Yunan Sitili Yoğurt Tarifi ile Zirveye Oturdu
Yunan stili yoğurt tarifi ile zirveye oturdu.
Özel bir yoğurt tarifi ile Chobani markasını yaratan ABD yoğurt kralı, bir çobanın oğlu olan Hamdi Ulukaya. 1997’de ABD’ye İngilizce öğrenmek için giden Ulukaya, University at Albany’de okudu. O dönem kendisini ziyaret eden babasının ABD’de peynir işine girmesi yönündeki telkininin ardından bu işe başladı.
Patronundan satın aldığı Agro Farma ve Türkçe Fırat anlamına gelen Euphrates adlı iki firmayı yöneten Ulukaya’nın babası çobanlıktan geliyor. Fırat Nehri kıyılarında kendi çobanlık yaparken, bir yandan da mandıracılığı bütün çocuklarına öğreten baba Ulukaya, kardeşlere de bu işi Amerika’da büyütmeleri için destek olmuş. Geçen yıl satışlarını üçe katlayıp 196 milyon dolar ciro yapan markanın ürünleri ülkenin en büyük zincir marketleri Kroger, Whole Foods ve Target’ta satılıyor.
İşe peynirle başladı
Önce olabildiğince taze süt kullanarak feta peyniri üreten Euphrates adlı şirketi kurdu. Sonrasında yoğurt işindeki fırsatı gören Ulukaya bu alanda kendi markası Chobani’yi özel bir yoğurt tarifi olan Yunan stili yoğurtla yarattı.
Kraft’ın batık fabrikasını aldı, şirketi zirveye çıkarttı
Başta meyveli ürünler olmak üzere doğal yoğurt tadını yakalamayı hedefleyen Ulukaya kurduğu Agro Farma şirketiyle 2005 yılında gıda devi Kraft’ın kapatmak üzere olduğu New York’taki yoğurt fabrikasını satın aldı, 10 milyon dolarlık yatırım yaptı ve sonrasında şirketin ivmesinin hızlı bir şekilde yukarı çıkmasını sağladı. Hamdi Ulukaya Türkiye’de koyun yetiştiriciliği yapan bir aileden geliyor. Norwich’te Procter&Gamble (P&G) grubunun Ar-Ge faaliyetleri yaptığı kampüsü satın alan Agro Farma, operasyonlarını bu merkez üzerinden yürütüyor.
Başarısının sırları
Bir dergide yayınlanan söyleşisinde başarısının sırrını dört maddede özetleyen Hamdi Ulukaya’ya göre;
* Sadece ana işinize odaklanın. Bu bizim için yoğurt kelimesinin karşılığı oluyor. İşte biz bunun için yoğurda 220 milyon dolarlık yatırım yaptık, 50 bin kutu kapasitesini 1.4 milyonlara kadar taşımayı başardık.
* Gerçek olun, sadece ürününüzü anlatın.
* Kârlılığa odaklanın. Nakit her şeydir. Elinizde bunlar olmadan üretimi artıramaz, inovatif tarafta söz sahibi olamazsınız.
* İşinizin başında durun, ona sahip çıkın. Yoğurt işi yapıyorsanız, fabrikaya gidin, çalışanlarla olun, pazar günü çalışılacaksa siz de onlarla birlikte orada bulunun.