Tarım ve Orman Bakanlığı, TMO 2024 hububat alım fiyatlarını açıklaması sonrası tepkiler gelmeye devam ediyor.
Konya’da ziyaret ettiği bir tarlada çiftçilerle sohbet eden ve dertlerini dinleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ”Açıklanan hububat fiyatları, çiftçi için tam bir şok oldu. Çünkü bir yıl boyunca emek verdiler, ürettiler, girdi maliyetleri arttı. Ama toprak mahsulleri alım fiyatı, buğdayda yüzde 12, arpada yüzde 3,5’luk bir artışla enflasyonun çok altında gerçekleşti” dedi.
İç Anadolu’daki çiftçilerin bu yılkı hububat alım fiyatından memnun olmadığını ve hali hazırda çiftçilerin zor şartlarda üretim yaptığını söyleyen Gürer, “Alım fiyatı düşük tutuldu, TMO bir tüccar gibi davranamaz. Çitçinin kara gün dostu olmalı. Çiftçiyi desteklemeli. Verilen destek bir yıl sonra veriliyor, o da bin 750 lira. O zamana kadar bu desteğin anlamı kalmıyor. Çiftçimizin ekim yapabilmesi için girdi maliyetlerinin üretimde elde edecekleri gelirle dengeli olması lazım. Çiftçilerin 700 milyar liraya yakın piyasaya ve bankalara borcu var. Borcu olmayan çiftçi yok. Çiftçi mecbur tüccarın eline düşüyor. Önümüzdeki yıl fiyat revize edilmezse ekim alanları daralacak. Bizi Rusya’nın, Ukrayna’nın buğdayına bizi muhtaç hale getirecekler. Alım fiyatları kamuda çiftçiyi mutlu edecek noktaya taşınmalıdır” diye konuştu.
Gecikmeli açıklanan tutarlara CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan; TMO’nun geçen sene açıklamış olduğu rakamların üzerine sadece yüzde 12 koyduğunu belirterek, “Sormak istiyorum; TÜİK’in bile oynanmış verileriyle yüzde 75 enflasyon olan ülkede üreticinin halini bu kadar görmezden gelmek niye? Anlamıyoruz. Maliye hesabı yapıyoruz; en iyi kalitelide dahi değil, daha alt sınıf buğdaylarda 12-13 lira maliyet var. Alım fiyatı en az 15 lira olmalı ki insanlar evine ekmek götürebilsin. Hadi evine ekmek götürmesini önemsemiyorsunuz, ‘Burada üretilen buğdayın gelecekte de üretilmesi için bu insanlar ekmeye devam etsin diyoruz’ ama sanki boşa konuşuyoruz. Sanki karşımızda vatandaşını sevmeyen, onların yok olmasını isteyen bir zihniyet var. İhracatı da serbest bıraktık diyorlar. Yani diyorlar ki ‘Biz zaten bu malı alamayız, bağlantınız varsa yurtdışına satın.’ Bu memleketin üretici, gariban, yoksul ama vatanını seven çiftçileri yurtdışına ihracat yapacak bağlantıları nereden bulacak? Tüccarın kucağına atacaksınız çiftçiyi. Bu kararı bir kere daha düşünmeye ve revize etmeye davet ediyorum bakanlarımızı ve cumhurbaşkanımızı. Eğer bu karar revize edilmezse bundan sonra gelecek yıllarda buğdayımız neden yok, çiftçimiz neden ekmiyor, tarım politikalarında neden hiçbir şekilde başarılı olamıyoruz diye sormayın. Bu işin tek adresi Cumhuriyet Halk Partisi’dir. Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidarındaki politikalara vatandaşımızın ve memleketimizin ne kadar ihtiyaç duyduğu açık, seçik ortada.” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, TMO’nun dün açıkladığı buğday alım fiyatını eleştirerek, “TMO’nun gece yarısı operasyonu gibi açıkladığı ve geçen yıla göre ton başına sadece bin lira olan artış hayal kırıklığı yaşattı. Dünyada gıda güvenliği ve üretim en önemli politikalardan biriyken, açıklanan buğday alım fiyatı Türkiye’nin tarımdan çıkma adımıdır. TMO’nun bu kararı ithalat lobileri için alındı” dedi.
Karabat, açıklamasında şunları dile getirdi:
“Ülkemizde yüksek enflasyon baskısı ile geçim sıkıntısı artan çiftçilerimizin gözü kulağı günlerdir Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından açıklanacak fiyatlardaydı. Bu yıl da çiftçilerimiz artan girdi maliyetlerine, yaşanan doğal afetlerin verdiği zararlara ve artan kredi faiz oranlarına rağmen buğdayını ekerek üretimini yaptı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da emeğinin karşılığını almak üzere hasadına başladı. Fakat TMO’nun gece yarısı operasyonu gibi açıkladığı ve geçen yıla göre ton başına sadece bin lira olan artış hayal kırıklığı yaşattı.
Buğday fiyatları sadece çiftçinin sorunu değil, ülkenin en temel sorunudur. Ektiği buğdayı satamayan çiftçi varsa tarım yoktur. Üretim maliyetini karşılayamayan çiftçi varsa tarım yoktur. Dünyada gıda güvenliği ve üretim en önemli politikalardan biriyken, açıklanan buğday alım fiyatı Türkiye’nin tarımdan çıkma adımıdır.
Ülkemizdeki ekonomik kriz koşulları, her gün artan maliyetler düşünüldüğünde yapılan artış gerçekten komik kalıyor. 2023 yılında buğdayın alım fiyatı 8 bin 250 TL olurken, 2024 fiyatı 9 bin 250 TL oldu. Artış sadece yüzde 12. Son bir yılda TÜİK’in enflasyonu bile yüzde 75,45 olarak açıklandı. Motorine yüzde 105, gübreye yüzde 36 zam geldi. TMO’nun bu kararı ithalat lobileri için alındı.”
DEM Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir’de , TMO 2024 yılı için buğday ve arpa alım fiyatlarına tepki gösterdi. “TMO tarafından açıklanan buğday ve arpa alım fiyatları, çiftçilerin beklentilerini karşılamamış ve tarım sektöründe endişelere yol açmıştır” diyen Demir “Çiftçilerin üretim maliyetlerinin dikkate alınarak fiyatların revize edilmesi, tarımda sürdürülebilirliği sağlamak adına önemlidir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, çiftçi temsilcileri ile işbirliği yaparak uygun destekleme politikalarını hayata geçirmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
TMO’nun duyurduğu 2024 yılı hububat alım fiyatları
Makarnalık buğday: 10.000 TL/ton
Ekmeklik buğday: 9.250 TL/ton
Arpa: 7.250 TL/ton
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.