Artan Yaşlı Nüfus Nedeniyle Çin “Tek Çocuk” Politikasında Değişikliğe Gidiyor

Çinliler için sevindirici haber: Ülkenin genç nesle ihtiyacı olduğu için artık ikinci çocuğa izin veriliyor. (GOH CHAI HIN / AFP / Getty Images)
Çinliler için sevindirici haber: Ülkenin genç nesle ihtiyacı olduğu için artık ikinci çocuğa izin veriliyor. (GOH CHAI HIN / AFP / Getty Images)

Çin’de insanlar hala istedikleri kadar çocuğa sahip olamıyor, fakat mutlak tek çocuk ve doğum kontrolü politikası değişiyor: Çin tek çocuk politikasını değiştiriyor ve iki çocuğa izin  veriyor.

Gelecekte hükümetten izin alma şartı ile çiftler artık ikinci bir çocuğa sahip olabilecekler. Xinhua haber ajansı, Çin Komünist Partisi’nin yayınladığı bir bildirge doğrultusunda haberi duyurdu.

Yeni iki çocuk politikası ile hükümet yaşlanan nüfusun önüne geçmek istiyor. Çinli kadınların ortalama doğurma oranı 1,6 çocuk. İstikrarlı bir demografi için gerekli olan ortalama oran ise 2.1 çocuk. Çin Sosyal Bilimler Akademisi, bu nedenle iki çocuk politikasını önermişti.

Tek çocuk politikası 1979 yılında Çin’deki nüfus patlamasının önüne geçmek ve nüfusu dengelemek getirilmişti, fakat bu karar aynı zamanda birçok yeni sosyal problemi de beraberinde getirmişti. Bu süreçte, yaklaşık 400 milyon doğmamış bebek öldürüldü ve içlerinde ilerlemiş evrelerde hamile olan annelerinde bulunduğu sayısız anne acılar içinde zorla kürtaj edildi.

Bu politikanın getirdiği bir diğer sorun ise, soyun devamı için  Konfüçyanizme dayalı erkek çocuk isteği. Bu istekten dolayı Çin’de doğmamış birçok kız çocuğu kürtaja maruz kalmıştır. Birçok kız çocuğu anne karnındayken kürtaj edildi veya doğduktan sonra yetimhanelere verildi. Bugün Çin’de erkek ve kadın sayısı orantısal bakımdan dengesiz bir durumda. Erkek sayısı kadınlara göre daha fazla olduğu için, erkelere yetirince sayıda kadın düşmemekte. Başka bir sorun ise,  tek olan bu çocukların aşırı derecede şımartılması ve evin tek çocuğu oldukları için ailenin yüksek beklentilere maruz kalmaları.

Xi Jinping’in Etkisi

Tek çocuk politikasında değişikliğe gidilmesindeki en büyük etken şüphesiz ki Çin Devlet başkanı  Xi Jinping. Xi hükümetin başına geldiğinden beri, Çin’in daha insancıl ve adaletli bir hale gelmesi için adımlar atıyor. Parti toplantılarında da Çinlilerin aileye ve insanlar arasındaki ilişkilere daha fazla önem vermeleri gerektiğini sıkça söylediği biliniyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.