Yeni Dünya( Malta Eriği)

Vikipedia

Akdeniz ve Ege kıyılarında çocukluğu geçenler yazın gelmesiyle beraber bahçelerde ilk keşfedilecek ve sararınca tadılacak meyvenin yenidünya olduğunu bilirler. Kolay yetişen ve fazla seçici olmayan bir ağaç olduğu için hemen hemen her evin bahçesinde olurdu.  Yirmi yıl öncesinden bahsediyorum. O zamanlarda yetişenler daha küçük meyveli fakat inanılmaz lezzetli ve tatlı olurdu. Artık günümüzde tarımda yeni ve erkenci meyve ve sebzeler o kadar çoğaldı ki marketlerde şeftali, kayısı, karpuz v.s. mevsiminden önce bulabiliyoruz. Böyle olunca da mevsimi gelen ve özellikle de kendine has meyve yapısıyla olan, tadı ve aromasıyla güzel bir meyve olan yenidünyayı  ya da literatür adı malta eriğini yeterince tanımıyoruz.

 Meyve ve sebze tüketirken çok  basit bir ilke olan her şeyi zamanında tüketmeye özen göstermenin önemli olduğunu unutmayarak özelikle bu günlerde bu farklı meyveyi tatmayı ihmal etmeyelim. Meyve kabuğu turuncu renkli ve biraz kalın; meyvesi etli, sulu, mayhoş ya da tatlı ve iri çekirdeklidir. Yeni dünya Gülgiller familyasından olup Anavatanı Japonya, Çin ve Hindistan’dır. Çin ve Japon Kökenli iki ana grup içinde sınıflandırılır. Çin grubu ağacın meyvesi iri, armut biçiminde ve koyu portakal renkli sıkı etli ve geç olgunlaşır. Japon grubunun meyveleri ise meyveleri daha soluk sarı renkli, daha küçük boylu ve beyazımsı yumuşak renklidir.

Yeni dünya ağaçları ekim ayı sonu ile kasım ayı arasında çiçek açmaya başlar ve kış boyunca çiçekli kalır. Bileşik salkımlı krem ve beyaz renkli çiçekleri güzel kokulu olup balözü bakımından zenginliğinden balarılarını kendine çeker. Kışın özellikle geçmeyen öksürük için çiçekleri kaynatılıp içildiğinde balgamın sökülerek öksürüğün kesildiğini söyleyebiliriz.

 Yeni dünya meyvesi, yüksek oranda A vitamini içerir. Eti ve kabuk rengi A vitamini kaynağı olan karoten yönünden zengindir. Ayrıca B ve C vitaminleri, fosfor, potasyum ve kalsiyumca ve şeker bakımından zengindir. Ağacın yaprakları tanen içerdiği için peklik vericidir. İshale karşı ağacın taze yapraklarından toplanıp güneş görmeyen bir yerde kurutulmuş yaprakların üzerine kaynar su dökülüp 10-15 dakika kadar demlendirilerek günde 2-3 bardak içilebilir.

Yoruma kapalı.