Bakanlık İşten Çıkarılan Polonez Gıda İşçileri İçin Çalışma Başlattı… Savcılığa Suç Duyurusunda Bulundu!

İstanbul’un Çatalca ilçesinde bulunan Polonez gıda fabrikasında çalışan işçiler ağır çalışma şartları ve düşük ücretler nedeniyle şirketin Ataşehir’deki genel müdürlüğü önünde eylem yapmaya başlamışlardı. Şirket, örgütlenerek eylem yapan 13 işçiyi işten çıkarmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı konu ile ilgili açıklamada bulundu.

İstanbul’un Çatalca ilçesinde bulunan gıda fabrikası Polonez’de ağır çalışma koşullarına ve düşük ücretlere karşı Tek Gıda-İş Sendikası’nda örgütlenen 145 işçi işten çıkarıldı. İşçiler “güveni kötüye kullanmak”, “hırsızlık yapmak” gibi sebeplere dayanan Kod-46 ile işten çıkarıldıkları için ihbar tazminatı, kıdem tazminatı gibi haklarını alamıyor. Fabrika önünde direnişe geçen işçiler, 41 gündür işe iade edilmeyi ve sendikal haklarının tanınmasını talep ediyor.

Bu sırada Polonez patronu üretimi sürdürmek için fabrikaya dışarıdan 170’e yakın taşeron işçi soktu. Buna itiraz eden işçilerse polis saldırısıyla karşılaştı.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul’da Polonez fabrikasındaki 145 işçinin işten çıkarılması üzerine hazırladığı teftiş raporunu açıkladı. Raporda, işverene iki ayrı suçtan para cezası verilmesinin istendiği, sendikal faaliyetleri engellediği gerekçesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı’nca İstanbul Çatalca’da faaliyet gösteren Polonez fabrikasındaki işçilerin işten çıkarılmasıyla ilgili teftiş raporunun hazırladığını açıkladı.

Açıklamada, firmanın iş yerinde sendikal baskı nedeniyle iş akdinin sona erdirdiği tespit edilen 141 işçi için 8 bin 590 liradan 1 milyon 211 bin 190 lira ve Türkiye İş Kurumu’na bildirilmeden 145 işçi için toplu çıkış vermesi nedeniyle de 5 bin 506 liradan toplam 798 bin 370 lira idari para cezası istendiği belirtildi.

Sendikal faaliyetleri engelleyen işveren hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulduğu belirtilen açıklama şöyle:

“Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, İstanbul Çatalca’da faaliyet gösteren bir firmada sendikanın örgütlenme çalışmaları nedeniyle işten çıkardığı 13 işçi ile bu işçilerin işten çıkarılmasına karşı olduğu için eylem yapan 132 işçiyi daha işten çıkarmasına ilişkin teftiş raporunu hazırladı. Yapılan tespitler sonucu, firmanın iş yerinde sendikal baskı nedeniyle iş akdinin sona erdirdiği tespit edilen 141 işçi için 8 bin 590 liradan toplam 1 milyon 211 bin 190 lira idari para cezası uygulanması istenmiştir. İşverenin, Türkiye İş Kurumu’na bildirilmeden 145 işçi için toplu çıkış vermesi nedeniyle de 5 bin 506 liradan toplam 798 bin 370 liradan para cezası vermesi istenmiştir. Ayrıca, sendika üyesi işçileri işten çıkarmak suretiyle işyerinde hukuka aykırı olarak sendikal faaliyetleri engelleyen işveren hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Emeğin, sendikal örgütlenmenin ve çalışanların hak ve özgürlüklerinin korunması için bakanlık olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeve devam ediyoruz.”

Yorumlar kapalı, ancak trackbacks Ve pingback'ler açık.