek Türkiye’deki uygulayıcılara bilgi verdi: “Avea ve Vodafone’dan 2444’e, Turkcell’den 2555’e START mesajı göndererek SMS üzerinden Twitter kullanmaya başlayabilirsiniz.”
İlginç olan ise, yasağa rağmen Abdullah Gül’ün Twitter’dan mesaj göndermesi oldu. Gül yazdığı tweet ile şu mesajı verdi:
“Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez. Ayrıca daha önce defalarca belirttiğim gibi iletişim teknolojilerinin bugün ulaştığı noktada Twitter gibi bütün dünyada kullanılan platformlara erişimin topyekün engellenmesi mümkün değil. Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal gibi suç oluşturan hususlar varsa, ancak mahkeme kararıyla sadece ilgili sayfalar kapatılabilir. Umarım bu uygulama uzun sürmez.”
Twitter’ın kapatılmasına ilk tepki İngiliz Büyükelçiliğinden geldi. İngiltere büyükelçiliği resmi Twitter sayfasından şunları yazdı:
“Birleşik Krallık, Twitter’a Türkiye’den erişimin engellenmesine yönelik her tür adımı endişe verici bulmaktadır. Sosyal medyanın, canlı kamuoyu tartışmalarının yaygınlaştırılmasına yardımcı olarak ve hükümetlerin hesap verilmesini sağlayarak çağdaş demokrasilerde hayati bir rol oynadığına inanıyoruz. Türk hükümetini, yasaklama kararını tekrar gözden geçirmeye davet ediyoruz. Türkiye’nin AB katılımını çok uzun bir süredir desteklemekteyiz. AB, bir aday ülke olarak Türkiye’den ifade özgürlüğü, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi değerleri yaygınlaştırmasını beklemektedir.”
AB yetkilileri de tepkilerini dile getirdi. İlk tepkilerden biri Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Dijital Stratejilerden sorumlu üyesi Neelie Kroes’den geldi. Twitter hesabından, Kroes “Türkiye’de Twitter yasağı, asılsız, anlamsız ve korkak bir davranıştır. Türk halkı ve uluslararası toplum bunu sansür olarak kabul edecek. Kesinlikle öyle” yazdı.
Twitter’ın kapatılması kararıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu da dün gazetecilere bir açıklama yaptı. Başsavcı “Bizim verdiğimiz bir karar yok. İdari bir karardır. Biz İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı olarak böyle bir karar vermedik” şeklinde konuştu.
Twitter yasağına dünyaca ünlü isimlerden de tepkiler yağdı:
Russell Crowe: “Türkiye Twitter’ı yasakladı mı? Bu korkunç bir karar. Bunu anlamıyorum.”
Richard Branson: “Eğer Türkiye’de bunu okuyabiliyorsanız, Başbakan’ın koyduğu Twitter yasağını aşmış oluyorsunuz. Bravo.”