Ukrayna’da Açlık Kurbanları Anılıyor

KİEV– Ukrayna’da Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği ( SSCB) döneminde yaşanan açlık yıllarında hayatını kaybeden milyonlarca kişi, yapılan törenlerle anılıyor. Holodomor (açlık) anma etkinlikleri kapsamında ülkenin bütün kiliselerinde 1932-1933 yılında açlıktan ölen insanlar için ayinler düzenleniyor.

Ukrayna’da milyonlarca mum, 77 yıl önce Stalin döneminde açlıktan hayatını kaybeden Ukraynalılar için yakıldı. Kiev’deki anma törenine; Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç, Başbakan Nikolay Azarov, Moskova Ortodoks Kilisesine bağlı Metropolit Vladimir, devlet erkânı, sivil toplum kuruluşları ve dini liderler katıldı.

Törende açlıktan ölen çocukları temsil eden kız heykeline, Yanukoviç, Başbakan Azarov ve Metropolit Vladimir’in çömlek içerisinde buğday, çiçek ve yanan bir mum koyması ile başladı. Metropolit Vladimir’de hayatını kaybedenlerin ruhuna bir ayin yaptı. Daha sonra 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Yapılan ayin akabinde törene katılanlar, müzeyi ziyaret etti.

Törenlere katılan Şevçenko İlçe Eğitim Müdürü Yevgeniya Yarovaya, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada; “20 yüzyılın başında gerçekleşen, Holodomor hadisesi bizim için büyük trajedi. Son yıllarda Ukrayna tarihindeki bu acı gerçekler gün yüzüne çıkmaya başladı. Artık insanlar bugün korkmadan gelip geçmişlerini anlayabiliyor. Ukrayna’da Holodomor döneminde yakınını kaybetmeyen bir aile bulamazsınız. Benim de akrabalarım açlıktan ölmüştü” dedi.

Anma merasimleri çerçevesinde ülke genelinde saat 16.00’da bir dakikalık ulusal saygı duruşu yapılacak.

HOLODOMOR NEDİR?

Ukrayna, 2003 yılında Birleşmiş Milletlerin Genel Kurul toplantısında 1932-1933 yılları arasında, Sovyet Rusya’sı yönetiminde yapılan bu olayın soykırım olarak nitelenmesini istemişti.

Diğer taraftan Ukrayna halkının yaşadığı “açlık felaketi” Amerika, Kanada, Estonya, Arjantin, Avustralya, İtalya, Macaristan, Lituanya, Gürcistan ve Polonya meclislerinde “soykırım” olarak kabul edildi.

“1932-1933 yıllarında Stalin’in emriyle oluşturulan suni kıtlık nedeniyle yaklaşık 500 gün içinde 10 milyona yakın insan açlıktan ölmüştü.

Stalin, 1932 yılında ürününü merkezi yönetime vermekte direnen Ukraynalılara karşı bir komisyon kurdu. Ukrayna’da Stalin hükümetinin kararlarını uygulamaya koyan komisyon, çiftçiler tarafından üretilen ürünlerin merkezi yönetimden saklandığı gerekçesiyle harekete geçti. Halkın elinde bulunan un, buğday, et, patates, ekilecek tohum dâhil olmak üzere bütün tarım ürünleri toplandı. İnsan eliyle sürdürülen iki yıllık kıtlık sürecinde tarlalar ekilemedi. Milyonlarca insanın açlık ve sefaletten öldüğü 1932-1933 yıllarında her geçen dakika içinde 17 kişi, her geçen gün içindeyse 25 bin insan hayatını kaybetti. Stalin’in bu politikası sadece Ukrayna’da değil, bütün SSCB Kafkaslar ve Kazakistan gibi birçok ülkede baş gösterdi. Başta Ukrayna ve Kazakistan’da olmak üzere sayısız insan açlıktan hayatını kaybetti.

Tarihçiler bu konuda ikiye bölünmüş durumda. Bir kısmı olaylardan o dönemki Stalin yönetimini sorumlu tutarken, bir kısmı ise açlığın sadece Ukrayna’da değil, SSCB’nin genelinde yaşandığını savunuyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.