2018 Çin Yeni Yılı: Köpek Yılı

Altın Köpek refah dolu bir yıl getiriyor! (Alina / Epoch Times)

“Sadık, Akıllı, Hassas ve Cesur”, 16 Ağustos 2018 Cuma günü başlayan Köpek Yılı‘nı – Çin Yeni Yılı’nı – tanımlayan yaygın kelimelerdir. Bu zaman, Horozun işinin bittiği ve Köpeğin yeryüzünde baharı başlatmak için işi devraldığı zamanıdır.

Çin takvimine göre, Çin burçlar kuşağında 12 yıllık bir hayvan döngüsü kullanılır. Köpek, 12 Çin burç sembolleri içinde bulunan fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koyun, maymun, horoz, köpek ve domuz içinde 11. hayvandır.

Uğurlu bir sembol

Çince’de için köpeğin havlaması anlamına gelen kelime 汪汪 (wangwang) ‘dır. Çince’deki “refah” anlamını taşıyan 旺旺 (wangwang) ile aynı şekilde söylenir. Bir köpeğin bir eve gelmesi, uğurlu bir işaret olarak kabul edilir. Bu nedenle, birçok Çinli; Köpek yılının iyi şans getirecek bir yıl olmasını umuyor.

Mutlu ve neşeli Köpek Yılı! (BH / Epoch Times)

Köpek, İngilizce dilinde insan karakterlerini tanımlamak için kullanılır. “Şanslı köpek” şanslı bir insan için, “en üstün köpek” güçlü bir kişi için, “deniz köpekleri” deneyimli denizci için, “büyük köpek” koruyucular için vb. Diğer ifadeler, “bir köpek gibi çalışmak” çok çalışmak anlamına,”Çitin üzerinde duran topal bir köpeğe yardım etmek”, zamanında yardım etmek anlamına, ”köpek gibi olmak” hava atmak anlamına, ”her köpeğin bir günü vardır” şansın için beklemek anlamına gelir.

Çin literatüründe köpeklerle ilgili çok fazla olumlu ifadeler olmamasına rağmen, köpekler ilk kez Tang Hanedanlığından itibaren (MS 618-907) çizilen resimlerde kadınlarla birlikte yaşamdaki boş zamanları sergilerken ortaya çıktı. Doğu Jin ve Liu Song dönemindeki en büyük şairlerden biri olan Tao Yuanming’in (MS 365-427) “Çiftliğime Dönüş” şiirinde şu satırlar yer almaktadır:

 

暧暧远人村,依依墟里烟。

狗吠深巷中,鸡鸣桑树颠。

 

Uzaktaki köy, bir yerde belli belirsiz görünür,

Havada bacalardan çıkan dumanla sürüklenir.

Sessiz şehirde köpek havlamaları patikadan gelir,

Dut ağaçları arasında kargalar tarla kuşlarıyla öter.

 

Şair bize huzurlu ve yaşam dolu olan kırsal hayatın berrak bir resmini vermiştir:

 

İnsan ile derin bağ

Köpekler, ilkel toplumdan beri insanlar için arkadaşlık, avcılık, hayvan otlatma, yük taşıma, koruma, kör insanlara yardım etme ve polise yardım etme gibi insanlar için birçok roller oynamışlardır. Köpekler, yüzyıllardır insanlara iyi birer arkadaşlardır.

Cesurca ihtiyaçta olan insanları korur ve yardım ederler.Köpeklerin insan ruhunu anlayabildikleri ve derin bir bağ paylaştıkları ustalarına itaat ettikleri düşünülür. Köpekler; insanlar için en vefalı, sadık ve cesur birer dost olarak bilinirler.

Yeni Yılda İyi Şanslar – KöpekYılı! (CC / Epoch Times)

En dokunaklı hikaye ise; sahibinin ölümünden sonra Tokyo İstasyonu önünde 9 yıldan fazla bir süre onun dönmesi için her gün sabırla bekleyen Hachiko’dur. Hachiko, 10 Kasım 1923’de doğdu ve 8 Mart 1934’de öldü. Sahibi Ueno, Tokyo Üniversitesi’nde profesör olarak çalışıyordu. Çok iyi arkadaşlardı. Ueno işten çıktıktan sonra her gün Şibuya İstasyonu’nda buluşurlardı. Ancak sahibi, birgün 1925 yılında üniversitede beyin kanamasından öldü ve bir daha geri dönmedi. Sahibinin öldüğünü bilmeyen köpek, sahibinin geri dönmesi için her gün aynı yerde onu bekledi. Köpeğin sahibine bağlılığı, Japonya’da olduğu kadar dünyadaki insanların da kalbine dokundu. Hachiko’nun sadakati onuruna, Nisan 1934’te Şibuya İstasyonu önüne bronz bir heykeli dikildi.

Melek adlı bir aile köpeği 11 yaşındaki Kanadalı birçocuk olan Austin Forman’ı bir puma saldırısından kurtardı. Puma aniden ortaya çıktığında çocuk avluda oynuyordu.

Köpek kendisinden çok daha büyük pumayı savuşturmak için pumanın önüne atladı.

Böylece  Austin eve girebildi. Aile daha sonra 911’i aradı ve yardım aldı.

Cesur köpek, puma ile savaşında yaralandı, ancak kısa zamanda iyileşti. Minnettar olan aile, ona o zamandan beridir çok daha fazla değer verdi.

Çin burç kuşağının 12 sembolü (Zhiching Chen/Epoch Times)

Köpek Yılı için kutlama deyimleri

Çinli insanlar için yeni yıl sezonu boyunca akrabalarına, arkadaşlarına, iş ortaklarına, müşterilerine ve tedarikçilerine iyi dilek kartları veya mesajları göndermek önemli bir gelenektir. Çinli insanlari bu iyi dilekleri almaktan çok memnundurlar ve normalde aynı iyi dileklerle hemen yanıt verirler. Günümüzde, yeni yıl tebriklerini sosyal medya yoluyla göndermek çok yaygındır.

Köpek Yılı için en popüler Yılbaşı tebriklerinden bazıları:

Köpek yılında refah içinde olun! (狗Yıl旺旺 gǒu niánwаngwаng)

Köpek size refah dolu bir yıl getirsin! (狗年興旺 gǒu niánxīngwàng)

Köpek yılında huzur ve iyi sağlık dilekleriyle! (狗年安康 gǒu niánānkāng)

Şanslı Köpek Size Baharı Getirsin! (福狗報春Fú gǒu bàochūn)

Köpek Gelir ve İyi Şans Gelir! (狗年到好運來 gǒu niándào, hǎo yùnlái)

Köpek Yılında Refah ve Servet Kapıda!(狗來旺福滿門 gǒu láiwàng, fú mǎn mén)

 

Haberi yazan: Lily Choo, Epoch Times

Çeviren: Demet G. , Epoch Times Türkiye

 

Yazının ikinci bölümü: Çinliler Köpek Burcu Hakkında Ne Derler?

Yazının üçüncü bölümü: Köpek Yılında Dünyaya Gelen Ünlüler

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.