YARSAV Başkanı Tarhan:”Anayasa değişikliği darbe ruhunu güçlendirmek için yapılıyor”
Tarhan, sivil anayasa için hazırlanan paketinde doğru olmadığını iddia etti. Paketin, darbe anayasasının izlerini silme yerine, darbe ruhunu güçlendirmek için yapıldığını öne süren Tarhan, konuşmasını söyle sürdürdü: “Yargı reformu derken bağımsız yargıyı, güçler ayrılığını, demokratik hukuk devletini yok etmek için ellerinden geleni yapacaklarını bu değişiklikte görüyoruz.”
Anayasa paketini destekleyenleri de eleştiren Tarhan, bu kişiler biraz yakından bakılması gerektiğini söyledi. Tarhan, bu kişileri şöyle sıraladı:
“Bunlar Mustafa Yücel Özbilgin’i hedef gösterenler ve Danıştay’ı kana bulayanları kutsayanlar. Bunlar 13 yaşında bir kız çocuğuna tacizi dahi yandaşı yapınca onaylayanlar. Onu görüyoruz dikkatli baktığımızda. Bunlar her yerde açılan içi boş üniversiteleri her gün alkışlıyorlar. Ama hiç hayatta Hakkari Üniversitesi’ne gidip ders vermeyi düşünmeyenler, bu paketi destekleyenler. Boğaziçi sırtlarından bunların bu pakete ve siyasal iktidara verdikleri omuz siyasal iktidar için değerli olabilir. Ancak biz sahadan gelenler için yargının emekçileri için gerçekten değersiz.”
Anayasa değişikliği paketinin tuzaklarla dolu olduğunu iddia eden Tarhan, Türk halkının dikkatini buna çekmeye çalıştıklarını kaydetti.
Tarhan, kendisinin ceza hukukçusu olduğunu ve paketi “Nasıl bu tuzaklar bir pakete bu kadar dikkatle yerleştirilir” diye dikkatle incelediğini söyledi.
Anayasa değişikliği paketinde Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’na (YSYK) bağımsız bir bütçenin öngörülmediğini; ancak buna rağmen bir milletvekilinin öngörüldüğünü söyleyen Tarhan, “Hatta şunu söylüyorlar inanır mısınız? ‘Biz memura grev hakkı getirdik’ diyorlar. Halkımız yeterli bilgilendirme yapılmadıysa inanabilir.” şeklinde konuştu.
Anayasa değişikliğini savunan bir cephe olduğunu belirten Tarhan, YARSAV olarak kesinlik paketi savunmadıklarını ve karşı olduklarını açıkladı.
Tarhan, “Her yerde ve baştan beri ve okuduğumuz andan beri bunu söyledik. Bir kitle var dikkatinizi çekerim. Bunlar karşılar, evet bunlar Cumhuriyet’in kurucu değerlerine her gün saldıranlar karşı olanlar. Kurucu felsefeyi savunanları darbelerden en çok zarar görenleri statükoculukla suçlayanlar. Hepsi birden hukuk eğitimi görmeden hukukçu olanlar var. Kürsüye oturmadan yargıç olanlar var bunlar arasında. Baktığımızda getirilmek istenen tek adam yönetimini, tırnak içerisinde padişahlığı savunanlar olması şaşırtıcı mı? Bence hiç şaşırtıcı değil.” şeklinde konuştu.
Tarhan, YARSAV’ın kuruluş tarihçesinden de bahsetti.
Tarhan, YARSAV’ın yoğun saldırı altında olduğunu ileri sürerek, 2004 yılında dernekler yasasında yapılan bir değişiklik sayesinde yargıçların dernekleşmesi önündeki engelin kalktığını ve bu sayede kurulduklarını anlattı.