Çernobilden Çok Daha Tehlikeli Bir Durumda Olan Fukuşima’da Radyasyon Okyanusta

Japonya Başbakanı Naota Kan Dün Verdiği Basın Toplantısında
(Getty Images/AFP/TORU YAMANAKA)

Çernobilden çok daha kötü bir durumda bulunan Fukuşima Nükleer Santralinden Büyük Okyanusa radyasyonlu su akmaya başladı. Rus Atom Enerjisi Uzmanı Natalia Mironova, “Çernobil kazasında sadece bir reaktör arızalanmıştı ve tehlikeli durum sadece iki hafta sürdü. Fakat Fukuşima felaketinde üçüncü haftadayız ve dört reaktör de çok kötü durumda.” Bu durumda Fukuşima felaketinin Çernobil’den çok daha kötü olduğunu söyledi. İnsan ve ekonomik açıdan çok pahalıya mal olacağına da değindi.

3 hafta sonra ilk defa Japonya başbakanı Naoto Kan bölgeyi ziyaret etti.  Askeri bir helikopterle felaket bölgesine giden başbakan felaketzedelerin olduğu bir kamp bölgesine gitti.

Okyanusa sızıntı yapan bölgedeki havada 1000 milisievert radyoaktif madde bulunduğu tespit edildi. Normalde 500 milisievert’e kısa bir süre bile maruz kalındığında kanser riski artıyor.

Fukuşima santralinde çalışan 50 kişi hayatlarını ülke uğruna feda ettiler. 50 personel ülkeyi kurtarmak uğruna çalışmaya devam ettiler ve radyasyona maruz kaldılar. Şimdi ölümü bekliyorlar. Adı açıklanmayan 32 yaşındaki bir işçinin annesi “Oğlum ve iş arkadaşları uzun uzun tartıştıktan sonra, ülkeyi kurtarmak için canlarını feda etmeyi kabul ettiler.” Maruz kaldıkları radyasyon sebebiyle birkaç hafta veya birkaç ay sonra ölmeyi bekliyorlar.

Yoruma kapalı.