Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları ülkenin kültürel mirasını da tehdit ediyor.
Saldırılar sonucu sanatsal ve kültürel eserlerin yandığı ya da parçalandığı bildiriliyor. Kültürel varlıkların yağmalanmasından da endişe ediliyor.
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı dün sosyal medyadan yaptığı bir paylaşımda Kiev’deki Ivankiv Müzesi’nde sergilenen Ukraynalı sanatçı Maria Pryimachenko’nun 25 eserinin Rus askerlerin saldırısı sonucunda yandığını duyurdu.
Sanatçının 1977 yılına ait “İki başlı tavuk” adlı eserinin bir fotoğrafıyla birlikte paylaşan bakanlık Pryimachenko’nun özel yeteneğinin ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso’yü büyülediğini belirtti.
88 yıllık yaşamında 600’den fazla başyapıta imza atan ve 1997’de yaşamını yitiren sanatçının Ukrayna köy halk sanatına yaptığı katkılardan dolayı Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2009’u “Prymachenko Yılı” ilan etmişti.
“Kültürel varlıklar savaşlardan toplumun hafızasını silmek için hedef alınıyor”
Prymachenko’nun Kiev’deki müzede sergilenen eserlerinin Rus saldırısı sonucu yanarak tahrip olduğu haberi sanat ve kültür camiasında tepki ve endişeyle karşılandı. Olayla ilgili bir açıklama yayımlayan Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Paul Getty Müzesi Rusya’nın Kiev’in kuzeyindeki Ivankiv Müzesi’nin bilerek yaktığını ve yerle bir ettiğini belirtti. Açıklamada, Ukrayna halk sanatlarına ev sahipliği yapan müzenin yerle bir olmasın “kültürel felaket” olarak tanımlandı.
Müze Ukrayna’da yaşanmakta olan akıl almaz insani ve çevresel kayıpların yanı sıra dünya kültürel mirasının da kaybolduğunu kaydederek, kültürel varlıkların savaşlarda toplumun hafızasını yıkmak ve silmek için hedef olarak seçildiğini vurguladı.
Rusya’nın Ukrayna’daki kültürel varlıklara yönelik tahribatını kınadığını belirten müze Ukrayna’daki milyonlarca sanat eseri ve anıtın tehlike altında olduğuna dikkat çekti . Bu anıtlar arasında Bizanslardan Barok döneme kadar yüzyıllardır saklanan eserler ve ayrıca UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne kayıtlı yerler bulunuyor.
Ukrayna’da UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yedi yer bulunuyor. Başkent Kiev’deki Aziz Sofia Katedrali 16’ıncı yüzyıldan kalma eşsiz mozaikleri ve freskleri ile bilinirken, Kyiv-Pechersk Lavra Ortodoks Manastırı 1051’den bu yana ayakta. Ülkenin batısındaki Lviv kentinin adı bugünlerde Polonya’ya geçmeye çalışan Ukraynalıların güzergahı olarak anılsa da, 13’üncü yüzyıldan kalma kent merkezi de kültürel miras listesinde yer alıyor.
Amerikan istihbarat bilgilerine göre Rusya 60 kilometreden uzun bir konvoyla başkent Kiev’e doğru ilerliyor. Rus güçlerinin buradaki saldırılarının sivil, asker, modern tarihi ayırımı yapmadan insanları ve şehri yok etmesinden endişe ediliyor.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.