ABD ile anlaşmaya varan WikiLeaks kurucusu, 5 yıldır tutuklu bulunduğu Britanya’dan ayrıldı. Assange, ABD’nin Pasifik adasında hakkındaki suçlamaları kısmen kabul edip hapiste kaldığı süre kadar ceza almasının ardından ülkesi Avustralya’ya gidecek.
ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları da delillendiren binlerce gizli belgeyi yayımladığı gerekçesiyle İngiltere’de tutuklu bulunan Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın hapishaneden serbest bırakılarak uçakla İngiltere’den ayrıldığı açıklandı.
Bugün erken saatlerde Julian Assange’ın uçağa binerken çekilen görüntülerini de paylaşan Wikileaks, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı yazılı açıklamada, “Julian Assange özgür. 24 Haziran sabahı, 1901 gününü geçirdiği Belmarsh yüksek güvenlikli hapishanesinden ayrıldı. Londra’daki Yüksek Mahkeme tarafından hakkında kefaletle tahliye kararı verildi ve öğlen saatlerinde, uçağa binip Birleşik Krallık’tan ayrıldığı Stansted havalimanında serbest bırakıldı” ifadelerini kullandı.
Açıklamada, Assange’ın ABD yetkilileriyle yaptığı, hakkındaki bir suçlamayı kabul ederek serbest kalmasına olanak tanıyan anlaşma sonrası İngiltere’den ayrıldığı belirtildi.
BBC Türkçe’nin aktardığına göre, 52 yaşındaki Assange’ın tek bir suçlamayı kabul edeceği anlaşmanın 26 Haziran Çarşamba günü ABD’ye bağlı Kuzey Mariana Adaları’ndaki bir mahkemede sonuçlanması bekleniyor. Assange mahkeme salonuna çıkıp gizli ABD ulusal savunma belgelerini elde etmek için komplo kurmak ve ifşa etmekle suçlarını itiraf edecek.
62 ay hapis cezasına çarptırılması beklenen Assange’ın anlaşma gereği, İngiltere’de hapishanede kaldığı sürenin karşılığında ABD’de cezaevine girmesi beklenmiyor. Adalet Bakanlığı mektubuna göre, Assange kendi ülkesi olan Avustralya’ya dönecek.
Avustralya hükümeti, Assange’ın serbest bırakılma ihtimaline ilişkin detaylı açıklama yapmadı. Başbakanlık sözcüsü, ‘Avustralya vatandaşı Julian Assange’ın ABD’de planlanan yasal işlemlerinden’ haberdar olduklarını söyledi. “Avustralya hükümeti Assange’a konsolosluk yardımı sağlamaya devam ediyor. Başbakan Albanese, Assange’ın davasının çok uzun sürdüğü ve hapsinin devam etmesinin kazanç sağlamadığı konusunda açıktı” dedi.
Nisan ayında ABD’nin Demokrat Partili Başkanı Joe Biden, Avustralya’nın Assange aleyhindeki soruşturmanın düşürülmesi yönündeki talebini değerlendirdiğini söylemişti
Julian Assange’ın eşi Stella Assange da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, ‘yıllardır bunun gerçekleşmesi için seferber olan’ destekçilerine teşekkür etti. Assange’ın avukatı Richard Miller ise konuyla ilgili CBS’e ve BBC’ye yorum yapmadı.
ABD yıllardır Irak ve Afganistan savaşlarıyla ilgili bilgilerin ifşa edildiği Wikileaks dosyalarının, bazı hayatları tehlikeye attığını savunuyordu. Son beş yılını İngiltere’de tutuklu geçiren Assange, ABD’ye iade edilmemek için mücadele ediyordu. Assange ve avukatları uzun zamandır kendisine karşı açılan davanın siyasi amaçlı olduğunu söylüyordu.
ABD’li savcılar Wikileaks’in kurucusu Julian Assange’ın, Afganistan ve Irak’taki savaşlarla ilgili gizli ABD askeri kayıtlarının ve diplomatik mesajların yayımlanması nedeniyle, çoğu Casusluk Yasası kapsamındaki 18 ayrı suçtan yargılamak istiyorlardı.
WikiLeaks’in 28 Ekim 2010’da ABD’nin Irak ve Afganistan’da işlediği suçları delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamasıyla dünyada çığır açması sonrası Batılı ülkelerin peşine düştüğü Assange, 12 yıldır esaret hayatı yaşıyordu.
Haziran 2012’de sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği’nden Nisan 2019’da zorla çıkarılarak gözaltına alınan ve “kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlalden” tutuklanarak Londra’daki Belmarsh Hapishanesi’ne konulan Assange, o zamandan beri demir parmaklıklar ardında ölmesi anlamına gelebilecek ABD’ye iade edilmesi talebine karşı yılan hikayesine dönen hukuk mücadelesi veriyordu.
ABD’ye iade kararı 2022’de dönemin Britanya İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından resmen imzalanan Assange, nihayet Mayıs 2024’te Washington’ın sunduğu güvenceleri kabul etmeyen Londra’daki Yüksek Mahkeme’den tam temyiz hakkı kazanmıştı.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.