UNICEF, Hava Koşullarına Bağlı Afetler Sebebiyle Son 6 Yılda 44 Ülkede, 43.1 Milyon Çocuğun Ülke İçinde Yerinden Edildiğini Açıkladı

Fotoğraf:UNICEF/UN0742088/Condren

Sadece sel felaketlerinin yaşanması durumunda, gelecekte 30 yıl içerisinde 96 milyon çocuğun yerinden edileceğinin öngörüldüğü vurgulandı.

UNICEF, 06/10/2023 tarihinde yayınladığı analiz raporunda son 6 yıllık dönemde hava koşullarına bağlı afetlerin 44 ülkede 43.1 milyon çocuğun, ülke içerisinde yerinden edilmesine sebep olduğunu duyurdu. Buna göre sadece sel felaketlerinin yaşanması durumunda, gelecekte 30 yıl içerisinde 96 milyon çocuğun yerinden edileceğinin öngörüldüğü vurgulandı.


Açıklamada, Çin ve Filipinler’in yaşadığı afetler sebebiyle en yüksek yerinden edilme rakamlarına sahip olduğu ifade edildi. Bununla birlikte çocuk nüfusunun büyüklüğüne oranla Dominika ve Vanuatu gibi küçük ada devletlerinde yaşayan çocukların fırtınalardan, Somali ve Güney Sudan’daki çocukların ise sellerden etkilendiği ifade edildi.

Analize göre Çin ve Filipinler, aşırı hava koşullarına maruz kalmaları, büyük çocuk nüfusları ve erken uyarı ve tahliye kapasitelerinde kaydedilen ilerlemeler nedeniyle çocukların yerinden edildiği mutlak sayıların en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Ancak çocuk nüfusunun büyüklüğüne göre fırtınalardan en çok Dominika ve Vanuatu gibi küçük ada devletlerinde yaşayan çocuklar etkilenirken, sellerden en çok Somali ve Güney Sudan’daki çocuklar etkilendi.

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, “Vahşi bir yangının, fırtınanın veya selin kendi toplumunu etkilemesi her çocuk için dehşet vericidir” dedi. “Kaçmak zorunda kalanlar için korku ve etki özellikle yıkıcı olabilir; eve mi dönecekler, okula devam mı edecekler, yoksa tekrar taşınmak zorunda mı kalacaklar endişesi. Taşınmak hayatlarını kurtarmış olabilir ama aynı zamanda oldukça yıkıcıdır. İklim değişikliğinin etkileri arttıkça iklim odaklı hareketler de artacak. Çocuklara yönelik bu giderek artan zorluğa yanıt verecek araç ve bilgilere sahibiz, ancak çok yavaş hareket ediyoruz. Toplulukları hazırlamak, yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olan çocukları korumak ve halihazırda yerlerinden edilmiş olanları desteklemek için çabalarımızı güçlendirmemiz gerekiyor.

Sel ve fırtınalar, kısmen daha iyi raporlama ve daha önleyici tahliyeler sayesinde, 2016 ile 2021 yılları arasında kaydedilen çocuk yer değiştirmelerinin 40,9 milyonunu (yüzde 95’ini) oluşturdu. Bu arada kuraklık, 1,3 milyondan fazla çocuğun ülke içinde yerinden edilmesine neden oldu; yine Somali en çok etkilenenler arasında yer alırken, orman yangınları 810.000 çocuğun yerinden edilmesini tetikledi; üçte birinden fazlası yalnızca 2020’de meydana geldi. En çok Kanada, İsrail ve ABD kaydedildi.

Taşınma kararları, bir felaket karşısında zoraki ve ani bir karar olarak ya da hayatların kurtarılabileceği ancak birçok çocuğun hâlâ evlerinden uzun süreliğine ayrılmanın getirdiği tehlikeler ve zorluklarla karşı karşıya kaldığı önleyici tahliye sonucunda alınabilir. dönemler.

Çatışma ve yoksulluk gibi halihazırda üst üste gelen krizlerle boğuşan ve çocukların daha fazla yerinden edilmesiyle başa çıkma konusunda yerel kapasitenin zorlandığı ülkelerde, çocuklar özellikle yerinden edilme riskiyle karşı karşıyadır.

Örneğin, halihazırda afet nedeniyle çocukların yerlerinden edilmesi konusunda yüksek risk altında olan Haiti, aynı zamanda şiddet ve yoksullukla da boğuşuyor ve risk azaltma ve hazırlıklılığa sınırlı yatırım yapılıyor. Mozambik’te aşırı hava koşullarından orantısız bir şekilde etkilenenler kentsel alanlardakiler de dahil olmak üzere en yoksul topluluklardır. Bunlar, gelecekte yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olan savunmasız çocukların sayısının en fazla olduğu, başa çıkma kapasitelerinin ve finansmanın sınırlı olduğu, risk azaltma, uyum, hazırlık çabaları ve finansmanın en acil olduğu ülkelerdir.

Ülke İçi Yerinden Edilme İzleme Merkezi tarafından geliştirilen bir afet yerinden edilme risk modeli kullanan rapor, mevcut iklim verilerine göre nehir taşkınlarının önümüzdeki 30 yıl içinde neredeyse 96 milyon çocuğu yerinden etme potansiyeline sahip olduğunu, siklonik rüzgarlar ve fırtına dalgalanmalarının ise gelecek 30 yıl içinde neredeyse 96 milyon çocuğu yerinden etme potansiyeline sahip olduğunu öngörüyor. Aynı dönemde sırasıyla 10,3 milyon ve 7,2 milyon çocuk*. Değişen iklimin bir sonucu olarak hava olaylarının daha sık ve şiddetli olmasıyla birlikte gerçek rakamların daha yüksek olacağı kesindir.

UNICEF, yerinden edilme riskine daha iyi hazırlanmak ve bu riski en aza indirmek, çocuklara duyarlı afet riskini azaltıcı iklim değişikliğine uyum stratejileri geliştirmek ve uygulamak ve çocukları öncesinde, sırasında ve sonrasında korumak ve onlara ulaşmak için dayanıklı ve taşınabilir hizmetler tasarlamak amacıyla en fazla risk altındaki ülkelerdeki hükümetlerle birlikte çalışmaktadır. afet saldırıları, bağlama özel güvenlik açıklarına yönelik catering çözümleri.

Liderler Kasım ayında Dubai’de düzenlenecek COP28 İklim Değişikliği Zirvesi’nde buluşmaya hazırlanırken, UNICEF hükümetleri, bağışçıları, kalkınma ortaklarını ve özel sektörü gelecekte yerinden edilme riskiyle karşı karşıya olan çocukları ve gençleri korumak ve onları ve ailelerini hazırlamak için aşağıdaki önlemleri almaya çağırıyor: topluluklar:

  • Eğitim, sağlık, beslenme, sosyal koruma ve çocuk koruma hizmetleri de dahil olmak üzere çocuklar açısından kritik hizmetlerin şoklara duyarlı, taşınabilir ve kapsayıcı olmasını sağlayarak çocukları ve gençleri iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği felaketlerin ve yerinden edilmelerin etkilerinden koruyun . zaten evlerinden sökülmüş durumdalar.
  • Çocukları ve gençleri, uyum sağlama kapasitelerini ve dayanıklılıklarını geliştirerek ve kapsayıcı çözümler bulmaya katılımlarını sağlayarak iklimi değişen bir dünyada yaşamaya hazırlayın. .
  • Afet ve iklim eylemi ve finansmanı, insani yardım ve kalkınma politikası ve halihazırda gerçekleşmekte olan bir geleceğe hazırlanmak için yapılan yatırımlarda, halihazırda evlerinden koparılmış olanlar da dahil olmak üzere çocuklara ve gençlere öncelik verin.” dedi.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.