ABD’de Federal Personelin Pekin Destekli Teknoloji Kullanmasını Yasaklayan Yasa Tasarısı

Fotoğraf: Pixabay

ABD senatörleri Ted Cruz (Texas) ve Josh Hawley (Montana), federal çalışanların Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) kontrolü altında çalışan teknoloji platformlarını kullanmasını yasaklamayı amaçlayan yeni bir yasa tasarısını gündeme getirmeyi planlıyorlar.

Cruz, bir basın açıklamasında “Tencent ve Huawei gibi şirketler 21. yüzyılın telekomünikasyon şirketleri maskesi altında, Çin Komünist Partisi için casusluk operasyonları yapıyorlar” dedi.

Cruz şunu ekledi: “Bu platformların kullanımını yasaklamak ve ödenen vergilerin Çin’in casusluk altyapısını kalkındırmak için kullanılmasını durdurmak, Amerika’nın ulusal güvenliği açısından sağduyulu önlemlerdir.”

Kongre, yeni koronavirüs olarak bilinen ÇKP virüsünün yayılmasını önlemek amacıyla getirilen sosyal mesafe önlemlerinin bir parçası olarak, en erken 4 Mayıs’a kadar tatil edilmişti.

“Çin Girişimlerine Karşı Mücadele 2020 (C-CAS) Yasası” adlı yasa tasarısına göre, Dış İşleri Bakanının Savunma Bakanı ile istişare ederek, Çin rejiminin “etkisi ya da kontrolü altında” olduğu belirlenen teknoloji şirketlerinin bir listesini hazırlaması gerekiyor.

Dışişleri Bakanının listeyi her yıl Kongreye sunması isteniyor.

Önerilen yasa tasarısı, ABD federal çalışanlarının listedeki şirketlerin “herhangi bir sosyal medya, bilgisayar veya akıllı telefon uygulaması üzerinden veya ürettikleri, işlettikleri veya sistemlerinde barındırdıkları telekomünikasyon teknolojisi üzerinden resmi iş yapmasını” yasaklayacak.

Tasarıda “yabancı kullanıcıların profilleri, internet aktiviteleri veya konumları hakkındaki bilgileri” toplamak için veya casusluk yapmak için ÇKP’ye yardım edeceklerini söyleyen, beş Çinli teknoloji şirketi belirlendi: Huawei, Tencent, ZTE, Alibaba ve Baidu.

Çin’de 2017 yılında yürürlüğe giren ulusal istihbarat yasası, Pekin’in ulusal sınırları içerisinde saklanan tüm verilere erişmesine izin veriyor – yani Çin’deki sunucularda saklanan verilere Çin rejimi tarafından erişilebiliyor.

Tasarıda ayrıca, Huawei, Tencent, Alibaba ve Baidu gibi Çinli teknoloji şirketlerinin, teknoloji geliştirme konusunda Çin ordusuna yardımcı olduğunu gösteren gizli belgelerden alıntı yapılıyor.

Mevcut durumda, merkezi hükümet tarafından 2017 yılında kurulan bir devlet organı olan Askeri-Sivil Kaynaşmanın Geliştirilmesi Çin Merkez Komisyonu, özel sektör ve üniversitelerle işbirliğini güçlendirerek, askeri ilerlemeyi gözetmektedir.

Eylül 2019’da düzenlenen bir konferans sırasında ABD Dış İşleri Bakanlığı üst düzey yetkilisi Christopher Ford, yukarıda bahsi geçen beş Çinli şirketi belirterek, bu şirketlerle Çin devlet güvenlik organları arasında “işbirliği ve ortaklık olduğuna dair kesin bir kayıt var” dedi.

Ford, Huawei, Tencent, Alibaba, Lenovo ve diğer teknoloji firmalarının Çin ordusu için silah ve ekipman üretmek ve geliştirmek için kullanıldığını gösteren Çince belgeler bulunduğunu söyledi.

Ford ayrıca, “Çin askeri-sivil kaynaştırma belgelerinde, Huawei’nin 5G çalışmasıyla Çin’in askeri endüstriyel becerilerini geliştirme çalışmalarını desteklemesinin ve ayrıca Tencent, Alibaba ve Baidu’nun katkılarının da, özel bir takdiri hak ettiği söyleniyor” dedi.

ABD hükümeti, ulusal güvenlik risklerini gerekçe göstererek Huawei’nin ülkeye yeni nesil 5G mobil ağlarının sunulmasında yer almasını zaten yasaklamıştı.

Tasarıda ayrıca, Birleşmiş Milletler ve Tencent arasında yakın zamanda gerçekleşecek bir ortaklığa işaret edilerek ABD fonlarının listedeki “bu tür şirketlerle BM sözleşmelerini mali olarak desteklemek veya fon sağlamak” için kullanılmayacağı garanti ediliyor.

31 Mart’ta Tencent kendi web sitesinde, 75. yılını kutlama kampanyası olarak, Birleşmiş Milletlere “video konferans ve dijital iletişim araçları” sağlayacağını duyurdu.

Fox News, 30 Nisan’da bir ABD sözcüsü olan Lisa Laskaridis’den alıntı yaparak, ortaklığın kesinleşmediğini bildirdi.

Tasarının basın açıklamasında Hawley’in “Birleşmiş Milletler’in Çin Komünist Partisinin ileri düzey bir gözetleme kolu olan Tencent ile ortaklık kurma kararı, aptalca ve tehlikelidir” dediği belirtiliyor.

Tencent, iki popüler Çin sosyal medya uygulaması olan QC ve (WeChat olarak da bilinen) Weixin’in operatörüdür.

WeChat, Çin rejiminin sansür kurallarına uymakta, izleme ve sansür alanını ABD’deki kullanıcılarına kadar genişletmektedir. Örneğin kullanıcıların, Çin rejiminin suistimalleri hakkındaki raporları ile tanınan ABD tabanlı, The Epoch Times’ın Çince sürümü ve Voice of America gibi, medya kuruluşlarının içeriklerini göndermesini veya görüntülemesini engellemektedir.

Hawley Çinli teknoloji firmaları için, “uluslararası izleme için ve ABD ile müttefiklerine sürekli bir tehdit oluşturmak için, ÇKP ile aktif olarak işbirliği yapıyorlar. Amerikalı vergi mükelleflerinin parası, Çin Komünist Partisine fayda sağlayan BM sözleşmelerini finanse etmemeli” dedi.

Yazan: Frank Fang, The Epoch Times
Çeviren: Hatice Atmaca, Epoch Times Türkiye

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.