Wei Jingsheng: Çin’deki Politik Çalkantı Önemlidir
Denizaşırı demokrasi grupları Çin Komünist Partisi’nin çöküşünü tartışıyorlar
WASHINGTON—1997 yılında, Çin’de demokrasi peşinde koşmak yüzünden 18 yıl süren bir işkence ve hapsedilmeye maruz kalan eylemci Wei Jingsheng, o zamanın Amerika devlet başkanı Bill Clinton ile yapılan görüşmeler sonunda, bir anda serbest bırakılıp Amerika’ya sürgün edilmişti. Bugün Wei Jingsheng dünya çapında en çok tanınan Çinli insan hakları ve demokrasi eylemcisidir. Birçok insan hakları ödülünün sahibi olmakla beraber Denizaşırı Çin Demokrasi Koalisyonu’nun da başkanıdır. Şu anda Washington’da yaşamakta olan Wei Jingsheng, bugün Çin’de meydana gelmekte olan politik çalkantı ile ilgili The Epoch Times’a önemli açıklamalarda bulundu.
The Epoch Times: Bay Wei, eski Chongqing polis şefi Wang Lijun’un A.B.D. Konsolsoluğu’na iltica girişiminden, Chongqing Parti Başkanı Bo Xilai’nin kovulmasından ve Politik ve Adli İşler Komitesi Başkanı (PLOC) Zhou Yongkang’ın marjinalleştirilmesinden sonra Çin’de gelişen olaylar hakkındaki görüşünüz nedir?
Wei Jingsheng: Aslında, Çin Komünist Partisi içindeki bu anlaşmazlık normal gündelik bir olaydır. Bu iç savaşı sürekli sürdürüyorlar. Olay Amerikan Konsolosluğu’na sığınan Wang Lijun adlı kişi ile ilgilidir.Şimdi bütün bu olay kamuya yansıdı ve hatta kızıştırıldı. Şu anda Komünist Parti yönetimini etkilemekte.
Epoch Times: Olayların gelişiminde Xi Jinping’in bir sonraki lider olmasını önlemek için bir darbe gerçekleştirmek veya bir baskı yapmak söz konusu muydu?
Wei Jingsheng:Evet, bu olayın sebeplerinden birisi de Zhou Yongkang ile Xi Jinping’in arasındaki ilişkinin bozulmuş olmasıdır ki bu da Komünist Parti liderliğinin bütün görünümünü değiştirmiştir.
Epoch Times: Zhou Yongkang ile ilgili bölünme sonucunda oluşan mevcut durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Wei Jingsheng: Jiang Zemin tarafı hali hazırda zaten çökmeye başladı. Şu anda yeni fikirlerle ortaya çıkan ve hala eski fikirlerle olayları sürdürmeye çalışan insanlar var – onlar bile aralarında bölünmüş durumdalar. Bu yüzden, kendi taraflarında bile olaylar son derece kaygan ve değişik insanlar değişik taraflara doğru hareket ediyorlar. Biz bu duruma “kartların tekrar karılması” diyoruz. Şu anda durum çok karışık. Zhou PLAC organizasyonunun uzun zamandır başında. Bu komitenin başındaki kişi olarak polisten, silahlı kuvvetlerden, mahkemeden ve savcılardan sorumlu. Ama şu anda başı dertte, hatta başı derde girmeden önce de birçok insan kendisini dinlemek istemiyordu. Özellikle, silahlı polis kuvvetlerinin bir kolunun başında bulunan yetkili kendisini dinlemiyordu ve bu kişi Xi Jinping ile de oldukça sıkı bir ilişkiye sahipti. Yine de, askeri polisin resmi komutanı Zhou Yongkang’a bağlı. Bu karmaşık durum hakkında Hu Jintao da bir darbe ve bir kargaşa olmasından çok huzursuz.
Epoch Times: Bu Zhou Yongkang’ın kariyerinin bittiği anlamına mı geliyor?
Wei Jingsheng:Evet, olaylar artık sona doğru ilerliyor ama Zhou kendi hayatı için son bir hamle yapabilir. Bu yüzden Hu Jintao çok endişeli çünkü eğer Zhou son bir hamle yaparsa ve gerçekten bir darbe söz konusu olursa, bunu kontrol etmek gerçekten çok güç olur..
Epoch Times: Zhou Yongkan’ın son girişimi nasıl bir Hamel olabilir?
Wei Jingsheng:Ç inli insanlara göre, bu durum “Bir kurdu dövmek için bir mısır koçanını kullanmak” olarak adlandırılır. Kurt korkmuştur ve siz de çok korkmuşsunuzdur [gülüyor]. Bu yüzden sonucun ne olduğunu tahmin etmek çok zordur. Aslına bakarsanız, kimse ordunun hangi kolunu kimin yönettiği konusunda kesin bir fikre sahip değil ve Zhou Yongkang’ın Başbakan Wen Jiabao’nun akarabalarını tutukladığı hakkında bazı dedikodular var. Bu yüzden karmaşadan neyin ortaya çıkacağını bilemezsiniz. Ama bizim bakış açımızdan, kim kimi döverse dövsün, Komünist Parti bir kaos içine girdiğinde bu ortaya daha iyi bir şeyler çıkacağının habercisi anlamındadır. Çünkü bizim stratejimiz Komünist Parti’nin kendi iç savaşlarını yaşayıp böylece zayıflaması ve böylece kendilerini çöküşe uğratmasıdır. Bizim amacımız Komünist Parti’nin çözülüp dağılmasıdır.
Epoch Times: Çin’de meydana gelen olaylar ile ilgili olarak gerçek olguları öğrenmenin zorluğuna bakarsak, bir dedikodu bir bilgi kaynağı olarak ne kadar önemlidir?
Wei Jingsheng: Doğru bilginin kasıtlı olarak engellendiği bir ülkede, dedikodu üzerine kurulu bir bilgi, hiçbir bilgi alamamaktan daha güvenilir bir kaynaktır. Tıpkı; “Eğer en iyi yemeği yiyemezsem, hiçbir şey yemeyeceğim” sözünde olduğu gibi, bu durumda kişi aç kalacaktır.
Epoch Times: ÇKP sona erdiğinde Çinli insanlar neyin arayışına girecekler.
Wei Jingsheng: Çinli insanların amacı çok nettir: Batı toplumlarının sahip olduğu demokratik sisteme sahip olmak. Bu durum demokrasinin ne olduğu veya nasıl olacağı ile ilgili birebir aynı durum olmayabilir. Bu tıpkı bir elma istemeye benzer; bu insanlar elma yemek istemektedirler. Elmalar batıdaki elmalara benzeyebilir ama hangi cins olduğu ve rengini ne olduğu vs. gibi şeyler çok önemli değildir. Elmaları aldıktan sonra, hangi tip elmayı istediğiniz ile ilgili bir fikre sahip olabilirsiniz ama şu anda onların yiyebilecekleri hiç elmaları yok.
Epoch Times: Çin’deki demokrasinin Batı’dakinden ne şekilde farklı olacağını düşünüyorsunuz?
Wei Jingsheng: Sanırım Çin demokrasisi en çok Amerika Birleşik Devletleri’ndeki demokrasiye benzeyecek ve belki de İngiltere’deki temelden başlayan demokratik sisteme benzeyecek.
Epoch Times: İnsanlar geleneksel Çin kültürünü ve değerlerini arayacak mı?
Wei Jingsheng: Kesinlikle arayacaklar. Çünkü temelden ortaya çıkan bir demokraside Çin Kültürü ve Çin geleneğinin elementleri mutlaka var olacak ve elbette ki Çinli insanları sistemin içerisinde kendi elementlerini getirecekler. Bu kaçınılmazdır.
Epoch Times: Komünist Parti içerisindeki insanlar sorumlu tutulabilirler mi? Bu önemli olacak mı?
Wei Jingsheng:E lbette ki sorumlu tutulacaklar. Ama neden ne kadar sorumlu tutulacakları Çin’in bu süreçte neye benzeyeceğine bağlı… Bu şartlar altında birçok geçmişe ait suç, toplumdaki kararlılığın sağlanması açısından affedilebilir. Ama eğer Komünist Parti şu anda reformu ret ederse, o zaman ayaklanmalar ve isyanlar başlayabilir ve insanların nefret ettikleri komünist yetkililer bu sonuçtan büyük olasılıkla kötü olarak etkilenecekler.
Epoch Times: Çin için geleceğin potansiyel liderleri hakkında ne söyleyebilirsiniz
Wei Jingsheng: Bunu şu anda söylemek zor.Bütün Çinli insanlar demokrasi istiyorlar, bu yüzden kim olursa olsun, bu kişi insanların çağrılarına kulak veren, demokratik bir sistem kurabilecek biri olmalı. Bu kesinlikle bu işin bir parçası.
Birkaç gün önce, Çin demokrasi hareketi liderleri ile birlikte Williamsburg, Virjinya’da küresel bir büyük bir toplantı yaptık Bir kişi, ‘Oh Bay Wei, sizin karakteriniz çok güçlü, siz Çin’in gelecekteki lideri olmak için uygun değilsiniz’ dedi. Bunun ardından başka bir kişi, ‘Ben endişeli değilim. Onun [Wei] uygun olup olmadığı umurumda değil, ben zaten ona karşı oy kullanacağım’ [gülüyor] dedi.
Epoch Times: Çin’e geri dönmeyi arzuluyor musunuz yoksa burada rahat mısınız?
Wei Jingsheng: Her kim kendi vatanına dönerse, o zaman o kişi için en iyi zamandır – başka birini nevinde kalmak hiçbir zaman rahat değildir.
Bu röportaj Bay Wei’nin asistanı Huang Ciping adlı bir tercüman aracılığıyla gerçekleştirilmiştir.