Amonyum Nitratlı Gübrenin Satışı Yasaklandı
Terör örgütü tarafından el yapımı patlayıcılarda kullanıldığı belirlenen ‘amonyum nitratlı gübre’nin satışı dün itibariyle resmen yasaklandı.
Bombalı eylem saldırılarında ve yüksek tesirli patlayıcı yapımında etken madde olarak kullanılan amonyum nitratlı gübrelerin satışı durduruldu. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından terör örgütünün el yapımı patlayıcılarda kullandığı belirlenen nitratlı gübre Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde yasaklandı. Yasak kapsamında birçok ilde gübre satışı yapan bayilerin, stokları tespit edilerek bayilere ikinci bir emre kadar gübre satışı yapmamaları bildirildi.
İstanbul ve Mardin saldırılarının ardından alınan bu çok önemli karar kapsamındaki durdurma yazısı, İçişleri Bakanlığı tarafından tüm valiliklere ve emniyet birimlerine gönderildi. Hükümet, gübre hareketlerinin izlenmesi, kontrol ve denetiminin güçlendirilmesi, piyasanın kayıt altına alınmasında bir dizi ek tedbir üzerinde çalışıyor.
BİRÇOK ŞEHİRDE DEPOLARDAN KALDIRILDI
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın terör örgütlerinin patlayıcı yapımında kullandığı nitratlı gübre satışlarını durdurması üzerine Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde yer alan birçok şehirde depoya kaldırıldı.
AMONYUM NİTRAT GÜBRESİ NEDİR-NEREDE KULLANILIR?
Amonyum Nitrat gübresi, azotu iki ayrı formda ihtiva eden, granül yapıda, suda erime oranı yüksek bir gübredir. Bünyesindeki \%33 oranındaki azot (N) hem amonyum (NH4), hem de nitrat (NO3) formundadır. Amonyum Nitrat gübresi toprağa verildiğinde toprak suyunda hızla eriyerek (çözünerek) (+) elektrik yüklü amonyum ve (–) yüklü nitrat iyonları haline gelir. Bitkiler her iki formdaki azotu kılcal kökleri ile bünyelerine alırlar. Amonyum Nitrat gübresi suda eridiği zaman eşit adette (+) ve (–) yüke sahip olduğu için nötr karakterli bir gübredir. Bu nedenle toprağın pH değerini artırmaz. Amonyum Nitrat gübresi çeltik tarımı hariç, tüm tarla bitkilerinde, yazlık ve kışlık sebzelerde, zeytin, bağ ve tüm meyve ağaçlarında bitkilerin gelişme dönemlerine göre 2 ila 5 kez uygulanabilir. Sera yetiştiriciliğinde ise damla sulamaya uygun Amonyum Nitrat gübresi sulama programına göre yeterli miktarda uygulanmalıdır. Her iki tip Amonyum Nitrat’ta da eşit miktarda bulunan azot, bitki kökleri ile hızla alınarak ürün miktarının ve kalitesinin artmasını sağlar. Bu nedenle terör örgütü nitelikli patlayıcıların yanı sıra ağırlıklı olarak gübre/amonyum nitrat kullanıyor.
İHA