Yüzyılın Son Venüs Güneş Geçişi

Venüs'ün Güneş üzerinden geçişinin geometrisi - Tubitak

Çok ender gerçekleşen Güneş-Venüs geçişi, toplam 6 saat 40 dakika kadar sürecek.

En son 8 Haziran 2004 tarihinde Güneş‘in önünden geçen Venüs gezegeni bu sefer 6 Haziran 2012 Çarşamba sabahı Güneş‘in önünden bir kez daha geçecek ve  bu 2117 yılına kadar son geçiş olacak.

TÜBİTAK yetkililerinden alınan bilgiye göre, 105 yıl içinde bir daha gerçekleşmeyecek olan 6 Haziran’daki göksel şölen Türkiye’den de izlenebilecek.

Venüs, geçiş sırasında Güneş diskinin 1/33’ünü örten koyu siyah bir küçük daire  olarak görüneceğinden bir anlamda Güneş Tutulması olarak değerlendirilebilir. Diğer yıldızların etraflarında olması muhtemel gezegenlerin araştırılması açısından böyle bir geçişin gözlenmesinin önemi büyük.

6 Haziran 2012 tarihinde ülkemiz genelinde Güneş doğduğunda Venüs geçişi daha önceden başlamış olacak. Doğu bölgelerimizin geçişin daha erken evrelerini görme şansı olacak. Geçiş Türkiye Saati ile saat 07:50’de sona ereceğinden gözlem yapmak isteyenlerin gündoğumundan itibaren donanımlarıyla Güneş‘i takip  etmek için Doğu ufku açık, uygun bir gözlem yeri bulmaları gerekecek.

Geçişin en ilginç aşaması Venüs‘ün Güneş‘in önünden çekilmeye başladığı aşama olacak. Saat 07.30 civarı Güneş, kenarından küçük bir ısırık alınmış gibi görünecek. Teleskoplu gözlemciler bu aşamayı daha iyi görebilecek. Geçiş çıplak gözle görülemeyecek.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.