Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2016 yılının Suriyeli çocuklar için en kötü yıl olduğunu duyurdu
UNICEF tarafından yayınlanan raporda, 2016 yılında diğer yıllara kıyasla en çok çocuk ölümünün görüldüğü kaydedildi. En az 652 çocuğun hayatını kaybettiği ve bu çocukların 255’nin okulda ya da okul yakınlarında olduğu belirtilen raporda, bunun 2015 yılına oranla yüzde 20’lik bir artışa işaret ettiği kaydedildi. Rakamların yalnızca resmi olarak onaylanmış rakamları içerdiği, ölüm sayısının gerçekte daha fazla olabileceği vurgulandı. UNICEF, 850’den fazla kişinin de yapıldığını dile getirdi. Raporlara göre, bu rakam 2015 yılına oranla iki katına çıktı. Savaşçı yapılan çocukların, kendilerini cephe hatlarında, intihar bombacısı ya da gardiyan oldukları belirtildi.
“HER ÇOCUK HAYATI İÇİN KORKUYOR”
Suriye’nin Humus kentinde konuşan UNICEF Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü Geer Cappelaere, “Suriye’deki milyonlarca çocuk her gün saldırıya uğruyor, hayatları alt üst oluyor. Her çocuk hayatı için korkuyor” dedi. 6 milyon çocuk, insani yardımlarla hayatta kalabiliyor. Yaklaşık 2.3 milyon çocuk ülkelerini terk etmek zorunda kalırken, 280 bini kuşatma altında olmak üzere 2.8 milyon çocuk ulaşılması zor olan bölgelerde yaşıyor.
Unicef raporunda, Suriyeli Saja’ya yer verdi. Suriye’de 2011 yılında savaş başladığında 7 yaşında olan Saja’nın 13 yaşında olduğu ve çatışma nedeniyle 5 kez evini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Saja’nın savaş başladıktan 3 yıl sonra Halep’te gerçekleştirilen bombalı saldırıda ağabeyini, en yakın arkadaşını ve bacağını kaybettiğini duyurdu. Saja’nın yaralanmadan önce jimnastik ile uğraştığı aktarılırken, Saja’nın olimpiyatlardan vazgeçmediği vurgulandı.
İHA