Çin Ordusu Kendini Eleştirdi:”Askeri doktrininin modası geçmiş”

FREDERIC J. BROWN/Getty Images
FREDERIC J. BROWN/AFP/Getty Images

 

 

Liberation Army Daily gazetesinde bugün yer alan bir yorumda, askeri modernizasyonun, son yıllarda yüksek teknoloji ürünü silah ve teçhizat alımlarında, yeni savaş uçakları temininde kendini gösterdiği belirtildi. “Çin ordusunun modernleştirilmesinin, ülkenin reform sürecinin merkezinde yer aldığı” vurgusu yapıldı.

Ancak bunun için yaratıcılık ve daha açık fikirli olmak gerektiğini belirten gazetenin yorumunda, “Geleneksel Çin kültüründe muhafazakâr görüşün büyük etkisiyle ordumuzun kültür ve düşünme biçimini yenileme görevi son derece zor. Tarih ve gerçekler, dünya görüşü olmayan bir ülkenin çağdışı kaldığını tekrar tekrar göstermektedir. Küresel vizyonu olmayan bir ordunun umudu yoktur. Bu açılardan ABD iyi bir örnek.” ifadeleri kullanıldı.

1927’de kurulan Çin ordusu (Halkın Kurtuluş Ordusu-PLA), ABD destekli Tayvan ve Japonya ile bizzat ABD’ye karşı daha etkili bir silahlı kuvvetler oluşturmak için son birkaç yılda asker sayısını azaltmaya başlamıştı. 1980’lerde ordusunu modernleştirmeye giden Çin’in, 4,24 milyonluk asker sayısı 1987’de 3,24 1990’da 3,12 1997’de ise 2,5 milyona indirilmiş, 2003’ten bu yana ise bu sayı 2,3 milyona çekilmişti.

1991’de 3,92 milyar dolar olan Çin ordusunun askeri bütçesi ise 2000’de 14,61 milyar dolar, 2005’te 29,9 milyar dolar, 2010’da da 70,8 milyar dolara çıkmış bulunuyor.

Çin askeri doktrininin modasının geçtiğini düşünüyor. Gazete, silahlı birlikleri modernleştirme konusunda başta ABD olmak üzere diğer ülkelerin örnek alınması gerektiğini belirtiyor.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.