Çin’de Askeri Reform: 25.000 Subayın Görevine Son Verildi
Çin medyası 25.000 subayın görevine son verildiğini duyurdu. Geçtiğimiz sene Xi Jinping 300.000 subayın görevine son verileceğini duyurmuştu. İlk dalga başladı.
“China Youth Daily” gazetesinin 13 Haziran’daki bir haberine göre, Halk Kurtuluş Ordusu’nda ilk işten çıkarma dalgası başladı ve aralarında orta ve yüksek rütbeli subaylarında olduğu 25.000 personelin işine son verildi. Önümüzdeki dönem içinde 275.000 personelin daha işten çıkarılması planlanıyor ve bu şekilde tam 300.000 subayın işine son verilmiş olunacak.
Hava kuvvetleri, topçu birimleri ve 21. askeri birlik personeli de dahil olmak üzere Çin’in dört bir yanından işten ayrılmak zorunda kalan askeri personel var.
Hong Kong’un siyasi dergilerinden biri olan Zheng Ming Haziran sayısında, askeriyenin yeniden yapılandırması nedeniyle 25.500 subayın görevine son verildiğini duyurdu. Bu ilk aşamanın 1 Ekim’den önce tamamlanması planlandığı bildirildi. İşten çıkarılan personellerin bazılarının rütbeleri ise kolordu müdürü, müdür yardımcısı ve bunun altındaki rütbelerdir. Söz konusu bu askeri personelin birçoğu, farklı seviyelerde yönetimden sorumlu personeldir.
Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü, hedefin idari aygıtı daha elverişli bir hale getirmek ve yeni bir reform ile yapılandırmak olduğunu söyledi. Bu nedenle, silahlı kuvvetler kadrosundan birçok doktor, teknisyen ve sanatçı (Çin ordusunda birçok sanat grubu bulunmaktadır) da dahil olmak üzere elinde silah bulundurmayan 100.000 askeri personelinde işine son verileceğini duyurdu.
“Hong Kong South China Morning Post” gazetesi 2015 yılının sonuna doğru yayınladığı bir haberde, işten çıkarılan askeri personelin içinde, çok yüksek rütbeli ve idari makamlara sahip kişilerinde olduğunu bildirdi. Bu konu ile alakalı siyasi yorumcu Jin Yan ise şunları söyledi: “Bunun anlamı şu, eski başkan Jiang Zemin’in asker üzerinde ciddi bir etkisi ve gücü bulunmakta, fakat bu reformdan sonra tüm güç ve kontrol Xi Jinping’e geçecek.”
Jin devamında, Xi’nin Çin ordusunu stratejik bir biçimde güçlendirmeyi hedeflediğini ve eski başkan Jiang Zemin’i tutuklamak için elini güçlendirecek adımlar attığına dikkat çekti. Jin, Xi’nin asıl hedefinin şuan ki diktatörlük sistemini ortadan kaldırmak ve yeni siyasi ve ekonomik reformlar getirmek olduğunu söyleyerek sözlerine devam etti. Böylece Xi, askeri tamamen kontrolüne geçirmiş olacak.
Xi’nin bu güç ile diktatörlük sistemini sonlandırarak demokrasiyi getireceğini düşünen siyasi uzman Jin, “aslında Xi diktatörlüğü kullanarak, diktatörlüğü kaldırmak istiyor” diye de ekledi.
Xi Jinping ülkesinde şu anda çok eleştiriliyor; sebebi ise aşırı derecede güçlenmesi. Xi’nin aşırı sol ideolojiye sahip olduğu ve “ikinci bir Mao” olma hayali kurduğunu söyleyenler var. Bu iddiaların asılsız olduğunu çünkü diktatör olmak isteyen bir kişinin komünist sistemi ortadan kaldırmak ve demokrasiye geçmek için çaba sarf etmeyeceğini düşünen pek çok insan da var.
Yiyuan Zhou ve Rosemarie Fruehauf , The Epoch Times