Pangu – Dünya’nın ve Cennetin Yaratıcısı

Pangu’nun bakış açısının gökyüzünden ve daha büyük olduğu ve onun yeteneklerinin de dünyadan daha fazla olduğu söylenirdi. Onun duygusal çalkantıları evreni değiştirebilirdi.

Beş bin yıllık geleneksel Çin kültürü pek çok ilginç ve duygusal mitolojik hikayeler ile doludur. Antik Çin mitoslarının teması çoğunlukla evrenin orijini, insanın orijini, kültürel yaratıcılık ve savaşlar ile ilgili idi.

Dünyanın nasıl oluştuğu ile ilgili bu mitos 2000 yıldan fazla bir zaman bir kuşaktan bir kuşağa aktarıldıktan sonra ilk defa üç hanedan zamanında (M.S 184-280) Zheng Xu tarafından kaleme alınmıştır.

Evren yaratılmadan önce her yer karanlık ve karmakarışıktı. Karanlığın içinde bir yumurta oluştu biçimlendi. Dev Pangu onun içinde doğmuştu. Pangu binlerce bin yıl yumurtanın içinde uyudu.

Uyandığı zaman, yumurtanın içi karanlıktı. Pangu kolları ve bacaklarını dışarı doğru gerdi ve yumurta kırıldı. Yumurtanın hafif parçaları Yang Qi’nin ( parlak, pozitif ve aktif kuvvet ) yardımıyla yukarı doğru süzüldü ve gökyüzünü oluşturdu. Yumurtanın daha yoğun parçaları Yin Qi’nin ( karanlık,negatif ve pasif kuvvet) yardımıyla battı ve dünyayı oluştu. O günden beri evrende gökyüzü ve dünya var.

Pangu gökyüzü ve dünyanın arasında durdu. Gökyüzü her gün on ayak yükseldi, dünya on ayak kalınlaştı ve Pangu on ayak uzadı. Bundan böyle, gün be gün gökyüzü daha da yükseldi ve dünya daha da battı ve kalınlaştı. Bu arada Pangu uzadı ve uzadı.

Binlerce bin yıl geçti. Pangu gökyüzü artık daha fazla yükselemeyecek bir hale gelinceye kadar ve yeryüzü artık daha fazla düşemeyecek noktaya gelinceye kadar büyümeyi sürdürdü. Bu sebeple Pangu gökyüzü ve yeryüzünü tutmak için bir dev oldu ve bu yolla evren daha önce olduğu gibi kaotik bir duruma gelmeyecek.

 Pangu’nun bakış açısının gökyüzünden ve daha büyük olduğu ve onun yeteneklerinin de dünyadan daha fazla olduğu söylenirdi. Onun duygusal çalkantıları evreni değiştirebilirdi.Memnun edildiği zaman gökyüzü açık kızdırıldığı zaman hava kararıdı. Ağlaması yağmur getirirken iç çekişi  kuvvetli rüzgarlar getirecekti.Göz kırpması gökyüzünü aydınlattı, gürlemesi şimşekler getirdi.

Pangu misyonunu başarmıştı ve o tüm vücudunu insana ve evrene adadı. Onun vücudunun farklı parçaları güneşe,aya,yıldızlara,dağlara,nehirlere ve bitki örtüsüne,..vb dönüştü.

 (Bu hikaye gazetemizin tarihsel figürler serisinin Çin hanedanlarına göre sıralanmış ilk hikayesidir.) David Wu, Epoch Times staff

Yoruma kapalı.