11 Eylül’ün 18. Yılı Anılıyor

Fotoğraf; Getty Images | Spencer Platt

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), yaklaşık 3 bin kişinin ölümüne neden olan ve ülkedeki en büyük terör saldırıları olarak tarihe geçen 11 Eylül saldırılarının 18. yılını anıyor.

11 Eylül 2001 tarihinde, Başkent Washington ve New York’ta kaçırılan yolcu uçaklarıyla Dünya Ticaret Merkezi’ne saldırı düzenlendi.

Saldırıda 2 bin 977 kişi hayatını kaybetmiş, 6 binden fazla kişi yaralanmıştı. Öte yandan uçakları kaçıran 19 hava korsanı da bulundukları uçakta yaşamlarını yitirdi.

Amerikan finans sisteminin merkezi New York’un İkiz Kuleler‘ine yapılan saldırılar nedeniyle, ABD ekonomisinin uğradığı zarar 120 milyar doların üzerinde. Saldırıların, New York’un şehrinde ve altyapısında yarattığı maddi hasar ise 60 milyar doların üzerinde hesaplandı.

Saldırıların, dünyada güvenlik politikaları ve diplomasi alanında birçok değişikliği de beraberinde getirmesiyle 11 Eylül, “dünyanın değiştiği gün” olarak tanımlanıyor.

11 Eylül’de neler oldu?

19 hava korsanı tarafından Newark, Boston ve Washington’dan havalanıp San Francisco ve Los Angeles’a giden 4 yolcu uçağı kaçırıldı.

Los Angeles’a giden Amerikan Airlines’a ait kaçırılan yolcu uçağı, yerel saatle 8:46’da İkiz Kuleler’in kuzey yönündeki binasına çarptı.

Kuzey kulesi yanarken, United Airlines’a ait kaçırılan diğer bir uçak da ilk saldırıdan 17 dakika sonra canlı yayında güney kulesine çarptı.

Tüm dünyanın canlı yayında izlediği saldırıların ardından yaklaşık iki saat içerisinde milyonların gözü önünde İkiz Kuleler bir kaç dakika içerisinde yerle bir oldu. Her iki kule de geride 1,8 milyon ton enkaz bıraktı.

İkiz Kule saldırısının ardından kaçırılan uçak ise ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) binasında çarptı.

Kaçırılan son uçak ise uçağın içindeki yolcuların diğer saldırılardan haberdar oldukları için saldırganları durdurmaya çalıştığı sırada çıkan arbede nedeniyle düştüğü öne sürüldü. Ancak daha sonra, Pennsylvania eyaleti kırsalında F-16’lar tarafından düşürüldüğü iddia edildi.

ABD’de yargılanan kişilerin verdikleri ifadede, son uçağın hedefinin ABD kongre Binası olduğunu söylendi.

Saldırılar sonucu toplamda 19 saldırgan hariç, 2 bin 977 kişi hayatını kaybetti.

Saldırıları El-Kaide terör örgütünün lideri Usame Bin Ladin üstlendi.

Saldırıdan sonra neler oldu?

ABD, önce 7 Ekim 2001’de Afganistan’ı, daha sonra da 20 Mart 2003’te Irak’ı “terörle mücadele” stratejisi kapsamında işgal etti.

Dönemin ABD Başkanı George W. Bush’un, Afganistan’da Taliban rejimini devirmesi üzerine, iktidara Hamid Karzai geçti.

28 Aralık 2014’te Kabil’de düzenlenen törenle resmen sona ermesine karşın ABD hala “terörle mücadele” ve “ülkeyi yeniden inşa etme” gerekçesiyle ülkedeki askeri varlığını sürdürüyor. ABD’nin Afganistan’da şu anda yaklaşık 14 bin askeri bulunuyor.

Bush, Afganistan’ın ardından Irak’ın işgalinde Saddam Hüseyin’i devirerek idam ettirdi.

Yeni Dünya Düzeni

11 Eylül terör saldırıların ardından başlayan ”yeni dünya düzeni” terörle mücadelede yeni güvenlik stratejilerini de beraberinde getirdi.

Havaalanlarında ve sivil havacılıkta güvenlik önlemleri arttırıldı. Sivil havacılık sektörü ağır bir ekonomik krizin içine girdi. Bazı büyük havayolu şirketleri kapanırken, ABD Kongresi sektörün ayakta kalabilmesi için 15 milyar dolarlık mali yardım yapmak zorunda kaldı.

Gerçekleştirilen saldırıların ardından sadece ABD’de değil tüm ülkelerde ulusal güvenlik algısı değişti. Dünyanın birçok yerinde kamu binaları ve kalabalıkların olduğu yerlerin güvenlik önlemleri artırıldı. Devletler ulusal güvenliğe daha fazla para ayırmak zorunda kaldı.

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.