Bu Lüks Saatin İçerisinde Mikroskobik Heykeller Sergileniyor
Güzel bir saat kendi başına sanat eseridir, ancak Greubel Forsey saatleri dünyada benzeri görülmemiş sanat eserleri ile göz kamaştırıyor.
Saat ayar düğmesinin karşısındaki camı açıp baktığınızda, acayip bir görüntü ile karşılaşırsınız. Ama bu öyle sıradan bir görüntü değil, mikroskobik bir heykeldir. Bu mikroskobik heykeller Willard Wigan’ın eseridir. Wigan kendi kendini yetiştirmiş bir heykeltıraştır.
Wigan beş yaşındayken heykel yapmaya başladı. Karıncalar için evler inşa etmeye başladı, çünkü karıncanın da yaşamak için bir eve ihtiyacı olduğuna inanıyordu. Okul hayatındaki başarısızlığın verdiği sıkıntıyı bu fantezi ile hafifletmeye çalışıyordu.
“Okulda öğrenme bozukluğu yaşıyordum. Küçük heykeller yaratabilecek bir yeteneğe sahip olduğumu keşfettim. Bu yeteneğe sarıldım ve kariyerim boyunca işimi mümkün olan en küçük boyutta yaptım. Bunun gibi bir fikir yoktu. O zamanlar bu, öğrenme güçlüğünü telafi etmek için bir kamuflaj oldu” şeklinde anlattı Wigan.
“Çocukken bir hiç olduğum bana söylendi. Ben de ‘hiç’in ne kadar küçük bir şey olduğunu dünyaya göstermek istedim. ‘Hiç’ aslında var olmamaktadır. Her zaman bir şey vardır, ne kadar mikroskobik olarak küçük de olsa. Çıplak gözle bir şeyleri göremediğinizde, bu yok olduğu anlamına gelmez!” dedi.
Wigan’ın sanatı “Dünyanın Sekizinci Harikası” olarak adlandırılıyor.
Wigan’ın heykelleri genelde bir iğne ucu veya toplu iğne başı büyüklüğünde olup, sadece birkaç mikron olarak ölçülüyor ve mikroskop yardımı ile görülebiliyor. Bu sanat eserlerini yaratabilmek için, Wigan sinir sistemini kontrol etmeye çalışıyor bunu da meditasyon yardımı ile yapıyor. Ellerinin titremesini önlemek için, iki kalp atışı arasındaki zamanda heykele dokunuyor. Yani her dokunuş için sadece bir buçuk saniyesi oluyor.
Bir projeyi yaklaşık altı hafta ya da üç ayda bitirebiliyor. Daha uzun süren parçalar da var. Mesela İsa’nın 12 havarisi ile yediği son yemek olan “Last Supper” gibi heykel parçaları, hassas ve detaylı oldukları için daha uzun sürüyor.
2007 yılında Wigan İngiltere Kraliçesi Elizabeth tarafından ödüle layık görüldü. Wigan’ın uzmanlığı dünyadaki birçok mikro cerrah, Nano teknoloji uzmanı ve üniversite profesörü tarafından da aranıyor. Sanat ve bilimin kesiştiği bu çalışma, birçok insan için bir ilham kaynağı oldu.
Eşsiz bir Eşleştirme
Wigan’ın bu yeteneği İsviçreli lüks saat firması Greubel Forsey’nin dikkatini çekiyor.
Robert Greubel ve Stephen Forsey saat yapımcılığından çok daha fazlasını sunuyor – onlar aynı zamanda bir mucit. Greubel ve Forsey, mekanik saatin zaman işleyişini iyileştirmek için tasarlanmış karmaşık bir özellik olan son nesil tourbillon’u geliştirdiler. Saatin karmaşık özelliklerinin çoğu saatin ön yüzünde gösteriliyor. Bu da saatlere son derece özgün tasarım sağlıyor. Greubel Forsey saatleri 500.000 dolar ile 1 milyon dolar arasında satılıyor.
Wigan’ın heykelleri saat kasasına yerleştiriliyor ve izleyiciler saatin yanındaki optik sistemden bakarak görebiliyor. Örneğin bir saatte kum tanesi büyüklüğünde bir altın yelkenliyi görmek mümkün. Bir diğerinde ise içinden kart çıkan sihirbaz şapkası görülüyor.
Robert Greubel, Wigan ile tanışmak ve ortaklık kurmak istedi. Bunun için Wigan’a bu niyetini bir arkadaşı vasıtasıyla iletti.
Wigan “Sanat eserlerimin bir saat parçasına yerleştirilebileceği hiç aklıma gelmemişti. Bunun bir devrim olabileceğini düşündüm” dedi.
Birlikte yapılan seri “Art Piece 1” olarak adlandırıldı ve Greubel Forsey tarafından yaratılan “Time Art Gallery”nin bir parçası oldu. İleri teknoloji saat yapımı ve çağdaş sanatı bir araya getirmeyi hedefleyen Time Art Gallery sergi ve diğer etkinlikler sunuyor.
Greubel Forsey Genel Müdürü Emmanuel Vuille “Saatlerimizin birer şaheser olduğu bize söyleniyor ve bu sanat çalışması da mağazalarda değil galerilerde yerini buldu” dedi
Art Piece 1’da şu ana kadar tamamlanmış 3 parça bulunuyor: Altın Ruh, Altın Yelkenli ve Robert Filliou.
Wigan saat yapım süreci ile ilgili şunları söyledi: “Hem saat uzmanları hem de sanatçı becerilerinin birleştirildiği zorlu bir süreç oldu. Önemli engellerin aşılması gerekiyordu. Çalışmaları görüntülemek için özel bir mikroskop geliştirdik. Heykelleri yerinde tutmak için sağlam bir platform bulduk ve sonra saati özel yapan tüm gerekli özellikleri yerleştirdik.”
“Art Piece 1” şimdiden dünyanın çeşitli müze ve sanat etkinliklerinde sergilenmektedir.
Yazan: Yi Yang ve Michal Bleibtreu Neeman, Epoch Times