Ali İsmail Korkmaz’ın İlk Davası Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesinde Görüldü
Ali İsmail KORKMAZ, 19 yaşında Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği bölümü 1. sınıf öğrencisiydi. Eskişehir’de Gezi Parkı eylemleri sırasında saldırıya uğrayarak 38 gün komada kaldıktan sonra yaşamını yitirdi.
Güvenlik gerekçesiyle dava Kayseri adliyesine gönderildi. Ali İsmail Korkmaz’ın ölümünden sorumlu 5’i tutuklu 8 sanık ile ilk davası görüldü.
Sözcüye göre, Kayseri, Ankara ve Adana şehir girişlerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. 5 bine yakın kişi Pastırmacılar Parkı arama noktasında durdurularak kimlik ve GBT bilgileri sorguları yapıldıktan kente alındı. Duruşmaya girmek isteyen 300 avukat ile güvenlik görevlileri arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.
Duruşma öncesi avukatlar yaptıkları ortak basın açıklamasında, “Ali’yi aramızdan aldılar. Adaleti hangi deliğe girerse girsin oradan çıkaracağız’’ dedi. Basın açıklamasını okuyan Avukat Ali Özgür oldu.
Adliye’de silahlı bir sivilin olması tansiyonu yükseltirken, iddianamenin okunmasıyla birlikte duruşma salonundakiler şoke oldu. İddianamede tanıklar Ali İsmail’in ”Yapmayın etmeyin” diye yalvardığını belirtirken, Ali İsmail’i döven polisler ”İyi stres attık” dedi.
Kayseri 3′üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davaya Korkmaz ailesinin avukatlığını üstlenen Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, uçağını kaçırdığı duruşmaya gecikmeli olarak geldi. Feyzioğlu, saat 11.20 sıralarında duruşma salonuna girdi.
Feyzioğlu, konuşmasında şunları kaydetti:
“Defalarca silinen kayıtlar, birtakım görüntüler, avukatlar tarafından tek tek toplandı. Bütün bu cümlelerin ardından avukatların provokasyon yapabileceği düşüncesiyle ‘davanın Eskişehir’de görülmesi uygun değildir’ denildi. Mahkemenize tarihi bir sorumluluk yüklendi. Kayseri’de Ali İsmail Korkmaz için adalet çıkması lazım. On binlerce polis teşkilatı mensubu için de adalet çıkması lazım. Aksi takdirde bütün polis teşkilatı zan altında kalacaktır. Buradan verilecek kararla hakim ve savcılar için de adalet çıkacak. Yargı devleti temsil edecek ama suçlular en ağır şekilde cezalandırılarak adalet tecelli etmelidir.”
Kayseri 3′üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde ifadelerin alınmasının ardından, heyet savcıya mütalaa için söz verdi. Cumhuriyet savcısı, duruşmada tutuksuz olarak yargılanan polis memuru Yalçın Akbulut’un da tutuklanmasını, Eskişehir’deki çok sayıda şahitle ilgili ifadelerin alınmasını istedi. Savcı, bu arada silinip jandarma kriminal biriminde kurtarılan Harman Fırını’nın kamerası görüntülerinde dövülen kişinin Ali İsmail Korkmaz olup olmadığının belirlenmesi için TÜBİTAK’a gönderilen görüntülerle ilgili henüz mahkemeye iletilmeyen raporun gönderilmesini istedi.
Mahkeme heyeti yaklaşık 1 saatlik aranın ardından duruşma salonuna gelerek kararları açıkladı.
12 Mayıs 2014 tarihine ertelen Mahkemede Alınan Kararlar;
-Sanıkların tüm telefon numaraları ve olay günü tüm görüşmelerinin TİB’den istenmesine,
-Ali ismail Korkmaz’ın telefon kayıtlarının istenmesine,
-Sanıklar arasında menfaat çatışması olduğuna, bu nedenle her müdafinin sadece bir sanığı savunmasına,
-Sanıkların avukatlarının belirlenmesi için ek süre verilmesine,
-Tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına, Yalçın Akbulut’un tutuklanması talebi ise reddedildi.
Yararlanılan Kaynak: Sözcü