Çin Dünya’nın En Büyük Radyo Teleskobunu Devreye Soktu
PEKİN— Çin Pazar günü uzay alanında artan hevesini ve bu alanda aradığı uluslararası bilimsel prestiji yansıtan bir proje kapsamında devreye soktuğu dünyanın en büyük radyo teleskobu ile yıldızlardan ve galaksilerden ve belki de dünya dışı yaşamlardan sinyal aramaya başladı.
Pekin ordu destekli uzay programlarının yanı sıra böyle tutkulu bilimsel projelere milyarlar akıtmaya başladı ve bunların sonucunda bu ayın başında ikinci uzay istasyonunu fırlattı.
500 metre çapa sahip olan radyo teleskop Guangzhou’da gür yeşil karst oluşumlardan meydana gelen nefes kesici bir manzara içerisindeki doğal bir çanak içerisine oturtulmuş durumda. 5 yıla ve 180 milyon dolara mal olan radyo teleskop, Nobel Ödülü kazanan ve yıldızlar üzerinde araştırma yapmak için kullanılan Puerto Rico’daki 300 metrelik Arecibo Gözlemevi’nden daha büyük.
Resmi Xinhua Haber Ajansı, Pingtang ilçesinde gerçekleştirilen Beş yüz metrelik Apertür Küresel Teleskop’un (FAST) işlemeye başlatılmasını yüzlerce astronomun ve amatörün seyrettiğini bildirdi.
Araştırmacılar devlet medyası aracılığıyla FAST’ın yerçekimi dalgalarını arayacağını, yıldızlardan ve galaksilerden radyo emisyonlarını tespit edeceğini ve dünya dışı akıllı varlıkların işaretlerini dinleyeceğini bildirdiler.
Çin Bilimler Akademisi Ulusal Astronomik Gözlemleri’nde öğretim görevlisi olan Qian Lei, devlet televizyonu CCTV’ye, FAST’ın nihai hedefinin ise evrenin gelişim yasalarını keşfetmek olduğunu söyledi.
Lei, “Teoride, eğer uzayda bir uygarlık varsa, oradan gönderilen radyo sinyalleri, bir pulsarın (dönen nötron yıldızı) bize doğru gelirken yaydığı sinyallere benzer sinyaller olacaktır.
Takma adı Tianyan veya Cennet’in Gözü olan 4,450 panelli bu yapının inşasına 2011 yılında başlandı ve Temmuz ayında bitirildi.
Çin devlet medyasından yapılan açıklamada teleskobun doğru çalışabilmesi için 5 kilometre çapında bir alanda hiçbir radyo sinyalinin olmaması gerektiğini, bunu sağlamak için de sekiz köyden 8,000’nin üzerinde insanın yerlerinin değiştirildiği bildirildi. Ağustos ayında yayınlanan bir raporda bu köylülerin 269 milyon dolarlık fakirlik yardımı fonu veya banka kredileri bütçelerinden yararlandırılarak onlara yeni evler veya nakit para sağlanabileceğini belirtildi.
CCTV, son zamanlarda yapılan bir testte teleskobun dünyadan 1,351 ışık yılı uzaktaki bir pulsardan radyo sinyalleri aldığını haber verdi.
Xinhua Haber Ajansı, radyo teleskobun Arecibo Gözlemevi’nin iki katı duyarlılığa ve aynı zamanda 5 ila 10 kat daha hızlı bir araştırma yeteneğine sahip olduğunu bildirdi.
Haberler ayrıca Çin’in turistik gezi amaçlı olarak teleskobun yakınındaki bir dağa bir gözlem platformu inşa ettiğini duyurdu. Böyle bir tesisin ziyaretçileri çekebileceği düşünülüyor – Puerto Rico’daki tesis yılda 90,000 ziyaretçi ve 200 civarında bilim adamının ziyaretine uğruyor.
Çin, bu ayın başında, ordu tarafından desteklenen uzay programının en son adımı olan Tiangong 2 adındaki ikinci uzay üssünü fırlatmıştı. Bu uzay üssü ile önümüzdeki yıllarda Mars’a bir ekip göndermeyi amaçladığını duyurmuştu. Ağustos ayında Çin ilk kuantum uydusunu fırlatmış ve uzmanlar bu çabaların hackerlar tarafından müdahale edilemeyecek iletişim akışını sağlamak konusunda verilen çabalara büyük katkı sağlayacağını söylemişti.