4+4+4 Sisteminde Kürtçe Seçmeli Dersi de Var

Yeni Eğitim Yılında Kürtçe Seçmeli Ders Olarak Okutulacak

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer

Hükümet sözcüsü Beşir Atalay’ın, “hükümet olarak vatandaşın ana dillerini öğrenmeleri ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğü” açıklaması üzerine gözler Kürtçe derslerine çevrildi.

NTV Gazetesi’nin haberine göre; Başbakan’ın AKP grup toplantısında yapması beklenen açıklamanın ardından Kürtçe Ders programının ayrıntıları da kamuoyuna açıklanacak.

Kürtçe dersinin  yeni 4+4+4 eğitim sisteminde ortaokuldan itibaren verileceği ve haftada en az 3 ya da 4 saat olması planlanıyor. Kürtçe öğretmeni olmadığı için ders ilk başta usta öğreticiler tarafından verilecek.

Hükümet, Kürtçe’nin okullarda seçmeli ders olarak okutulmasını ve öğreniminin kolaylaştırılmasını, yeni demokratikleşme döneminde genişletmeyi öngörüyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın geçtiğimiz hafta “anadil öğrenimi” başlığıyla açıkladığı bu yeni çalışmaya ilişkin detayların, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 4+4+4 görüşmeleri sırasında, ortaokullar için hazırlanacak seçmeli dersler arasında Kürtçe’nin de olabileceğini söylemişti. Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu, tüm seçmeli derslerin program ve müfredatlarına dair çalışmayı bu ay sonuna kadar bitirecek. Seçmeli dersler arasında Kürtçe de olacak. Bakanlık yetkilileri Kürtçe Dersi müfredat programının bu hafta bile tamamlanarak yayınlanabileceğini söylüyor. Kürtçe Dersi’nin, önümüzdeki eğitim yılında seçmeli ders olarak programda yer alması durumunda özellikle Doğu ve Güneydoğu’da bir çok ilde tercih edilmesi bekleniyor.

Kürtçe Seçmeli Dersi Ortaokuldan İtibaren Okutulacak

MEB’in çalışmasına göre Kürtçe seçmeli dersi 5. sınıftan itibaren, yani ortaokulda başlayacak. İngilizce, Almanca, Fransızca gibi yabancı derslerin yanında Kürtçe dersi ortaokulda, öğrencinin diğer bir dil seçip seçmemesine göre haftada 4-6 saat olacak. Öğrenci isterse başka bir dil öğrenmek yerine Kürtçe dersi seçerek daha fazla bu  dersi alabilecek. Kürtçe seçmeli dersi lise aşamasında da yine haftada 3-4 saat olarak alınabilecek.

Kürtçe dersinde öğrencilerin dili öğrenebilmesi için, kitapların yanı sıra CD, DVD gibi ek kaynaklardan da yararlanılabilecek. Bu DVD’lerde konuların pekiştirilmesi için kültürel bilgiler de verilecek.

MEB’in seçmeli Kürtçe dersinin yanı sıra bazı özel veya vakıf okullarına ‘İngilizce’ ve  ‘Fransızca’ dillerinde eğitim yapabilme olanağının verilebildiği gibi Kürtçe eğitim yapma hakkını da değerlendirdiği, ancak şu aşamada böyle bir iznin söz konusu olmadığı vurgulandı.

İsteyen özel okul veya vakıf okulları, diğer özel okul örneklerinde olduğu gibi öğretmenlerin yeterli düzeyde yetişmelerinin ardından Türkçe dışında bir dilde eğitim verme hakkına sahip olabilecek. Bu okullar MEB tarafından ayrıca izin verilebilecek ve özel programları onaylanacak.

Kürtçe müfredatın yayınlanmasının ardından bu dersi hangi öğretmenlerin vereceği de Talim Terbiye Kurulu’nun “80 sayılı kararı” ile belirleniyor. Bu kararda “Kürtçe” henüz yer almıyor. Talim Terbiye Kurulu’nun 80 sayılı karara ilişkin de bir karar alması gerekiyor. Bakan Ömer Dinçer, “Kürtçe dersi verecek öğretmen bulabilecek misiniz?” yönündeki sorulara, “Hiç merak etmeyin buluruz” yanıtını vermişti.

 

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.