İyi Bir Ekip Ve Liderin Etkileri
Günümüzde iyi bir ekip olma ihtiyacı oldukça yaygınlaştı. Ticaret şirketlerinde, çeşitli kuruluşlarda, belirli hedef topluluklarında, hatta sosyal hayatta bile ekipteki herkesin ihtiyacı olan, iyi liderlik kriterleridir.
Peki gerçek bir ekip nasıl olacağız? İçimizdeki liderliği hangi düşüncelerle bulacağız? Maddelerle sıralayalım:
–Eleştirilere açık olun: İnsanlara açıkça konuşmaları için fırsat verin. Eleştiriler kurumun düzelmesinde çok büyük rol oynarlar bunu sakın unutmayın. Bırakın sizi eleştirsinler ve eksikliklerinizi söylesinler. Ardından bu eksikliklerinizi görmeye çalışın ve karşı tarafa teşekkür edin. Sayesinde bir adım daha iyi bir lidersiniz.
– Çalışkan olun: Bütün iyi ekiplerin anahtar özelliği istisnasız düzenli çalışmaktır.
– Sadeleştirin: Bir paylaşımda bulunurken en kilit noktalara değinin. Konuyu uzattıkça hem çalışma arkadaşlarınız sıkılacak hem de esas ne anlatmak istediğiniz tam olarak anlaşılamayacaktır.
– Aynaya bakın: En önemlilerinden. İyi ve kötü yönlerinizi objektif şekilde değerlendirin. Eksikliklerinizi kendinizde görüp düzeltebildiğinizde özgüveniniz artacak. İyi yönlerinizi gördüğünüzde bu özelliğinizi daha baskın kullanabileceksiniz.
– Sevilesi olun: Sevilesiliğiniz ekibin kalitesini ve etkinliğini arttırır. Ekipteki insanlar sizi severlerse, size inanır ve güvenirlerse o zaman sizi takip ederler.
– Dinleyin: İyi giden her ilişkinin temeli dinlemek.
– Şeffaf olun: Bir konu üzerinde veya kişi hakkında ne düşünüyorsanız şeffaf bir şekilde söyleyin. Kişi insanlardan bir şey saklamadığı için insanlarla daha rahat konuşur ve içine attıklarını büyütmez. Böylelikle geceleri daha rahat uyuyabilirsiniz.
–Takım oyunu: Aranızda her ne geçerse geçsin ekiple sürekli iletişim halinde bulunmalısınız. Bu en önemlilerinden. Büyüklerimiz, eşler arasında her ne kavga olursa olsun akşam aynı yatağa yatılması gerektiğini öğrettiği gibi; ekip arkadaşları arasında her ne tartışma veya her ne tatsızlık olursa olsun takım oyununda olunmalı. Bu tatsızlıklar bir süre sonra ekipte en güzel bel kemiği olacaktır. Ayrıca beraber eğlenebilmelisiniz.
–Sorumluluk: Gelen bir e-mail, sesli mesajı güzel bir şekilde yanıtlamak onu gönderen müşterinizi veya ekip arkadaşınızı önemsediğinizi gösterecektir. Bu da organizasyonun tümü üzerinde pozitif bir etki yaratacaktır.
– Uyumluluk: “Sizin için değişim bittiğinde, siz de bitmişsiniz demektir” Ben Franklin
Bir lider, farklı koşullarda ve zorluklarda esnek ve değişikliklere karşı atak olmalıdır. İnatçılık, artık modern liderler veya ekip arkadaşları arasında istenen bir özellik değil. Onun yerine alçakgönüllü ve istekli bir lider tercih ediliyor.
–Kırıcı olmayın: Yanlışlık insanlar için vardır. Bağırmadan, çağırmadan azarlamadan işi götüren lider, en iyi liderdir. İnsanlara hatalarını göstermek yeterli olacaktır. Büyük bir kısım bir daha aynı hatayı tekrarlamayacaktır.
–Pozitif olun: Dünyanın en yetenekli insanı olsanız da memnuniyetsiz veya asık suratlıysanız kimse sizinle çalışmak istemeyecektir.
–Lider yetiştirmeyi önemseyin: Her başarılı ekibin en büyük hedeflerinden biri iyi bir lider yetiştirmektir. Liderlik yetenekleri olanları heba etmeyin. Yeteneklileri yakalamak için iyi gözlemci olun.
–Eşit davranın: Ekipte illaki kendinize yakın hissettiğiniz insanlar olacaktır. Lakin herkese eşit anlayış, eşit davranış sergileyin. Aksi takdirde dışlandığını hisseden ekip arkadaşları olacak ve işten ve de ekipten soğuyarak ayrılmaya sebebiyet vereceksinizdir.
– Tutku: İşi başarıyla yapmanın en büyük yolu onu tutku haline getirmektir. İşinizi severek yaparsanız bir gün bile çalışmış hissetmezsiniz.
–Mesele moral değil mesele tutum: Eğer ekipte, birbirleriyle anlaşma becerisine sahip olmayan varsa, zayıf iletişim, yanlış iletişim, kendini daha yetenekli görmek gibi yanlış tutumlar varsa, kaçınılmaz bir moral sorunu olacaktır.