Yılan Yılı
David Li, Epoch Times
Yılan, Çin takviminde Çin burçlarındaki 12 hayvandan biridir. Bilgeliği ve müthiş onuru simgeleyen en gizemli olanıdır. 1893, 1905, 1929, 1941, 1953, 1965, 1977, 1989, 2001 ve 2013’te doğanlar yılan burcuna dahildir.
Yılan, ejderhadan sonra Çin burçlarında 12 hayvan arasında 6. sırada yer alır. Çin burçları aynı zamanda sırasıyla 12 dünya figürünü temsil eden 12 işaret olarak da bilinir. Bunlar fare (子), öküz (丑), kaplan (寅), tavşan (卯), ejderha (辰), yılan (已), at (午), keçi (未), maymun (申), horoz (酉), köpek (戌) ve domuz (亥)’dur. Kişinin doğum yılı ile ilişkili olan figür, o kişinin Çin burcudur.
Özellikle Hristiyanlığın yaygın olduğu batı ülkelerinde yılan saldırgan, vahşi ve uğursuz bir hayvan olarak kabul edilir. İncil’e göre yılan, Adem ve Havva’yı yasak elmayı yemeleri için baştan çıkarmıştır. Bu yüzden yılan sıklıkla kötülüğün ve şeytanın sembölü olarak ele alınır.
Çinliler, yılan yılını küçük ejderha yılı olarak isimlendirir. Eski Çin efsanesine göre, yılanın ejderha olarak anıldığı çok görülmüştür. Çin edebiyatında kaydedilmiş eski Çin mitine göre; Fu Xi, Tanrılar tarafından Çin kültürünü oluşturmak üzere gönderilen, ejderha veya yılan vücüduna sahip bir insanoğlu olarak anlatılmıştır.
Japonya’da, beyaz yılan mutluluk tanrısı, işleri ve kismeti güzelleştiren bolluk-bereket tanrısı olarak düşünülmektedir. Yılan yılında Japonlar, birbirlerine değişim ve iyi şans için dua ederler. Japonca’da “yılan derisi”nin telaffuzu, değişim anlamına gelen “deri soyma” gibidir. Bunun yanısıra, Japon mağazaları beyaz yılan derisi el çantalarının iyi şans ve bolluk anlamına geldiğini vurgulayarak satarlar.
Çoğu insanın yılan üzerinde negatif bir hayvan olduğunu düşündükleri için iyi izlenimleri yoktur. Yılan yılında doğanlar sıklıkla sessiz, ketum ve kayıtsız olarak adlandırılırlar. Buna ragmen, duygusal, mizahi ve alımlıdırlar. Dış görünüşleri ile iç dünyaları birbirinden tamamen farklıdır. Bu nedenle insanlar ilk izlenimlerine aldanarak reddetmezlerse onlarla anlaşabileceklerdir.