Çin Savaş Uçakları İhtilaflı Diayoyu Adaları Üzerinde Tekrar Uçmaya Başladı

Shinhua Financial News haberine göre, İki Çin uçağı 4 Haizran’da, Japon devletinin iddiasına göre Doğu Çin Denizi’nde bulunan itilaflı bir bölgeye girdiler. Uçaklar Diaoyu Adaları’nın 37 mil yakınına yaklaştıkları sırada, Japon Savunma Güçleri (JASDF) bir anda onları karşılamak için F-15 uçaklarını gönderdi.

İtilaflı bölge ile ilgili gerilim geçen sene Çin’e ait br trol gemisinin iki Japon Sahil Güvenlik gemisine bindirmesi ile başlamıştı. O günden beri, Japonya, Doğu Çin Denizi’nde bulunan bu itilaflı alana  Çin balıkçı gemileri tarafından 10 adet ihlal gerçekleştirildiğini bildirdi.

Birçok Japon teknesi 3 Haziran tarihinde, Japon Dışişleri Bakanı Pekin ile görüşemelere giderken bu adalara doğru yola çıktılar. Görüşmeler sırasında,  bir Çin sözcüsü,  Japonların Senkaku adını verdikleri adalar üzerinde  Çin’in tartışmasız bir egemenliğe sahip olduğunu iddia etti.

Dalgalı denizden dolayı küçük tekne grubu bir sonraki gün çıktıkları limana geri döndü ve bir Japon balıkçı da kendisinin ve atalarının nesiller boyunca bu sularda avlandıklarını söyledi. Japonya uluslararası yasalara göre adaların Japonya’nın bir parçası olduğunu iddia ediyor.

Bakıçılık alanı olmasının yanında bu alanın bir petrol ve gaz yatağı alanı olduğuna inanılıyor. Japonlar bölgedeki diğer uluslar ile işbirliği içinde bu alanın kaynaklarını değerlendirmeyi palnlıyorlar.

Çin daha önce, Çin’in Güney Çin Denizi’ne yayılmasını önleyecek her türlü girişimin “ateş ile oynamak olduğunu” söylemişti.  Bunun ardından bir Amerika Dış İşleri Bakanı yardımıcısı Hawai’de bulunan Çin Dış İşleri Bakanı  ile görüşmek için harekete geçmişti..

Bu sene ile beraber yedi sene boyunca bu olay bir takım karşı çıkışlar ile sürdü ve sonunda Amerika Birleşik Devletleri Senatörü James Inhofe “Çin’in süregelen müdahalelerine artık tolerans gösterilmeyecektir” diyerek bir açıklamda bulundu.

En son meydana gelen ihlal aslına tarihi bir öneme sahip. 7 Haziran 1937’de Japon Ordusu, Pekin’i, Koumintang güçlerinden güneye doğru izole etmek amacıyla Marko Polo Köprüsü yakınında tatbikat yapacağını duyurmuştu.

Bu olayı kısa bir çatışma ve birliklerin bölgeye yığılması izlemiş ve her iki tarafın yapılan ateşkes anlaşmasını ihlal ettiği duyurulmuştu. Pekin ve Tianjin’in Japonlara karşı kaybetmeleri ile, Chiang Kai-Shek 13 Ağustos’ta Shangai’ya saldırmıştı ve ikinci  Sino-Japon Savaşı başlamıştı.

Yanıt Ver

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.