Çin’de İçme Suyu Krizi

Liu Jin/Getty Images

Çin’in musluk suyu kailtesi Dünya Su Günü’nde tartışıldı. Profesyoneller tarafından hazırlanan rapor ve bildiriler içme suyu krizine dikkat çekiyor.

1 Temmuz 2012 tarihine kadar  yüksek düzeydeki devlet sağlık standartlarına uyma konusunda firmalara verilen beş yıllık dönemin bitmesine rağmen,  içme suyu kirliliği ve içme suyu kaynaklarının kirliliği Çin’de ciddi bir sorun hala.

Çin Çevre Koruma Vakfı (EPF) sektreteri Li Wei,(EPF), 2007 yılında Çin’in yüzey sularının yüzde 27.6’sının kalitesinin 5. sınıfa düştüğünü ve bu derecenin Su Kalitesi Endeksi’ne göre en düşük derece olduğunu ve bununda suları kullanılamaz hale getirdiğini söyledi.

Li Wei, Çin’in yedi doğal hidrolik sisteminin EPF’nin Nehir Kirlenme Endeksi’nin -hiç, az, orta ve ciddi – dört kategorisine göre “orta” derecede kirlenmiş olduğunu da dile getirdi.

Çin’in 2. Ulusal Su Değerlendirme Raporu’na göre Çin’deki içme sularının %35,6’sı içilebilir değil.

1.073 şehirdeki yüzey içme suyu kaynaklarının %25’i stadnartlara uymuyor. 115 yeraltı içme suyu kaynaklarının %35’i ise içme suyu standratlarına uymuyor.
Ekonomik Observer ise: “Diğer bir problem de Çin’in çağ dışı su temizleme yöntemi. Birçok su firması çağ dışı, neredeyse yüz yıllık bir su temzileme yöntemi kullanıyorlar. Bu sistem dört aşamadan oluşuyor. Bunlar: topaklama, çökeltme, filitreleme ve dezenfektasyon.” dedi.

Tsinghua üniversitesi, İçme Suyu Güvenlik Bölümü müdürü Liu Wenjun ise Çin’in ciddi su kirliliği yüzünden daha gelişmiş bir saflaştırma sistemi kullanması gerektiğini söyledi.

Yoruma kapalı.