Yunanistan ile Euro Grubu Arasındaki Görüşmeler Sonuçsuz Kaldı
Yunanistan’ın Euro bölgesi Maliye Bakanları ile Brüksel’de yaptığı görüşmeler sonuçsuz kaldı. Yunanistan heyeti, yeni teşvik kredisi karşılığında kemer sıkma politikalarının uzatılması talebini reddetti.
Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis görüşmelerde, Yunan halkını yıllardır devam eden kemer sıkma politikalarından kurtararak ferahlık sağlayacak bir formül kazanmak istiyordu.
Pazar günü yaklaşık 20.000 kişi Atina’da hükümeti destek için bir araya geldi. Avrupa, Avustralya, Brezilya ve ABD genelinde de Atina’yı destek için insanlar biraraya geldi.
AB, mevcut teşvik paketinin altı ay daha uzatılmasını önerdi, ancak Yunan heyeti teklifi mantıksız bularak reddetti. Mevcut finansman programı ayın sonunda bitiyor. Reuters’e göre, üst düzey bir Yunan bankacı, bankaların her gün 400-500 milyon Euro kaybettiğini belirtti.
Uzun vadeli bir çözüm bulana kadar, Yunanistan kemer sıkma olmadan kısa vadeli bir köprü kredisi ile çözüm arıyor. Kendi şartları ile ekonomisini düzene sokabileceğini iddia ediyor ancak Eurogroup ortakları bugüne kadar bu planı ikna edici bulmadı.
Yunanistan’ın Avrupalı kreditörleri, özellikle Almanya, aşırı borçlu diğer ülkeler için bir emsal oluşturma endişesi ile Yunanistan’ın önerilerini kabul etmekte tereddüt ediyor. Yunanistan’ın aldığı 240 milyar Euro (şu an 272 milyar Euro) kurtarma kredisini diğer ülkelerdeki vergi mükellefleri ödüyor.
Sonuçta, eski ekonomi profesörü Varufakis, “Önümüzdeki iki gün içinde anlaşmaya varmak için ne gerekiyorsa yapmaya” hazır olduğunu belirterek anlaşma için açık kapı bıraktı. Herhangi bir anlaşmanın mevcut kemer sıkma koşullarını içermemesi gerektiğini de ayrıca vurguladı.
Yavaş Büyüme
Geçtiğimiz Perşembe Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, Euro Bölgesi’ne, Yunanistan’ın yolsuzluk ve vergi kaçakçılığı gibi “Yunan devletinin eksiklikleri” ile mücadele için bir dizi reformlar ile toplantıya katılacağını söyledi.
Az miktar ekonomik büyümeye rağmen, Yunan ekonomisi kriz öncesi döneme kıyasla %25 daha küçük ve yoksulluk ve işsizlik en yüksek seviyede.
Yunanistan GSYİH’nın yaklaşık yüzde 175’i oranındaki dev borç ile mücadele ediyor ve dış yardım olmadan bu yılki geri ödemeleri karşılaması zor gözüküyor.
Yeni bir program için anlaşma sağlanamaz ise, Yunanistan iflas ile karşı karşıya kalacak ve muhtemelen Euro-bölgesinden çıkarak ekonomisi büyük bir darbe alacak ve küresel finans piyasalarında bir kargaşa yaratacak.
Yazan: Ananda West, Epoch Times