Çin Araştırmacıları: “Pekin, Batı Afrika’da Bir Askeri Üs İnşa Etmek İstiyor”
Komünist Çin, denizcilikte sahip olduğu gücü küresel ölçekte göstermeye hevesli görünüyor. Uzmanlar, Çin’in küresel askeri varlığını genişletmek için, yakında Afrika’da birçok yeni üsse yatırım yapacağını söylüyor.
Muhafazakâr düşünce kuruluşu The Heritage Foundation’da kıdemli bir araştırmacı olan Brent Sadler’a göre, Pasifik’te veya Afrika’nın Atlantik kıyılarında yeni üsler inşa etmek, Çin’in operasyonel yeteneğini şu anda olduğundan çok daha ileri seviye taşıyacak.
Sadler 15 Ağustos’ta, The Heritage Foundation’da gerçekleştirdiği bir sunumda, “Çin modelleri farklı; fakat buna rağmen bu üsler birçok yönden ABD’ninkine benziyor” yorumunda bulundu.
Çin rejiminin büyük ölçüde Amerikan birliklerine benzer şekilde çalışacak uçak gemisi savaş grupları inşa ettiğini de sözlerine ekledi. Çin savaş gemilerini yurt dışında tutabilmek için, rejimin 2017’de Doğu Afrika’nın Cibuti kentinde kurduğu ilk deniz üssü tek başına yeterli gelmiyor.
Sadler, Afrika’nın batı kıyısında -muhtemelen Ekvator Ginesi’nde- yeni bir üs inşa edileceğini, rejimin böylece savaş birliklerine cephane ve yakıt sağlamayı hedeflediğini ve ayrıca bu şekilde Atlantik’te süresiz olarak faaliyet gösterme kabiliyetini daha da genişletebileceğini söyledi.
“Bu, Çin için yeni fırsatlar doğuracaktır” diye ekledi. “Çin’in bu kadar uzaklarda var olması, Atlantik’te deniz operasyonları – askeri operasyonlar – yürütmeleri açısında çok önemli bir mesele.”
Sadler, rejimin askeri projelerle ilgili mevcut gizlilik politikasına göre, üslerin kurulması için müzakerelerin hâlihazırda başlamış olabileceğini söyledi.
Sadler “Çinliler, bir uçak gemisini bitirene kadar herhangi bir uçak gemisi geliştirme niyetleri olduğunu reddettiler” dedi. “On yıldan fazla bir süre boyunca, ta ki durumu görmezden gelmek imkânsız hale gelene kadar bunu söylediler.” Sadler’a göre ABD’nin dış politikasını yeniden gözden geçirmesi ve donanma varlığını, ekonomik kalkınma ve güçlü bir diplomasi ile desteklemesi gerekiyor.
Çin’in Yeni Üslere İhtiyacı Var
Ülkelerin kalkınma projelerini analiz eden bir düşünce kuruluşu olan AidData’nın ortaklıklar ve iletişim direktörü Alexander Wooley, Çin’den Batı Afrika ülkelerine doğru, para ve diğer kaynakların giderek artan akışına bakıldığında, Çin’in uluslararası alanda genişleme planlarının açık bir şekilde görüldüğünü söyledi.
Wooley “O bölgede bir yerlerde bu üsleri kuracaklar. Ancak hangi ülkede olabileceği konusunda bilgi vermiyorlar” dedi.
Wooley liderliğindeki AidData, yakın zaman önce Çin’in denizaşırı liman yatırımlarını, 20 yıldır dünyanın dört bir yanındaki genişleme hamlelerini ve ilişkilerini analiz eden yeni bir rapor yayınladı.
Rapora göre Ekvator Ginesi’ndeki Bata şehri, Çin askeri üssü için en iyi aday konumunda. Çin buradaki limanı genişletmek için şimdiden 659 milyon ABD dolarından fazla para harcadı. Buna ek olarak, geçen yıl üst düzey bir ABD generali, Çin’in genişleme çabalarının devam ettiğini ve en fazla ilerlemeyi Bata’da kaydettiğini söylemişti.
Çin Donanmasının Gelişimi ABD’yi Geçti
Buna rağmen, rejim zorluklarla karşı karşıya. Çin Komünist Partisi, Amerika Birleşik Devletleri kadar çok sayıda resmi müttefike sahip değil. Bu da demek oluyor ki, ÇKP kendi üslerini kuramadığı sürece, askeri varlığının dünyanın herhangi bir yerinde memnuniyetle karşılanacağının bir garantisi yok.
Wooley “Onlar NATO veya daha yeni olan AUKUS gibi tipik bir savunma ittifakının parçası değiller, bu nedenle ABD’nin Napoli’deki filosu gibi gemilerini konuşlandırabilecekleri yerlere sahip değiller” dedi.
“Daha uzak ülkelerde gemi konuşlandırmak istiyorlar. Ancak deniz üssü olan bir müttefikle bu tür ilişkilere sahip değiller. Diğer modern deniz kuvvetleri kadar çok ikmal gemileri de yok. Bu yüzden bir deniz üssü kurmak için uygun yerler ve müttefikler arıyorlar”.
Wooley bu amaçla Çin rejimin deniz filosunu önümüzdeki on yılda genişletmeye devam edeceğini tahmin ettiğini söyledi. “Bu sayısal güç ile rejimin, yeni denizaşırı üslere olan talebi daha da artacaktır” dedi.
“Çin donanmasının önümüzdeki on yılda büyümeye devam etmesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyorum” diye ekledi.
“Çin’in önümüzdeki iki yıl içinde 400’den fazla gemiye ulaşması ve deniz kuvvetlerini ABD Donanması’nın 290’dan az sayıdaki gemisinin çok ötesine genişletmesi bekleniyor. Çin sahil güvenlik ve donanma milislerini de eklerseniz bu sayı 600’ün üzerine çıkıyor.”
Yaklaşık 300 ABD savaş gemisi, teknolojik bakımdan Çin filosunun çoğundan daha gelişmiş olsa da, ABD’nin sahip olduğu bu deniz gücünün yalnızca yaklaşık üçte biri herhangi bir koşulda hemen müdahalede bulunabilir durumda. Ayrıca bu deniz gücünün üçte biri dünyanın dört bir tarafına yayılmış halde. Hint-Pasifik bölgesinde toplam yaklaşık 60 ABD savaş gemisi konuşlanmış ve her zaman Çin’in saldırganlığına karşı koymaya hazır durumda.
Çin filosunun büyük bir bölümü şu anda ülke çevresinde yaklaşık 500 kilometrelik bir yarıçap içinde konuşlanmış durumda. Bu, Hint-Pasifik’te bir çatışma olma ihtimalinde, ABD’nin önemli bir dezavantaja sahip olacağı anlamına geliyor.
Bu makale ilk olarak theepochtimes.com’da şu başlık altında yayınlandı: “China Seeks to Build Military Base in West Africa: Experts”.
Yazan: Andrew Thornebrooke, The Epoch Times Almanya
Çeviren: Evren Durmaz, The Epoch Times Türkiye
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.