2012 Ukrayna Seçimler Sonucunda Sağ Parti Zirve Yaptı

Hafta sonu yapılan 2012 Ukrayna parlamento seçimlerinde sayımı yapılan küçük bir orana göre ülkede iktidarda bulunan Bölgeler Partisi durumu önde götürüyor.

2012 Ukrayna seçimlerinde muhalefet taraftarları (Alexander Nemenov / AFP / Getty Images)

Seçimlerin hemen sonrasında yapılan ön ankette Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’ın iktidarda olan Bölgeler Partisi yüzde 28,1 olarak görünürken, tutuklu olan Başbakan Yulia Timoşenko’nun Anavatan Partisi için ise yüzde 24,7 oy oranı belirlenmişti.

Anket sonucunda diğer partiler: Aşırı sağcı Özgürlük partisi yüzde 12,5, Komünist Parti yüzde 12,5, eski bir boksör olan Vitali Klitschko’nun başkanlığındaki Udar partisi ise yüzde 15,4 oy aldı.

Bunlar sadece ön anket olarak yapılan sonuçlar olarak belirlendi, gerçek sonuçlar 31 Ekim’de kamuoyuna açıklanacak.

Seçim sırasında, ihlaller olduğuna dair söylentiler oldu.

Analiz uzmanı Viktor Taran, “Çoğunlukçu adaylar arasında partilerin birbirlerini suçladığı ihlaller daha fazladır. En yaygın oy ihlali satın almayı ve idari kaynakları kullanmaktır” dedi.

Kyiv Post’a göre, liderliği paylaşan iki partiden biri olan Anavatan partisinin başkanı Oleksandr Turchynov, “Büyük seçim sahterkarlığı” diye hükümetin partisini suçladı.

Bazı bölgelerde seçim sandıkları açıldıktan sonra bile oy oranlarını arttırmak için çalışmalar da bulunulduğu belirtildi.

“Donetsk Oblast’ta seçim sandıkları kapanmasına rağmen oylar yüzde 48-54 civarındayken yüzde 70’e fırladı” diye ifade etti.

Fakat Bölgeler partisi lideri Başbakan Mykola Azarov, partisinin dürüst bir şekilde kazandığını söyledi.

Tüm bu çekişmelere rağmen, Ukrayna’daki seçimleri değerlendiren Fransız siyasetçi Mariani Thierry, “Tüm süreç istenilen standartları sağlamıştır. Bu nedenle biz bu seçimleri özgür ve adilane olarak ilan ediyoruz. Oyların sayımı da son derece açık ve şeffaf şekilde gerçekleşmiştir. Muhalifler ve gözlemcilere gerekli tüm erişim sağlanmış, neredeyse tüm oy kullanma mekanları internet üzerinden canlı olarak yayınlanmıştır. Genel çerçevede bu seçimler ‘mükemmel’ olmamakla birlikte uluslararası standartlar açısından son derece iyi ve net şekilde kabul edilebilir bulunmuştur” şeklinde konuştu.

Orijinal İngilizce Metin

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.