Yeni Uluslararası Antlaşma Organ Ticaretini Bir Suç Sayıyor

Çin uzmanı ve gazeteci Ethan Gutmann Çin'de Falun Gong uygulayıcılarının  organları yüzünden Çin devleti tarafından hala sistematik bir şekilde öldürüldüğünü belirtti
Çin uzmanı ve gazeteci Ethan Gutmann Çin’de Falun Gong uygulayıcılarının organları yüzünden Çin devleti tarafından hala sistematik bir şekilde öldürüldüğünü belirtti

Yazan: Mu Wenqing, www.minghui.org

Avrupa Konseyi geçtiğimiz günlerde, organ nakli için organ ticareti yapmayı bir suç sayan yeni bir uluslararası antlaşmayı kabul etti. Antlaşma, Avrupa Konseyi üyelerine imza için sunulacak.

İspanya, 2014 yılı sonu ya da 2015 yılı başında gerçekleşecek imza törenine ev sahipliği yapacak.

Yayınlanan resmi raporda, Konsey bu yeni antlaşmanın sebebini de açıkladı: “Son zamanlarda, organ sıkıntısı, ekonomik krizlerin yarattığı eşitsizlik, sağlık sistemlerindeki büyük farklılıklar ve vicdansız insan tacirlerinin açgözlülüğü organ nakli turizminde ve organ kaçakçılığında bir artışa yol açmıştır.”

Konsey, organ ticaretini “insan onuru ve yaşam hakkının ihlali” ve “halk sağlığı için ciddi bir tehdit” olarak adlandırmıştır.

Antlaşma, isteyerek organ ticaretine katılan organ bağışlayıcıların yargılanması konusunda tarafları serbest bırakırken, organı çıkaran ve nakli gerçekleştiren cerrahları daima suç yükümlülüğü kapsamında ele alacak.

Resmi raporda, Antlaşmanın kaçakçılıktan sorumlu kişileri ve suç örgütlerini daha etkili bir şekilde yargılamak için Avrupa’daki ceza sistemini uyumlu bir hale getirmeyi amaçladığı da belirtilmektedir.

Farklı ülkeler organ ticaretine karşı kendi ceza kanunlarını benimsemiş durumdalar.

Avrupa Birliği ile ilişkili bir devlet olan İsrail, 2008 yılında, vatandaşlarının yurtdışında yasadışı organ nakli olmasını yasaklayan ceza hukukunu kurdu. Bu tür yasadışı operasyonlarla ilgili giderler sigorta şirketleri tarafından karşılanmayacak.

Orta Doğu’daki en büyük hastane Tel Madical Hashomer’deki Sheba Tıp Merkezinden İsrailli bir doktor Dr. Jacob Lavee’nin geçirilen yasanın alınmasında büyük bir etkisi oldu. Kalp nakli için, iki hafta gibi çok kısa bir sürede Çin’den eşleşen organ bulan hastaları sayesinde bu sorunu fark etmeye başladı. Durumu daha fazla araştırdığında, Çin’de yasadışı bir şekilde, insanlık dışı bir uygulama ile zorla organ toplandığı sonucuna ulaştı.

İspanya, 2010 yılında benzer bir yasayı kabul etti ve organ suçlularını 3 ile 12 yıl arası hapis cezasına çarptırıyor.

Avustralya, 1995 ceza kanununu, organ ticaretini suç kapsamına alacak şekilde 2013 yılı Mart ayında değiştirdi.

Avrupa Birliği geçtiğimiz Aralık ayında, organ ticaretini kınayan ve büyük çoğunluğunu Falun Gong uygulayıcılarının oluşturduğu Çin’deki mahkumlardan zorla organ toplama eyleminin sona ermesi için çağrıda bulunan bir yasa tasarısını geçirmişti.

İngilizce Haber

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.