Ulaştırma Bakanı Liman Konusunda Yargıyı Suçladı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Limanı’nın özelleştirilmesi sürecinde 29 ay yargıda bekletilmesini eleştirdi. Bakan Yıldırım İzmir limanını ortada bırakmayacaklarını açıklayarak, kurtarma planını açıkladı. Kısa vadeli plan içinde İzmir limanının kruvaziyer yolcu ve konteyner limanı olarak ikiye bölünmesi planlanıyor.Bakan Yıldırım, Kemalpaşa’da açılışı gerçekleştirilen 13. biyolojik atıksu arıtma tesisi açılışında İzmir limanını kurtarma planını açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun İzmir limanının üçüncü nesil gemilerin girişine yönelik yatırımlar dahil olmak üzere bir an önce yatırım yapılmadığı taktirde müşterilerin kaçacağını belirterek çözüm konusunda yardım istemesi üzerine açıklamalarda bulundu. İzmir limanı’nın ülkemizin en büyük ihraç limanı olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, İzmir limanının özelleştirme serüvenini hatırlatarak, malesef 29 ay yargıda görüş alınamadığı için özelleştirmenin gerçekleşemediğini belirtti. “Burada tabi acı olan 29 ay sonra verilen görüş Danıştay’a gönderilen görüşün aynı. Herhangi bir değişiklik yok. Eğer olmayacak idiyse bu değişiklik neden 29 ay bekletildi? Şimdi tabi o süre içinde dünyada çok büyük bir kriz yaşandı. Ve oradan alınacak 1 milyar 300 milyon dolarlık üst bedeli malesef bugün artık almak mümkün değil. Alınacak durum da yok. O yüzden iptal ettik.” dedi. Ama limanı bu şekilde bırakmayacaklarını ve konuyla ilgili Vali ve belediye başkan vekili ile bir toplantı yaptıklarını hatırlatan Bakan, kısa orta ve uzun vadeli tedbirlerini İzmirlilerle paylaştıklarını kaydetti.
Bakanın kısa vadeli işler arasında saydığı konuların başında karayollarının Alsancak’tan Kordon’a geçip planlanmış olan viyadüklü yolun kirişlerinin kaldırılması yer alıyor. Karayolu şantiyesini kaldırmaya başlayarak ilk adım atıldı. İkinci adım limanın oradaki viyadükleri bir ay içinde oradan indirilmeye başlanmasıyla atılacak. “Kırıp kaldıracağız ve viyadükler üzerinden gelen üst yolu limana indirecğiz ve limandan giren ve çıkan ağır araçlar şehir trafiğine girmeyecek.” diye konuşan Bakan Yıldırım, İzmir’in bu anlamda rahatlamış olacağını söyledi. Marina ve kruvaziyer limanlarının orta ve uzun vadeli projeler olduğunu kaydeden Bakan, ancak kısa vadede kruvaziyer turizminin çok geliştiğini, kruvaziyer gemi sayısının oldukça arttığını belirtti. Kruvaziyer yolcu sayısının yüzde 150 artması nedeniyle liman içinde bir iskeleden bu hizmetleri vermenin mümkün olmadığını kaydeden Bakan, “Onun için yolcu yanaşma iskelesi olarak kullanılan bölgeyi konteyner kısmından ayırıyoruz ve oraya iki tane daha parmak iskele yapmak suretiyle orayı bir kruvaziyer yolcu limana çeviriyoruz. İzmir limanı ikiye ayrılmış olacak: Kuravaziyer limanı ve konteymer limanı. İzmir’deki bu kırkambar yüklemeyi de kaldırıyoruz. Tamamen temiz yükleme, konteyner yüklemeye de geçiriyoruz burada dökme yüklemeyi tamamen bitireceğiz. Dolayısıyla şehrin bu anlamda çevre güzelliği bakımından daha iyi bir hale getireceğiz. Bu yüklemeyi daha kuzeyde Nemrut limanlar bölgesine kaydıracağız.” diye konuştu.
Diğer bir adımın kısa vadede limanın ihtiyacı olan bazı yatırımlar olacağını anlatan Bakan Yıldırım, karayolu kirişlerini kaldırınca o bölgenin yapılması, tahkim edilmesi limandaki kötü görüntünün ortadan kaldırılması gerektiğini anlatan Bakan, bunları da yaparak limanı limanı daha etkin daha kullanılır hale getireceklerini kaydetti. Bakan, üçüncü nesil gemiler için bir kanal açılması projesini ise maliyetli bir iş olduğu için orta ve uzun vadeli olarak düşündüklerini açıkladı. Bakan ayrıca Çeşme’de de yat limanı açılışı yapacaklarını, turizmin önemli olduğu bölgelerden Eski Foça’da çok modern bir balıkçı barınağını açılışı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yavaş yavaş İzmir’i yat turizminin ve marinacılığın merkezi haline getirileceğinin altını çizen Bakan, geçen ay Sığacık’ta marina açılışı gerçekleştirdiklerini şimdi Çeşme yakında Şifne, Yeni Foça ayaklarının devreye girdiğinde İzmir’de önemli ölçüde 2 bin 2500 civarında yat konaklama kapasitesine erişileceğini söyledi. Böylece yat turizminin daha katmak değerli bir turizm çeşidi olduğunu, İzmir’in deniz turizminden aldığı payı artırmış olacaklarını anlatan Bakan Binali Yıldırım, Kemalpaşa’da 150 Milyon Liralık yatırımla lojistik üs kurulacağını müjdeledi. Ege’nin en büyük organize sanayi bölgesine kurulacak bu lojistik üssün yapımı devam eden 27 km’lik çift hat Turgutlu Kemalpaşa demiryoluyla önümüzdeki yıl ortalarında bitmiş olacağını söyledi. Bu şekilde organize bölgeden Turgutlu’dan, Manisa’dan limana direkt demiryolu ile yük sevkiyatı mümkün hale geleceğini sözlerine ekledi.
CHP Grup Başkanı Kemal Anadol ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da yaptıkları açıklamalarda hizmette siyaseti karıştırmayan ender kişiliklerden biri olan Bakan Binali Yıldırım’ın yaptığı hizmetler nedeniyle teşekkürlerini ifade ettiler.