YGS’nin Yeni Adı ”Şifreli Kopya Sistemi”(ŞKS)

(Getty Images)

27 Mart’ta yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı’nda (YGS) gizli şifreleme yöntemi ile kopya çekildiği iddiaları 1 milyon 692 bin 345 öğrencinin yapılan sınavını tehlikeye soktu.

YGS’nin ilk aşaması olan geçen pazar yapılan sınavda Türkçe ve sayısal sorularında şifreli kopya sisteminin uygulandığı iddia edildi. İddiayı gündeme getirenlerin verdiği formülün özellikle fen ve matematik sorularının büyük çoğunluğunda geçerli sonuç vermesi sınavın iptalini gündeme getirdi. Şifreyi bilen biri için 40 soruluk matematik testini çözmek 10 dakikasını aldığı söylendi.

Artvinli bir velinin iddiası üzerine soruların tamamını inceleyen özel bir dershane yetkilileri bu şifreleme yöntemiyle matematikten 40 soruda 37’sinin bu yöntemle çözerek doğru sonucuna ulaşıldığını açıkladı. Şifrenin rakamsal olan Türkçe, Sosyal Bilimler ve Fen soruları için de geçerli olduğunu iddia ettiler.

  • Uygulanan kopya formülüne göre cevap şıkkında yer alan rakamlar küçükten büyüğe doğru sıralandığında aynı harfe denk gelen rakam işaretlendiğinde doğru sonuca ulaşılabiliyor.
  • Örneğin Matematik testininin 4. sorusunun cevap şıkkı:
  • A) 1004 B) 1008 C) 1000 D) 1006 E) 1002

İleri sürülen kopya formülüne göre şıklarda yer alan rakamlar küçükten büyüğe doğru tekrar sıralanıyor. Kopya formülüyle sonuç A) 1000 B) 1002 C) 1004 D) 1006 E) 1008.

Bu durumda D şıkkında iki rakam çakışıyor. Soru çözüldüğünde ve ÖSYM’nin cevap anahtarında da doğru cevabın ‘D’ şıkkı olduğu görülüyor. Bu diğer sorularda da ağırlıklı olarak benzerlik gösteriyor.

Kopyalama sistemine göre cevap şıkkı tekrar küçükten büyüğe göre sıralandığında cevap şıkkının aynısı ise doğru cevap A şıkkı, sıralama tekrar yapıldığında hiçbir şık ile çakışmıyorsa cevap D şıkkı olduğu açıklandı.

Ortaya atılan iddialardan sonra ÖSYM yaptığı açıklamada ‘’Söz konusu olan kitapçık hiçbir adaya verilmemiştir.’’ diye açıklama yapıldı. Yarın saat 11.00’de ÖSYM başkanının açıklama yapacağı duyuruldu.

Yoruma kapalı.