Altın Portakal Film Festivali Onur Ödülleri Sahiplerini Buldu
Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) ve Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 6-12 Ekim 2012 tarihleri arasında düzenlenen 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin onur ödülleri, festival kapsamında özel gecede sahiplerini buldu.
Bu sene 17. kez sunulan “Yaşam Boyu Onur Ödülleri”ne; Türk sinemasına yaptığı katkılardan dolayı usta oyuncular Meral Zeren, Salih Güney, Güler Ökten, yapımcı Necip Sarıcı, yönetmen Duygu Sağıroğlu ve Macar yönetmen Istvan Szabo ve ışıkçı Erol Batı Bekin layık görüldü.
49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali “Sanatta Sosyal Sorumluk Ödülü”, ünlü oyuncu Türkan Şoray’a verildi. Duygulu anlar yaşadığını ve sanatçı olmanın çok güzel bir duygu olduğunu belirten Türkan Şoray, “Hepinizi önce kalbimle kucaklıyorum. Burada bulunmanın bir kere çok farklı bir anlamı var. Daha sinemaya yeni başladığımda ilk düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En iyi kadın oyuncu’ ödülünü aldım. Buna o zaman ben de şaşırdım, nasıl oldu diye. Altın Portakal, çok farklı duygular uyandırıyor” ifadelerini kullandı.
Onur ödüllerinin verildiği gecede Ömür Gedik, başta unutulmaz film müzikleri olmak üzere yerli-yabancı birçok şarkı seslendirdi. Kazım Koyuncu’ya ait olan ve Av Mevsimi filminin müziği ‘Hayde Gidelim’ isimli şarkıyı Cem Özer ile birlikte söyledi.
Onur ödüllerinin ilki yönetmen Duygu Sağıroğlu’na verildi. Festivalde bir diğer ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’, usta oyuncu Güler Ökten’e sunuldu. Yaşam boyu emeğin değerine inandığını belirten Ökten, “Böyle değerli bir ödülle emeğe sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum. Çocukların ölmediği, barışın egemen olduğu, harcanan tüm emeklerin karşılık bulduğu günler fazla uzakta değildir” dedi.
Macar Yönetmen Istvan Szabo da ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’nün sahibi oldu. Konuşmasında bir filmi en iyi yapanın, hareket eden bir yüzü vermek olduğunu belirten Szabo’ya, ödülünü Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması Jüri Başkanı olan Hülya Avşar verdi.
Onur ödüllerinin bir diğeri ise, Sümer Tilmaç’ın elinden Meral Zeren’e verildi. Meral Zeren, “Bu ödülü şu anda hayatta olan ya da olmayan aynı sahneyi paylaştıklarıma armağan ediyorum. Tek dileğim savaş olmasın” diye konuştu.
47 yıl önce Altın Portakal’dan ödül alan usta oyuncu Salih Güney’e bu sefer, “Yaşam Boyu Onur Ödülü” takdim edildi. Güney, “Bu ödül bana inanılmayacak mesajlar verdi. Aradan geçen 47 yıldan sonra bu ödül gurur verici. Mesleğe yeni başlayan, kızan, küsen, dargın olanlar; sanatta dargınlık, kızgınlık yoktur. Kimin ne olacağı hiç belli olmaz. Bizi yönetenler, reklamların, dizilerin oyuncuları size sesleniyorum; en kısa zamanda Sinema Oyuncuları Sendikası’na üye olmalarını istiyorum” dedi. Güney’e ödülünü Selda Alkor verdi.
Ödülünü Tijen Par’dan alan yönetmen Necip Sarıcı ise, “Antalya adına çok çok teşekkür ediyorum. Ben bu ödülü stüdyodaki emekçilerine, torunlarıma, eşime, Türk halkına ve Cumhuriyet’e armağan ediyorum” dedi.
Ödül Töreninin son “Yaşam Boyu Onur Ödülü” Türk sinemasının ünlü ışıkçılarından Erol Batı Bekin’e verildi. Bekin, “Bu mesleğe 50 yılımı verdim. 50 yılın karşılığı olarak bu ödülü aldım. Bu ödülü bana layık gören kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. Genç sinemacı arkadaşlarımızı, örgütlenmeye ve sendika üyesi olmaya davet ediyorum” diye konuştu.
1999 yılından itibaren verilmeye başlanan “Yıldırım Önal anısına özel ödülü”ne ise, sinema ve tiyatro oyuncusu Işık Yenersu layık görüldü. Yenersu’ya ödülünü veren Cihat Tamer, “Ülkemizin üzerinde kara bulutlar bulunuyor. ‘Ben böyle sanatın içine tükürürüm’ diyen büyüklerimiz var. Sayın büyüklerimize rağmen yarım asrı devirmeye çalışan bir film festivali yaşıyorsak, sanata baş koymuş gençler sayesinde 2023, hatta 2071’e kadar da yaşayacağız” ifadelerini kullandı. Yaklaşık 50 yıl önce konservatuarda öğrenciyken sahnede Kleopatra ve Sezar adlı oyunu oynadığında arkadaşlarının kendisine gelip, ‘Yıldırım Önal geldi. Oyunu izledi ve seni de çok beğendi’ dediğini belirten Işık Yenersu, “’Beni işletiyorlar’ dedim. ‘Gelmiş olabilir ama bizi seyretmez. Seyretse de beğenmez’ dedim. Yıllar sonra Önal, Sezar’ı oynuyor. Haber geldi, ‘Önal seni Kleoparta oyununa istiyor’ diye. O. benim için mitolojik tanrıydı” dedi.
Altın Portakal’da Onur Ödülleri, ilk olarak;
20. Altın Portakal Film Festivali’nde Lütfi Ö. Akad’a verildi.
21. Altın Portakal Film Festivali’nde Sezer Sezin’e,
24. Altın Portakal Film Festivali’nde Metin Erksan’a,
26. Altın Portakal Film Festivali’nde ise Ertem Eğilmez’e ‘Onur Ödülü’ verildi.
33’üncü yıldan itibaren ise ödüller düzenli olarak verilmeye başlandı. Ödülleri alan isimler şöyle:
33. Altın Portakal Film Festivali: Atıf Yılmaz, Hülya Koçyiğit, Tarık Akan, Türkan Şoray,
34. Altın Portakal Film Festivali: Fikret Hakan, Müjde Ar, Nejat Saydam, Yılmaz Duru,
35. Altın Portakal Film Festivali: Fatma Girik, Memduh Ün, Kemal Sunal,
36. Altın Portakal Film Festivali: Şerif Gören, Nedim Otyam, Cahit Berkay, Göksel Arsoy, Cüneyt Arkın, Türker İnanoğlu, Osman Şahin, Hayati Hamzaoğlu,
37. Altın Portakal Film Festivali: Ekrem Bora, Orhan Günşiray, Sümer Tilmaç, Filiz Akın, Zülfü Livaneli, Orhan Aksoy,
38. Altın Portakal Film Festivali: Ediz Hun, Suna Pekuysal, Bülent Oran, Sırrı Gültekin,
39. Altın Portakal Film Festivali: Hulki Saner, İzzet Günay, Kartal Tibet, Selda Alkor ve Kenan Kurt,
40. Altın Portakal Film Festivali: Kadri Yurdatap, Tunç Başaran, Çolpan İlhan, Muhterem Nur, Tanju Gürsu, Süleyman Turan ve Rafet Şiriner,
41. Altın Portakal Film Festivali: Şener Şen, Hale Soygazi,
42. Altın Portakal Film Festivali: Seyfi Havaeri, Efgan Efekan, Nebahat Çehre,
43. Altın Portakal Film Festivali: Aytaç Arman, Yusuf Sezgin,
44. Altın Portakal Film Festivali: Yavuz Turgul, Halil Ergün,
45. Altın Portakal Film Festivali: Yılmaz Atadeniz,
46. Altın Portakal Film Festivali: Vedat Türkali, Ülkü Erakalın, Yalçın Tura, Sevda Ferdağ,
47. Altın Portakal Film Festivali: Ertem Göreç, Safa Önal, Gülşen Bubikoğlu, Nur Sürer, Metin Akpınar, Zeki Alasya,
48. Altın Portakal Film Festivali: Mehmet Dinler, Tuncel Kurtiz, Perran Kutman, Halit Akçatepe, Engin Çağlar.”