Bir Çin İşkencesi olan “Zorunlu Kürtaj” Aileleri Göçe Zorluyor
LOS ANGELES – Yasa dışı ikinci hamileliğe verilen cezalar ve bir Çin işkencesine dönüşen “Çin’de zorunlu kürtaj” aileleri göçe zorluyor. Zorunlu kürtaj korkusuyla Los Angeles’a göç eden üç aile de aynı çileyi paylaşıyor.
Çin 30 yıldır tek çocuklu aile planlama sistemine sahip. Tüm plan dışı hamilelikler, ikinci hamilelikler, bekar kadının tek başına çocuk sahibi olması ve küçük yaşta çocuk sahibi olmak yasak. Eğer kadın kendiliğinden teslim olmaz veya ağır maddi ceza ödemez ise, zorunlu kürtaj olmak zorunda kalıyor.
Pekin’deki Renmin Üniversitesi Sosyoloji ve Toplum Fakültesi Direktörü Zhai Zhenwu’nun yaptığı açıklamaya göre, Çin’de her yıl dünyaya gelen 16 milyon bebekten sadece %1’i veya daha azı plan dışı doğmakta.
Bazı Çinli aileler ikinci çocuklarını doğurmak için başka ülkelere göç ediyor fakat Çin’i terk etmek o kadar da kolay olmuyor.
İşini Kaybetme Riskine Rağmen
Bayan Liu, ikinci çocuğunu dünyaya getirmek için geçen yıl Los Angeles’a göç etti. 36 yaşındaki Liu bir erkek çocuk annesiydi. Kocası ile birlikte bir devlet kurumunda çalışmaktaydı. 2004 yılında plan dışı bebek yüzünden kürtaj yaptırdı. Bu sefer tekrar hamile kalınca bebeğini kaybetmek istemedi.
Liu’ya göre, yerel yönetimler yasa dışı hamile kalanları ihbar edenleri ödüllendiriyor, o sebeple insanların birbirine olan güveni çok zayıf. Çalışma arkadaşlarından saklamak için uzun süre izin almasına rağmen iş yerinden biri şüphelenip onu ele verdi.
Çalışma arkadaşları kürtaj olması için onu ikna etmeye çalıştılar.
Çin’i terk etmeden bir gün önce devlet yetkilileri evine gelip kontrol etmek istedi. Daha ince gözükmek için beline korse taktı. Devlet yetkilileri hamile olmadığını belirten ve eğer yalan söylerse tüm sorumluğun kendisinde olduğunu yazan bir evrak imzalattı.
Ertesi gün evlerinin suyu, elektriği ve gazı kesildi. Liu evini bile kaybedebileceğini düşündü. Bir ara evlerini ve kocasının işini kaybetme riskini önlemek için boşanmayı düşündü. En sonunda Bayan Liu Çin’den kaçma yolunu bularak ABD’ye yerleşti. Çin’den ayrılmasına rağmen yetkililer tacize devam etti.
Ruhsal Çöküşün Eşiğinde
Çin’in kuzey Dalian şehrinden Bayan Song da 40 yaşında ikinci bebeğine hamile kaldı. O da Liu gibi çocuğunu dünyaya getirmek için Los Angeles’a yerleşti.
Song yaptığı röportajda “Bebek sahibi olmak çok güzel bir şey ama Çin’den ayrılmadan önce ruhsal çöküntü yaşadım” dedi.
Normalde kilolu biri olduğu için çalışma arkadaşları hamile olduğunu fark etmedi. Daha sonra farklı bir bölgeye taşındı, orada kimse onu tanımıyordu dolayısıyla kimse ihbar edemezdi. Yine de dışarı çıkarken çok dikkatli oluyordu. Sonunda yurtdışında eğitim bahanesiyle Los Angeles’a yerleşti.
Çocuklarım Sağlıklı Büyüyecek
Bay Fang bir şirketin üst düzey yöneticisiydi. Ayda yaklaşık 20,000 yuan (3.175 Dolar) kazanıyordu. Ortalama bir ailenin kazancından yüksek kazanıyordu. Ancak yasa dışı ikinci çocuk için ödenen cezayı (530,000 yuan veya 84.168 Dolar) ve yargılama sürecini öğrenince tüm ailesi ile birlikte Çin’i terk etmeye karar verdi.
Bay Fang yaptığı röportajda “Maddi kayıp ve sıkıntı yaşamak yerine Amerika’da daha iyi bir hayat yaşayabiliriz. İlk başta alışmamız zaman aldı, özellikle yeni bir dil öğrenmek çok zaman aldı. Ama buranın havası çok temiz. Eğitim sistemi çok iyi. Çocuklarım burada daha sağlılık yetişebilir. O yüzden çok memnunum” dedi.
2011 devlet medya raporlarına göre Çin’de yılda yaklaşık 13 milyon kürtaj gerçekleşmekte. Ancak resmi istatistikler sadece hastanelerde olan kürtajı raporlamakta. Dolayısıyla gerçek rakam bunun çok üzerinde.
Çin dünyanın en yüksek kadın intihar oranına sahip. Bir Çin işkencesine dönüşen Çin’de zorunlu kürtaj en önemli sebeplerden biri olarak gösterilmekte.