Tayvan, Komünist Çin’e Karşı Daha Fazlasını Yapmalı

Tayvan’ın komünist Çin saldırganlığına karşı dirençli olmak için daha fazlasını yapması gerekiyor. Rapora göre Pekin, iki ülke arasındaki ilişkilerde uzun süredir devam eden statükodan artık rahatsız.

Tayvan komünist Çin’in saldırganlığına karşı dayanıklı olmak için daha fazlasını yapmalı. 2020 Tayvan Ulusal Askeri Tatbikatı sırasında Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, Deniz Piyadeleri taburunu inceliyor. Temmuz 2020, Kaohsiung. (Fotoğraf: Wikimedia)

Kâr amacı gütmeyen Atlantik Konseyine ait uzmanlar konu ile ilgili bir rapor hazırladı. Rapora göre, komünist Çin saldırılarına karşı, Tayvan’ın alması gereken birçok önlem var. Örneğin adanın direncini güçlendirmek için doğu kıyısındaki liman altyapısını güçlendirmesi gerekiyor.

Franklin D. Kramer, Atlantik Konseyi’nin kıdemli araştırmacısı ve yönetim kurulu üyesidir. Kramer, kendi kendini yöneten adanın nasıl dayanıklı bir Tayvan olacağını anlattı. Olası bir Çin saldırısı veya ablukası durumunda, müttefikler yardımına gelene kadar “kendi savunmasını sağlayacağını” söyledi.

Kramer, 18 Temmuz’da çevrimiçi bir etkinlikte meslektaşlarıyla birlikte hazırladıkları yeni rapor hakkında bilgi verdi. “Daha dirençli olmak için yapılması gereken ilk iş, bulut tabanlı yetenekler yaratmaktır. Böylece hükümet işlevleri iki katına çıkar ve adadan uzaklaştırıp daha güvenli bir yere taşınabilir. Bu da dayanıklılığın artmasını sağlar” dedi.

Ayrıca, Ukrayna’nın bunu zaten yaptığını ve Rusya savaşında “çok daha etkili bir hükümet işleyişi” sağladığını kaydetti.

Rapor, Tayvan için üç kategori altında birçok öneri sunuyor. Bunlar: siber güvenlik ve kritik altyapı direnci, savunma direncini artırma ve enerji. Ayrıca raporda, “Tayvan Boğazı’nda uzun süredir devam eden statükonun artık Pekin için kabul edilebilir olmadığı” yazıyor.

Çin Komünist Partisi, Tayvan’ı ya barışçıl yollarla veya askeri eylemlerle ele geçirmeyi hedefliyor. Tayvan, kendi demokratik olarak seçilmiş hükümetine sahip, fiili olarak bağımsız bir ülke. Buna rağmen kendini savunmak için Amerika Birleşik Devletleri’nin silah desteğine güveniyor.

İki komşu ülke birbirinden, Tayvan’ın batısında yer alan Tayvan Boğazı ile ayrılmaktadır.

Limanlar

Kramer, komünist Çin’e uzak konumu nedeniyle Tayvan’ın doğu limanlarının önemine değindi. Rejimin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) tarafından uygulanan bir ablukayı kırmak için bu limanların kilit nokta olacağını öne sürdü.

Raporda, “Tayvan, doğu kıyısındaki Su’ao ve Hualien gibi limanlarda, altyapı ve savunmaya hızla yatırımlar yapmalıdır. Bu limanlar, erişilebilir, stratejik, kuşatılması zor, güçlü noktalardır ve derin su limanları olarak hizmet verebilirler. Ayrıca olası bir PLA ablukasının lojistik açıdan en zayıf ve en savunmasız yerinde olabilirler” ifadeleri yer alıyor.

Ayrıca Pentagon da, 2023 Çin askeri raporunda bu konuya yer verdi. Pekin’in Tayvan’ı teslim olmaya zorlamak için deniz ve hava trafiği ablukası uygulayabileceği konusunda uyardı. Rapora göre, komünist Çin rejimi ablukayı eş zamanlı elektronik savaş, ağ saldırıları ve bilgi operasyonlarıyla destekleyebilir. “Tayvanlı yetkilileri ve halkı daha fazla izole etmeyi ve çatışmanın uluslararası anlatısını kontrol etmeyi” amaçlayabilir.

Taipei Limanı, Taichung Limanı ve Kaohsiung Limanı da dâhil, Tayvan limanlarının çoğu batı kıyısındadır. Su’ao Limanı ve Hualien Limanı adanın doğu kıyısındaki iki büyük limandır.

Raporda, “Su’ao limanı, Tayvan’ın yeni Hai Kun sınıfı dizel denizaltıları için ana üs olarak kullanılabilir. Ayrıca kamu-özel sektör iş birliği için bir deney ve geliştirme bölgesi olarak da hizmet edebilir. Burada insansız sistemlerin kullanımı ve operasyonları konusunda çalışabilirler” ifadeleri yer aldı.

“Doğu Kıyısı limanlarına yapılacak altyapı yatırımları, adanın her koşulda enerji, gıda, insani yardım malzemeleri ve mühimmat tedarik etme kabiliyetini artırabilir. Ayrıca, uluslararası toplum yardımı için seçenekleri genişletebilir ve PLA’nın çabalarını zorlaştırabilir.”

Tayvan’ın resmi radyosu Radio Taiwan International, yaptığı bir yayında Tayvanlı bir generalin ifadelerine atıfta bulundu. İlk yerli denizaltı olan Hai Kun 711’in, bu ayın başlarında test için suya indirildiğini bildirdi. Ayrıca 2027’ye kadar Hai Kun sınıfı dört denizaltıdan oluşan bir filonun hazır olması hedefleniyor.

Dronlar

Kramer ayrıca Tayvan’ın savunma harcamalarını gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3’üne çıkarmasını önerdi. Hâlihazırda bu değer yüzde 2,5. Artışın adanın “daha esnek bir kapasiteye” sahip olmasını sağlayacağını söyledi.

Kramer, askeri harcamaların bir kısmının düşük maliyetli, yüksek etkili yeteneklere yatırılması gerektiğini belirtti. Özellikle insansız yüzey araçları ve insansız hava araçları satın alması gerektiğini vurguladı. Ukrayna’nın Rus saldırılarına karşı dronlar ile elde ettiği başarıyı örnek gösterdi.

Atlantic Council raporunda, Tayvanlı drone üreticileri ile ABD özel sektörü arasındaki işbirliğinin teşvik edilmesi öneriliyor. “Böylece yeterli menzil, dayanıklılık ve yük kapasitesine sahip, savaşa hazır bir insansız sistemler filosu gelişebilir. Ayrıca Tayvan için durumsal farkındalık ve savaş alanı etkileri güçlenecektir” ifadeleri yer alıyor.

Haziran ayında Biden yönetimi, Tayvan’a 360 milyon dolarlık yeni bir silah satışını onayladı. Ayrıca, planlanan silah satışı, iki farklı türde insansız hava aracını içeriyor. Bunlar; 720 Switchblade 300 gezici mühimmat sistemleri ve 291 Altius 600M-V sistemleri.

Kramer, Tayvan’ın yeni askerlere yönelik eğitim müfredatını değiştirerek dronlar gibi gelişen teknolojilere uyum sağlamalarını önerdi.

Raporda, “Tayvan, insansız hava aracı savaş eğitimini askerlik sistemine ve yıllık yedek çağrı eğitimine eklemeli. Böylece, askeri personelini modern savaş alanlarına uyum sağlamaya ve ortaya çıkan tehditlere etkili bir şekilde karşı koymaya daha iyi hazırlayabilir” deniliyor.

Kramer, Tayvan’ın ayrıca Çin’in siber saldırılarıyla başa çıkabilecek yeterli sayıda bireye sahip olması gerektiğini söyledi. Bunun için bir “sivil siber rezervi” bulundurması gerekiyor.

Raporda, “Amerika Birleşik Devletleri, Tayvan’ın iletişim direncini artırmak için gerekeni yapmalıdır. ABD ticari ve askeri LEO (düşük yörünge) ağlarına erişim sağlamalıdır” ifadesi yer alıyor. “Uzun vadede, Amerika Birleşik Devletleri ayrıca Tayvan’ın denizaltı kablolarının direncini artırma sorumluluğunu da üstlenmelidir.”

.

Yazan: Frank Fang, The Epoch Times

Çeviren: Hatice Atmaca, The Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.