60 Miyon Dolarlık Karar
Matthew Robertson, Epoch Times
Silikon Vadisi mucidi Jeffrey Van Middlebrook 2006 yılında çöp yanığından gazı ayrıştırma tekniği icat etmişti ve bu teknoloji endüstriyel seviyeye çıkarıldığında bir servet yaratabilecek kadar önemliydi.
Middlebrook bu sistemi kendi atölyesinde icat etti ve ‘geniş spektrumlu kademeli ayrıştıran yanık gaz sıvılaştırıcı’ ismini koydu. Küçük ölçekte çalışır hale getirdikten sonra yurtiçinde finansman arayışına başladı. Ne devlet ne de özel sektör, endüstriyel ölçekte teknolojiyi büyütmek için gerekli finansmanı sağlamakta istekli davranmadı.
Ancak 2011 yılında Çin kapıyı çaldı. Hubei eyaletinden ve Jiangsu’dan gelen Çin Komünist Partisi delegeleri ile Amerika’da iki kez buluştu.
Kendisine, bir Çin üniversitesi bağlantılı ve Komünist Partisi fonlarının desteği ile 60 milyon dolar değerinde bir araştırma ve geliştirme fonu teklif edildi. Buluşunu endüstriyel ölçekte geliştirmek için bir Çin üniversitesinde laboratuvar, kendisi için çalışacak bilim adamları, mühendisler ve ekipman tahsis edilecekti. 2012 yılının başlarında görüşmeler sorunsuz gidiyordu.
MIT mezunu Çinli bilim adamı ve aynı zamanda Middlebrook’un ortağı görüşmeleri yürütüyor ve hatta Eylül 2012‘de yapılacak Çin seyahatini ayarlamaya çalışıyordu.
Temiz kömür teknolojisi geliştirmede potansiyel uygulama olduğu için Çinliler Milddlebrook’un buluşu ile çok yakından ilgilendiler. Çin dünyanın en büyük kömür tüketicisi ve elektrik üretmek için kullanılan kömür ciddi ölçüde hava kirliliğine sebep olmakta. Çin’de her yıl yaklaşık yarım milyon insan hava kirliliği ile ilgili hastalıklardan ölüyor.
Sonra Middlebrook, Epoch Times gazetesinde Çin askeri hastanelerinde on binlerce masum insana ve ağırlıklı olarak Falun Gong uygulayıcılarına yapılan işkence ve organ hırsızlığı ile ilgili haberleri okudu. Devlet tarafından yürütülen korkunç işkenceyi okudu ve bu sebeple projeyi durdurdu.
Middlebrook “Haberi okumaya başladığımda, kendimi kötü hissettim. Bir taraftan bana 60 milyon dolar teklif eden Çin var. Yeni teknoloji için fon bulmak çok zor. Hangi teknoloji olursa olsun zor bir süreç” dedi ve sözlerine şöyle devam etti “Haberleri okuduktan sonra bunu yapamam dedim. Parayı alamam. Çin’e gidemem. Ne kadar önemli olsa da, ne kadar yatırım yapıyor olsalar da Çin’in parasını alamam diye düşündüm.”
Middlebrook’un bazı arkadaşları “Parayı alarak faydalı bir projeyi tamamlamış olursun ve daha sonra kazanılan para ile iyilik yapabilirsin” diye tavsiyede bulundular. Ancak Middlebrook “Kanlı parayı almış olurum. Eğer insanları organları için öldürüyorlarsa ve bu devletin en üst kademesine gidiyorsa, çevre için ne kadar değerli bir proje olsa da, teknolojimi satıp bundan fayda sağlayamam” dedi ve ekledi “İnsanların öldüğünü bile bile o parayı alamam. Bunu yapamam.”
Jeoloji ve mühendislik eğitimi alan Middlebrook, şu anda ticari olarak kullanılan çok sayıda cihaz icat etmişti. Invetion Dynamics LLC adında bir firmanın sahibi.
Anlaşmayı sona erdirdikten 6 ay sonra, Middlebrook Epoch Times’a bir mektup yazarak “dürüst habercilik” yaptığı için teşekkür etti. Epoch Times bunun üzerine Middlebrook ile temasa geçip hikaye ile ilgili daha fazla bilgi aldı.
Middlebrook, “Sadece benim gibi küçüklerin değil, büyük firmaların ve devletlerin Çin’deki insan hakları sorununu ciddiye almalarını umut ediyorum” dedi.
Middlebrook adına Çin devleti ile müzakereleri yöneten Çinli ortağının ismini güvenlik sebebiyle açıklamak istemedi. Komünist Partisi’nin, Çin’deki insan hakları ihlalleri hakkında konuşan herkesi ciddi bir şekilde cezalandırdığı biliniyor.
Middlebrook Çin’deki işkenceyi Auschwitz’de yaşananlara benzetti ve orada olup bitenleri görmezlikten gelemeyeceğini ifade etti. “Teknolojimin büyümesine engel olsa da kendime aynada bakıp ‘Halkını öldüren devletten kanlı parayı almadım’ diyebileceğim” dedi.