2023 yılına ait doğal kaynakların 2 Ağustos itibarıyla, 214 günde tükendiği açıklandı.
Bilindiği gibi İklim değişikliği, dünya nüfusunda yaşanan artış, ormansızlaşma ve kentleşme gibi faktörler doğal kaynakların her geçen gün daha hızlı tükenmesine yol açıyor. Buna göre, kaynaklarını 214 günde tüketen dünya, 3 Ağustos’tan itibaren gelecek yılın kaynaklarını kullanmaya başlayacak.
(GFN) Global Footprint Network tarafından 1961 yılından bu yana kaydedilen veriler ışığında ilk küresel aşım, kaynakların 25 Aralık’ta tükendiği 1971’de saptanmıştı. Covid-19 salgını nedeniyle doğal kaynak kullanımında azalma görülen 2020 yılı hariç, küresel limit aşım günü hemen her yıl bir öncekinden daha erken bir tarihe geriledi.
İnsanın, uygarlığın iştahı sonsuz gibi görünüyor. Küresel Ayak İzi Ağı ( GFN), sudan temiz havaya kadar Dünya’nın kaynaklarının ne kadarını kullandığımızı ve her yıl türümüzün gezegenin kendini yenileme yeteneğini aştığı günleri değerlendiriyor. GFN , “Muhafazakar veri kümeleri kullanılsa bile, insanlığın gezegendeki yıllık talebini yeniden oluşturmak için bir yıl artık yeterli değil” diyor.
GFN, ülkelerin %86’sının şu anda imkanlarının ötesinde yaşadığını ve bunun “ekolojik açık” olarak adlandırdığı duruma yol açtığını tahmin ediyor. Bazı ülkeler diğerlerinden çok daha kötü durumda. Eğer tüm dünya kaynakları Amerikalılar oranında tüketseydi, örneğin aşım günü 15 Mart’a denk gelirdi (sadece beş ülke ABD’den daha kötüdür).
Birçok ülkede ekonomik büyüme, metalden kartona kadar değişen hammaddelerin enerji kullanımı ve insan tüketiminden ayrılıyor . Son yıllarda, Avrupa ülkeleri ve ABD daha az enerji kullanarak ekonomik olarak büyümeye devam ettiler (uluslararası ticaret bu gelişmelerin bazılarını gizlese de). Kısmen bu, daha zengin ülkelerde yaşayanların yaşam tarzlarındaki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Üretimde çok daha verimliyiz. Yenilenebilir enerji, fosil yakıtlardan daha rekabetçi veya daha ucuzdur. Gelişmekte olan ülkelerdeki yoksulluk seviyeleri, kayıtlı tarihin herhangi bir zamanından daha hızlı düşerken , nüfus sabitlendi, hatta düştü.
Her ülkenin kendine ait limit aşım günü, ülke bazında tüketilen kaynaklara göre tek tek hesaplanıyor. Katar, bu yılki doğal kaynaklarını 10 Şubat’ta tüketerek gelecek yıldan borçlanmaya başlayan ilk ülke oldu. Onu sırasıyla kaynaklarını 14 Şubat’ta tüketen Lüksemburg, 13 Mart’ta tüketen ABD, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri ve 23 Mart’ta tüketen Avustralya takip etti. Türkiye de doğal kaynaklarını 22 Haziran itibarıyla tüketti. Listenin son sırasında ise doğal kaynaklarını 20 Aralık’ta tüketeceği hesaplanan Jamaika yer alıyor.
GFN’nin CEO’su Steven Tebbe, “Sürekli aşım, olağandışı sıcak dalgaları, orman yangınları, kuraklıklar ve gıda üretimini tehlikeye atma riski taşıyan seller gibi her zamankinden daha belirgin semptomlara yol açıyor ” dedi.
Günlük olarak ihtiyacınız olan her şeye yürüyerek veya bisikletle ulaşabileceğiniz 15 dakikalık şehirler oluşturmak gibi diğer ulusal politikalar ve ayrıca dört günlük bir çalışma haftası getirmek, tarihi 11 gün geriye alabilir.
Özellikle de tekstli gibi sektörlerdeki tüketim çılgınlığına son verilmesi, binalarda ısı yalıtımı ve güneş paneli uygulamalarının artması, atık suların bahçe sulamada veya tuvalet ve lavabolarda rezervuar suyu olarak kullanılması gibi tasarruf önlemleri de Aşım Günü’ne daha geç ulaşmamızı sağlayabilir.
Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.