Yunanistan’da Batı Nil Virüsünden Ölenlerin Sayısı Artıyor

Yunanistan’da Batı Nil virüsü nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının bu yıl 8’e ulaştığı bildirildi.

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY) tarafından yapılan açıklamada, ”Virüsün dolaşımı özellikle mevcut 2024 bulaşma sezonunda yoğun; kaydedilen vaka sayısı aynı dönemde önceki beş yıla kıyasla daha yüksek . Virüsün coğrafi dağılımı geniş olup, vakalar halihazırda Yunanistan’ın kuzey, orta ve batı olmak üzere ülkenin beş bölgesinde kaydedilmiştir. Yakın gelecekte ülkede ve diğer Avrupa ülkelerinde başka enfeksiyon vakalarının da görülmesi bekleniyor. ”denildi. Ağustos ayının ilk haftasında Batı Nil virüsü nedeniyle iki kişinin daha hayatını kaybettiği belirtildi.


EODY , sivrisineklere karşı bireysel koruma önlemlerini , hastalık vakalarının halihazırda ortaya çıktığı bölgelerde ve aynı zamanda genel olarak bölge genelinde tutarlı ve kesin bir şekilde uygulanması önerdi. EODY tarafından yapılan açıklamada;


”Onaylı vücut ve oda kovucuları (kullanım talimatlarına göre) , paravanlar, sineklikler, klimalar/vantilatörler, uygun (uzun) giysiler kullanın .
Hiçbir yerde durgun su bırakmayın .
Yaşlılarda ve kronik altta yatan hastalıkları olan kişilerde, sivrisinek ısırıklarına karşı bireysel önleyici tedbirlerin alınmasında özel dikkat ve tutarlılık tavsiye edilir, çünkü bu kişiler hastalığın daha şiddetli bir formunu gösterme riski daha yüksektir.” denildi.

Aynı haftada 22 vakanın tespit edildiği kaydedilen açıklamada, en çok vakanın Tesalya bölgesinde görüldüğü bilgisi paylaşıldı.

Bu iki kişiyle birlikte 2024 yılında virüs nedeniyle ölenlerin sayısının 8’e çıktığı aktarılan açıklamada, vakaların artacağı değerlendirmesinde bulunuldu.

BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?


Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, insanlarda nörolojik hastalıklara ve ölümlere neden olabilen, insanlara sıklıkla enfekte sivrisineklerin sokması ile bulaşan viral bir hastalıktır.

Hastalık etkeni Batı Nil Virüsü (BNV)’dür. BNV; insanlar, atlar, kuşlar ve vahşi hayvanlarda çeşitli nörolojik semptomlara neden oluyor. ilk olarak 1937 yılında Uganda’da Batı Nil bölgesinde bir insanda tespit edildi.

BNV’nin yaşam döngüsünde, yabani kuşlar ana konaktır. Sivrisinekler, enfekte kuşlar üzerinde beslenmeleri sonucunda enfekte olurlar. Virüs, sivrisineklerin tükürük bezlerine yerleşir ve ardından sivrisineklerin sokmasıyla insanlara bulaşır. Tek zincirli bir tür RNA virüsü olan Batı Nil Virüsü, dünya çapında farklı zamanlarda pek çok ülkede ani salgılara yol açmıştır. Dış ortama dayanıklılığı bulunmayan virüsün insana bulaşması ancak sivrisinek ısırığı ile mümkündür. Ancak ender olarak, kan transfüzyonu ve organ nakli ile bulaştığı da görülmüştür. Doğum sırasında ya da emzirme ile anneden bebeğe geçtiği de bilinmektedir. Son konak olan insanlara bulaşan virüsün inkübasyon periyodu ya da farklı bir deyişle kuluçka süresi 2 ila 15 gün kadardır. Pek çok vakada hafif şiddette seyreden Batı Nil Enfeksiyonu, bazı vakalarda asemptomatik seyredebilir yani hiçbir belirti göstermeyebilir. 50 yaş ve üzeri kişilerde hastalığın seyri çok daha hızlı ve etkilidir.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.