Çin Çelik Endüstrisi İflasın Eşiğinde  

Çin çelik endüstrisinde  toplam borcun 3,18 trilyon Yuana (417,6 milyar Euro) ulaştığı bildirildi. (Foto: GREG BAKER/AFP/Getty Image)
Çin çelik endüstrisinde toplam borcun 3,18 trilyon Yuana (417,6 milyar Euro) ulaştığı bildirildi. (Foto: GREG BAKER/AFP/Getty Image)

Çin medyasının son haberlerine göre büyük ve orta ölçekli çelik işletmelerinin Ağustos 2014 itibariyle toplam borcunun 3,18 trilyon Yuan (417,6 milyar Euro) olduğu bildirildi. Borçlanma bir yıl öncesine göre yaklaşık yüzde beş oranında arttı. Her geçen gün borç 600 milyon Yuan (78,8 milyon Euro) artmakta. Özetle, Çin’in çelik sektörü iflasın eşiğinde.

Fiyat Düşük + Talep Az + Üretim Fazla = ?

Gayrimenkul sektöründeki krizin, çelik endüstrisini de ciddi ölçüde etkilediği tahmin ediliyor. Azalan talebin ve çelik fiyatlarındaki düşüşün, krizi tetiklediği bildiriliyor.

Çin’de yılın ilk yarısında çeliğin ortalama fiyatı ton başına 3.212 Yuan (421,8 Euro) yani Kg başına 3.2 Yuan’a (0,42 Euro) denk gelmekte. Çelik, Ağustos sonu itibariyle, süpermarketteki bir Çin lahanası ile aynı fiyata sahip. Çin’in çelik ürünlerine yönelik fiyat endeksi 2003 yılından bu yana en düşük seviyesinde.

Çelikte fiyatın ve talebin düşmesine rağmen, üretim artmış durumda. Sadece Ocak ve Temmuz arası toplam 481 milyon ton çelik üretildi. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,7 oranında bir artış oldu.  Çin bu üretim ile dünyadaki çelik talebinin yarısını karşılayabilir durumda. Birçok uzman Çin çelik sektöründe ciddi bir üretim fazlalığı olduğuna dikkat çekiyor.

Birçok özel çelik üreticisi borç nedeniyle iflas etti. Bu yılın Kasım ayında Haixin Steel Group iflasını duyurdu. Shanxi eyaletinin en büyük özel çelik üreticisi 100% borçluydu.  Bu şirkette çalışan yaklaşık 10.000 kişi ise işsiz kaldı.

Devlete ait çelik şirketleri ise bu kadar hızlı iflas etmiyor. Devlet şirketlerinde de borç oranı yüksek seviyelerde. Ancak sorun bu kadar büyük değil. Sinosteel Corporation Çin’in büyük devlet şirketlerinden biri. 2013 yılında borç oranı yüzde 93,87 idi. Devlet yardımı ile bu ve benzeri batık devlet şirketleri hayatta kalmayı başarıyor.

Haberi yazan: Yiyuan Zhou ve Steffen Munter (Epoch Times)

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.