Japonya’daki Nükleer Santralleri Soğutmak İçin Gösterilen Umutsuz Çabalar

Fukuşima nükleer santrallerinde aşırı ısınmayı önlemek için bir Japon helikopteri denizden su alırken (Yomiuri Shimbun/AFP/Getty Images)

Japonya’da 9 şiddetinde yaşanan depremin ardından nükleer santrallerin tehlikesi gittikçe artıyor. Geçen cumadan beri nükleer santrallerdeki patlamalar devam ediyor.

Fukuşima nükleer santralindeki reaktörleri soğutabilmek için umutsuzca helikopterler denizden su taşıyarak reaktöre soğuması için döküyorlar. Fakat etkisi oldukça az. Yukarıdan reaktörleri soğutmak oldukça az etki ediyor.

Şu anda son hızla reaktörlerdeki soğutucuların devreye girmesi için çalışmalar yapılıyor. Uluslar arası Atomik Enerji Ajansına göre çalışanlar şu anda dışarıdan bir güç kablosunu dört reaktör üzerinde de güç sağlayabilecek şekilde bağlamaya çalışıyorlar.

UAEA’ya göre durum “çok ciddi” fakat No.1, No.2 ve No.3’teki durum diğerlerine nazaran daha dayanıklı.  4. Ünitede “hala büyük bir güvenlik kaygısı” mevcut. UAEA, su seviyesinde pazartesiden beri herhangibir değişme olmadığını söylüyor. No.5 ve No.6’da da su basıncı inişe geçmiş durumda.

Radyasyon tehlikesi reaktörün etrafında

UAEA’ya göre radyasyon seviyesi Japonya’nın 47 şehrinde “olumlu gelişme” gösteriyor. Ayrıca tokyo şimdilik radyasyon seviyesinde önemli bir değişme olmadığını rapor etti. Seviye hala insan sağlığının tehlikede olmayacağı bir değerde.

Fukuşima nükleer santralinin 30 km etrafındaki değerlerin 24 saat içinde kayda değer bir şekilde arttığı söylendi. 2 Polis ve bilinmeyen sayıda itfayeci radyasyondan etkilendi.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.